Anslut dig till vårt nätverk!

Uzbekistan

EU borde välkomna centralasiatiska arbetare att utbilda sig i Europa, sade ett affärsmöte mellan EU och Uzbek

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det årliga affärsmötet Europa-Uzbekistan har hållits i Bryssel. Den samlade företagsledare och politiska ledare bara några dagar efter att en färdplan för Europa och Centralasien undertecknades i Luxemburg, vid det första mötet någonsin med alla Europas och Centralasiens utrikesministrar. Det är en spännande tid för relationerna mellan EU och Centralasiens folkrikaste land, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Ordföranden för EUROUZ, Europa-Uzbekistan Association for Economic Cooperation, Klaus Mangold sa att Centralasien nu är mycket mer i fokus för Europa. Människor letar efter en region med fred, tillväxt och stabilitet, en marknad med 80 miljoner människor. Han sa att tysk export till Uzbekistan har fördubblats under de senaste två åren, framför allt av maskiner för industriellt bruk.

”Råvaror och ett utbildat folk är lika med industrialisering”, konstaterade han. Han sa åt tyska företag att gå till Technoparken i Tasjkent för att se vad som hände. Uzbekistan har fördelar inom tillverkning, tack vare sin långa tradition inom textilier, påpekade Herr Mangold. Dess arbetare kunde följa textilarbetarnas väg i Baden-Württemberg, som hade tagit steget in i den tekniska industrin.

EUROUZ-ordföranden uppmanade Tyskland och Europa som helhet att inse att det hade en flaskhals i anställningen på grund av en åldrande arbetsstyrka. Unga människor från Centralasien bör få komma in i EU för att träna i fyra eller fem år och sedan återvända hem med sina kunskaper. Det är inte ett problem för Europa, hävdade han, men en möjlighet och EU:s migrationspolitik måste anpassas.

Dietmar Krissler från Europeiska utrikestjänsten påminde om de långa förhandlingarna en söndagskväll för att komma överens om den färdplan som undertecknades i Luxemburg dagen efter. Han sa att förbindelserna mellan EU och Uzbekistan var viktiga utanför det ekonomiska perspektivet. Det är en viktig partner för stabilitet och säkerhet och partnerskapet är öppet. EU förväntade sig inte exklusivitet och förstod Uzbekistans historiska relationer, inklusive med Ryssland och Kina. Han betonade vikten av att upprätthålla mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

I ett videomeddelande berömde EU-kommissionären för internationella partnerskap, Jutta Urpilainen, Uzbekistans ansträngningar att fördjupa det intraregionala samarbetet och transportförbindelserna. Landets biträdande transportminister, Jasurbek Chorlyev, sa att uppmärksamheten på handelsvägnätet i Mellankorridoren i Asien och Europa handlade om att hitta de bästa lösningarna för exportörer och importörer. Det var viktigt att Uzbekistan förbättrade sitt järnvägsnät, men godstransporterna med lastbil hade tredubblats under de senaste två åren. Tullsamarbete och digitalisering är också viktigt.

Kodirjon Norov, från Avesta Investment Group, sa att Uzbekistan är ett av få länder där det fortfarande är möjligt att prata om privatisering. Det finns 620 företag med ett statligt aktieinnehav på minst 85 % och så långt endast små företag, såsom detaljhandelsapotek, har sålts av.

Annons

Esfandyar Batmanghelidj, från Bourse and Bazaar Foundation, beskrev Uzbekistan som en "gränsmarknad", där EU-företag ännu inte var de mest aktiva investerarna, som var mer benägna att komma från andra postsovjetiska stater eller från Mellanöstern. Men Golib Kholjigitov, från Foreign Investors Council, sa att det fanns ett växande intresse från alla delar av världen, inklusive Europa och även Kina.

Arünas Vinčiünas från kommissionens GD Handel konstaterade att verkställandet av sanktioner mot Ryssland tyvärr hade blivit "inte en liten del" av handelsförbindelserna mellan EU och Uzbek. Europeiska unionens allmänna preferenssystem innebar dock att två tredjedelar av Uzbekistans export till EU var tullfri. Men det finns mycket kvar att göra; hittills har endast ett uzbekiskt vin skyddat geografisk status på den europeiska marknaden. "Och vi har mycket vin!", inflikade Jasurbek Chorlyev.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend