Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

Turkisk vindenergi – framtiden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 26 oktober talade ordföranden för Turkish Wind Energy Association (TÜREB), Ibrahim Erden, till ledamöter av EU-parlamentet om vindenergins bidrag till Europas förnybara energi och hur Türkiye är en viktig aktör i "vän-shoring" av kritiska komponenter som är nödvändiga för EU:s vindenergiinfrastruktur. EU-Reporter träffade honom före mötet för att lära sig mer om sektorn.

Vi frågade Erden hur viktig vind var som en del av Türkiyes förnybara energimix: ”Vi producerar totalt cirka 106,000 50 megawatt. Av detta är cirka 12 % förnybar produktion och inkluderar vattenkraft, vindkraft, solenergi och geotermisk energi. Av detta står vind för cirka 11 gigawatt, det vill säga cirka XNUMX % av den totala årliga energiproduktionen.”

Ordförande i Turkish Wind Energy Association (TÜREB), Ibrahim Erden

"Vi har sammankopplingar med Grekland och Bulgarien och vi utbyter mycket energi mellan till exempel Grekland, Rumänien och närliggande länder."

Erden förklarar att Türkiye ursprungligen importerade sina turbiner, men 2009 när den turkiska regeringen införde en lag om förnybar energi främjades lokal produktion och marknaden förändrades och började blomstra. För att få en uppfattning om sektorns omfattning säger Erden att Türkiye år 2022 har etablerat 7,000 XNUMX fabriker för bladfabriker, två generatorfabriker, samt hundratals tillverkare som tillverkar olika komponenter för vindkraftverk.

Ett starkt ekosystem

"Det vindindustriella ekosystemet genererar mer än 1.5 miljarder euro i omsättning årligen genom produktion av komponenter för industrin som levererar komponenter till Türkiye, plus leverantörer av komponenter till EU", säger Erden. Cirka 70 % av Türkiyes tillverkning är avsedd för exportmarknader, främst EU. Erden säger att ekosystemet är mycket starkt och inkluderar torn, blad, generatorer och andra delar, "vi är mycket väletablerade i Türkiye och är starkt kopplade till det europeiska ekosystemet."

Efterfrågan växer från år till år, "vi kommer att se mer och mer turkiskt utbud på europeiska marknader, vilket kommer att stödja tillväxten av förnybar energi." Türkiye, liksom EU, har sina egna ambitiösa netto-nollmål, som syftar till att nå detta mål till 2053.

Annons

Nedkylningen av relationerna mellan EU och Kina och Rysslandsinvasionen innebär att EU behöver skapa starkare leveranskedjor till leverantörer som är mer stabila och närmare: "Med tanke på alla dessa geopolitiska utvecklingar och kortsiktiga risker spelar turkisk industriell infrastruktur en avgörande roll. roll för att fylla tomrummet. "Vi tror att turkisk industriproduktion kommer att bli av ökande betydelse och hjälpa våra motsvarigheter i Europa i deras sökande efter en pålitlig och högkvalitativ försörjningskedja i regionen."

Also present was Faruk Kaymakcı,  Ambassador, and Permanent Delegate of the Republic of Türkiye to the European Union, who told EU Reporter “
“Türkiye is an artery for energy security in Europe. Tomorrow in the European Parliament we are going to discuss the critical role of  Türkiye and the Turkish wind power industry for Europe. Actually, Turkey is number five in Europe in terms of installed renewable capacity, and the fifth largest provider of infrastructure to wind power systems in Europe. We believe that there is a lot more room for cooperation and believe that this can be further developed through Türkiye/EU high level dialogue on energy. Cooperation is thriving without policy interventions, but political support and facilitation would be win-win for Türkiye and the EU. “

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend