Anslut dig till vårt nätverk!

skisserat

Kazakstans framväxt som en medelmakt och konsekvenser för västerländska relationer

DELA MED SIG:

publicerade

on

En nyligen rapport av det tyska analytiska centret, 'Foundation for Science and Politics', har kategoriserat Kazakstan, Centralasiens största land och ett av dess viktigaste, som en 'mellanmakt' – en nation med stort inflytande på den globala politiska och ekonomiska arenan, men ändå mindre än en stor global makt. – skriver Asien Society Policy Institute Research Associate, Genevieve Donnellon-May

Detta är en skarp kontrast till för lite över 30 år sedan när landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991 och spelade en anspråkslös roll i internationella relationer. 

Kazakstans uppstigning speglar hur snabbt den globala politiken har utvecklats under de senaste tre decennierna. En kulmen på de senaste geopolitiska och geoekonomiska händelserna, särskilt uppkomsten av Kina, som gränsar till Kazakstan, och invasionen av Ukraina av Ryssland, ett annat av Kazakstans grannländer, har ökat landets framträdande plats på världsscenen. 

Utöver det bredare geopolitiska sammanhanget finns det tre huvudorsaker till att Kazakstans stjärna stiger.

För det första är Kazakstan nu en mellanmakt och en internationell aktör. Dess "fler-vektor utrikespolitik", som beskrivs av landets president Kassym-Jomart Tokayev, har gjort det möjligt för landet att hantera och upprätthålla relationer med stormakter, inklusive Kina, Ryssland, Europeiska unionen och USA (USA). Detta har hjälpt till att positionera Kazakstan som en nyckelbro mellan öst och väst.

När det gäller den ekonomiska politiken har Kazakstan intagit en öppen hållning och lockat investeringar från alla håll. Noterbart är att EU har blivit Kazakstans största utländsk investerare, vilket betyder åt vilket håll vinden blåser. Förutom att ägna sig åt handel med både sina grannar och väst, investerar Kazakstan även i andra länder. 

Intresset från väst för Kazakstan som ekonomisk och strategisk partner förstärks av senaste besök politiska ledare från Europa och USA samt USA som värd för C5+1-forumet förra året på sidan av FN:s generalförsamling.

Annons

Kazakstan har blivit en större transitväg delvis på grund av dess deltagande i Kinas Bälte- och väginitiativ, EU:s Global Gateway och Trans-Caspian International Transport Route (TITR). Nya uppskattningar tyder på att över 80 procent av varor från Kina och Centralasien för närvarande exporteras till Europa passera genom Kazakstan, vilket gör det till en viktig handelsväg.

Landets betydelse för gods- och containertransporter understryks av de senaste trenderna. Under de första tio månaderna 2023 var 22.5 miljoner ton gods transporteras genom Kazakstan, en volymökning på 19 %. Containertransporterna ökade med 15 % under samma period. 

Landet förväntas fortsätta att spela en nyckelroll i transporter med transittrafiken via Kazakstan som beräknas stiga till 35 miljoner ton år 2029.

Diplomatiskt ledde Kazakstans vilja att hantera förbindelserna med alla stormakter till dess roll i att medla internationella konflikter, inklusive Astanaprocessen om Syrien, som hölls dess 21:a samtalsrunda i januari.

Dessutom planerar landet att distribuera så många som 430 fredsbevarande styrkor för att delta i olika FN-uppdrag, inklusive FN:s observatörsstyrka för disengagement på Golanhöjderna, FN-uppdraget i Sydsudan och FN:s interimssäkerhetsstyrka för Abyei i Sudan.

Sedan självständigheten har Kazakstan allokeras 600 miljoner dollar för humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd via Kazakhstan Agency of International Development (KazAID). Bara under 2022 bidrog KazAID med över 36 miljoner dollar i utvecklingsbistånd.

Som ytterligare ett tecken på Kazakstans stigande plats på den globala scenen och intresse för maktprojektion kommer landet att vara ordförande för flera ledande internationella organisationer 2024, inklusive Shanghai Cooperation Organisation, konferensen om interaktion och förtroendeskapande åtgärder i Asien, organisationen för Turkiska stater, Islamic Food Security Organisation och Internationella fonden för att rädda Aralsjön. Det kommer också att vara värd för Astana International Forum i juni för att underlätta samarbetslösningar på några av de mest kritiska utmaningarna som mänskligheten står inför idag. 

Dessutom, trots sina nära handels- och ekonomiska förbindelser med Ryssland, har Kazakstan inte stött grannlandets krig med Ukraina och har arbetat med västerländska nationer för att förhindra kringgående av sanktioner genom dess territorium.

För det andra blir Kazakstan allt mer användbart för väst när det gäller dess tillgång på sällsynta jordartsmetaller och mineraler. Det centralasiatiska landet producerar 19 typer av väsentliga råvaror som finns på Europeiska unionens lista över kritiska råvaror. Det är också bland världens 10 främsta kopparproducerande länder.

Sällsynta metaller anses vara avgörande för omställningen till grön energi, utvecklingen av digital teknik, försvar, flyg och andra högteknologiska områden. För närvarande EU därefter samman på Kina för att tillgodose 98 % av dess behov av leverans och raffinering av sällsynta jordartsmetaller. Med västerländska länder starkt beroende av dessa mineraler för sina gröna, tekniska och energiövergångar samtidigt som de försöker minska beroendet av Kina, har de ett egenintresse av att säkra ytterligare källor till sällsynta jordartsmetaller. För detta ändamål skulle Kazakstan kunna spela en roll här genom att leverera till Europeiska unionen och andra som är intresserade av sällsynta metaller.

För det tredje utgör energisektorn en betydande möjlighet för Kazakstan i samband med kriget i Ukraina och de försämrade relationerna mellan Ryssland och väst. Europeiska länder söker alternativ till rysk olja och gas och Kazakstan kan fylla luckan. EU är redan en stora marknaden för Kazakstans olja och gas, där den centralasiatiska nationens produktion stod för majoriteten av dess totala export på 32 miljarder USD till blocket 2022. Förra året, Kazakstan skeppas 500,000 XNUMX ton råolja till Tyskland, försäljning som började efter att Berlin beslutat sig för att sluta köpa rysk olja. Enligt landets ledning är Astana det redo att öka utbudet och göra dem långsiktiga. I framtiden kan Kazakstan till och med ta på sig en roll som liknar Gulfstaterna inom oljeindustrin. 

Kazakstans framväxt som en effektiv mellanmakt har också konsekvenser för västvärlden. Inkluderandet av det centralasiatiska landet som en mellanmakt är en signal till väst att engagera sig med länder som tidigare betraktades som perifera i internationell politik. 

Samtidigt erbjuder Kazakstans växande roll inom den ekonomiska och diplomatiska sfären potentiella ömsesidiga fördelar. Detta är särskilt fallet för energisäkerhet, geopolitiskt inflytande och ekonomisk tillväxt. Att samarbeta med Kazakstan inom energisektorn kan minska beroendet av andra länder och regioner, som potentiellt är mindre tillförlitliga.

Geopolitiskt kan också engagemanget med Kazakstan, som har genomfört betydande politiska och ekonomiska reformer i det postsovjetiska rummet, öka det europeiska och amerikanska inflytandet i Centralasien, där västerländsk närvaro hittills varit begränsad. Detta kan ge västerländska nationer en strategisk partner i en viktig del av världen. 

Mitt i en alltmer komplex och splittrad geopolitisk miljö är det tydligt att västvärlden bör dra nytta av de möjligheter som Kazakstans växande inflytande ger.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend