Anslut dig till vårt nätverk!

UK

Storbritannien går åter med i EU:s forskningsprogram Horizon

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien ska åter gå med i EU:s flaggskepp för vetenskaplig forskning, Horizon, har regeringen meddelat. Brittiska vetenskapsmän och institutioner kommer att kunna ansöka om pengar från fonden på 81 miljarder pund (95 miljarder euro).

Associerat medlemskap hade överenskommits som en del av Brexit-handelsavtalet när Storbritannien formellt lämnade EU 2020. Storbritannien har dock varit uteslutet från systemet de senaste tre åren på grund av en oenighet om Nordirlandsprotokollet.

Premiärminister Rishi Sunak sa: "Med en mängd expertis och erfarenhet att ta till den globala scenen har vi levererat ett avtal som gör det möjligt för brittiska forskare att med tillförsikt delta i världens största forskningssamarbetesprogram.

"Vi har arbetat med våra EU-partners för att se till att det här är rätt affär för Storbritannien, vilket öppnar upp oöverträffade forskningsmöjligheter och även rätt affär för brittiska skattebetalare."

Torsdagens tillkännagivande anger också att Storbritannien kommer att ansluta sig till Copernicus, EU:s jordobservationsprogram på 8 miljarder pund (9 miljarder euro). Storbritannien kommer dock inte att gå med i en kärnforskningsallians som kallas Euratoms FoU, även om det finns en överenskommelse om att samarbeta specifikt om kärnfusion.

I ett pressmeddelande sa EU-kommissionen att beslutet skulle vara "fördelaktigt för båda" och uppgav att "sammantaget beräknas Storbritannien bidra med nästan 2.6 miljarder euro (2.2 miljarder pund) per år i genomsnitt för sitt deltagande i både Horizon och Copernicus.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend