Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Ledamöterna uppmanar EU och Turkiet att leta efter alternativa sätt att samarbeta på 

DELA MED SIG:

publicerade

on

I sin årsrapport uppmanar parlamentsledamöterna EU och Turkiet att bryta det nuvarande dödläget och hitta "en parallell och realistisk ram" för förbindelserna mellan EU och Turkiet, Plenarsammanträde, KATASTROF.

Om inte den turkiska regeringen drastiskt ändrar kurs kan Turkiets EU-anslutningsprocess inte återupptas under rådande omständigheter, säger parlamentsledamöterna i sin rapport som antogs på onsdagen med 434 röster för, 18 emot och 152 nedlagda röster.

Genom att uppmana den turkiska regeringen, Europeiska unionen och dess medlemsstater att bryta det nuvarande dödläget och gå mot ett närmare partnerskap rekommenderar parlamentsledamöterna att hitta en parallell och realistisk ram för förbindelserna mellan EU och Turkiet, och uppmanar kommissionen att undersöka möjliga format.

Ledamöterna bekräftar att Türkiye förblir en kandidat för EU-anslutning, en NATO-allierad och en nyckelpartner inom säkerhet, handel och ekonomiska förbindelser och migration, och betonar att landet förväntas respektera demokratiska värderingar, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och följa EU:s lagar, principer och skyldigheter.

Ingen koppling mellan Sveriges Nato och Turkiets EU-anslutningsprocesser

Parlamentet uppmanar Türkiye att ratificera Sveriges Nato-medlemskap utan ytterligare dröjsmål och understryker att ett lands Nato-anslutningsprocess inte på något sätt kan kopplas till ett annat EU-anslutningsprocess. Varje lands EU-framsteg bygger fortfarande på sina egna meriter, betonar parlamentsledamöterna.

Rapporten välkomnar Türkiyes röst för att fördöma Rysslands anfallskrig mot Ukraina i FN:s generalförsamling och dess engagemang för landets suveränitet och territoriella integritet, och beklagar att Türkiye inte stöder sanktioner utanför FN:s ramar. Turkiets anpassningsgrad till EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik har sjunkit till det lägsta någonsin på 7 %, vilket gör det till det överlägset lägsta av alla utvidgningsländer.

Annons

EU:s åtagande att stödja flyktingar och återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen

Ledamöterna berömmer Türkiyes ansträngningar att fortsätta ta emot världens största flyktingbefolkning med nästan fyra miljoner människor. De välkomnar att EU fortsätter att tillhandahålla finansiering till flyktingar och värdsamhällen i Türkiye, och är starkt engagerade i att upprätthålla detta i framtiden.

Genom att uttrycka sina innerliga kondoleanser till familjerna till offren för de förödande jordbävningarna den 6 februari 2023, säger parlamentsledamöterna att EU bör fortsätta att möta Turkiets humanitära behov och återuppbyggnadsinsatser. De understryker att europeisk solidaritet kan leda till en påtaglig förbättring av förbindelserna mellan EU och Turkiet.

Föredraganden Nacho sánchez amor (S&D, ES) sa: "Vi har nyligen sett ett förnyat intresse från den turkiska regeringen för att återuppliva EU-anslutningsprocessen. Detta kommer inte att hända på grund av geopolitiska förhandlingar, utan bara när de turkiska myndigheterna visar verkligt intresse för att stoppa den fortsatta tillbakagången av grundläggande friheter och rättsstatsprincipen i landet. Om den turkiska regeringen verkligen vill återuppliva sin EU-väg bör den visa detta genom konkreta reformer och handlingar, inte uttalanden.”

Bakgrund

Anslutningsförhandlingarna till EU har i praktiken stått stilla sedan 2018, på grund av försämringen av rättsstatsprincipen och demokratin i Turkiet.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend