Anslut dig till vårt nätverk!

Skyddad geografisk beteckning (PGI)

Europeiska kommissionen godkänner två nya geografiska beteckningar från Turkiet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 4 december godkände Europeiska kommissionen tillägget av den turkiska bordsoliv "Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini" till registret över skyddade ursprungsbeteckningar (PUB) och "Maraş Tarhanası", ett turkiskt jäst livsmedel, till registret över skyddade geografiska områden. Indikationer (SGB).

'Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini'(avbildad) är en bordsoliv som erhålls från sorten Edremit, en av Turkiets mest populära sorter, genom att skrapa och salta Edremit-oliver.

Olivodling har en lång tradition i regionen Edremitbukten. Området är av stor betydelse för olivodling i Turkiet. Olivträd har odlats här i tusentals år och är idag en viktig ekonomisk sektor. Det främsta kännetecknet för produktionen av 'Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini' är den naturliga jäsningen. Det sker ingen mänsklig inblandning eller kemisk behandling under jäsningen av oliverna. Därför varar produktionsprocessen minst ett halvår efter skörden, eftersom bitterämnena gradvis tas bort. En viss grad av bitterhet finns dock kvar i slutprodukten, vilket bekräftar olivernas färskhet och äkthet.

'Maraş Tarhanası' är ett fermenterat livsmedel som är en torkad blandning av kokt vete, yoghurt, timjan och salt. Efter jäsning kan svart sesam, peppar, valnötter och mandel tillsättas enligt personliga önskemål. Den viktigaste egenskapen som skiljer 'Maraş Tarhanası' från andra tarhanas är att yoghurten inte tillsätts under tillagningen, utan först efter det att det kokta spräckta vetet har svalnat, vilket bevarar de naturliga prebiotiska tillsatserna. Tillverkningen av 'Maraş Tarhanası' är säsongsbetonad, eftersom den torkas på 'çiğ' (mattor) i solen. Den ständigt närvarande brisen i Kahramanmaraş i juli och augusti spelar en viktig roll i torkningsprocessen när man gör tarhana, vilket lägger till en originell faktor till produkten. Tarhana har en viktig kulturell betydelse i Kahramanmaraş.

Listan över alla skyddade geografiska beteckningar finns i eAmbrosia databas. Mer information finns tillgänglig online på Kvalitetssystem och om GIView portal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend