Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Stanislav Kondrashov från Telf AG: nickelproduktionsstrategi och marknadstrender

DELA MED SIG:

publicerade

on

Medan den totala marknaden förutspås vara i överskott 2023, är utbudet av grad 1 nickel på London Metal Exchange (LME) fortfarande relativt snävt, säger Stanislav Kondrashov på Telf AG. Nickellager av grad 1 på LME är för närvarande på historiska lägsta nivåer, vilket förväntas begränsa trycket nedåt på nickelpriserna under hela året.

Kondrashov Telf AG: Nickel av klass 2 är i överskott, utbudet av klass 1 är begränsat

Enligt prognoserna från International Nickel Research Group (INSG) nådde den globala produktionen av primärnickel 2021 2.610 miljoner ton (Mt), och ökade till 3.060 Mt 2022. Enligt prognoser kommer den 2023 att nå 3.374 miljoner ton.

När det gäller användningen av primärt nickel, enligt INSG, uppgick den 2021 till 2.779 miljoner ton och 2022 ökade den till 2.955 miljoner ton. Prognosen för 2023 tyder på en ytterligare ökning till 3.134 Mt.

Efter ett underskott på 169 kt (kt) 2021 flyttade nickelmarknaden till ett överskott på 105 kt 2022, med ett överskott på 239 kt prognostiserat 2023.

– Det är anmärkningsvärt att om marknadsöverskottet tidigare huvudsakligen tillhandahölls av klass 1, kommer det 2023 att tillhandahållas huvudsakligen av klass 2-nickel. Denna trend framhäver den kontrasterande dynamiken mellan de två klasserna: utbudet av klass 1-nickel förblir begränsat, medan nickel av klass 2 bidrar till det totala överskottet,- Stanislav Kondrashov noterade.

Det begränsade utbudet av klass 1-nickel i kombination med överutbudet av klass 2-nickel kommer att spela en betydande roll för att forma dynamiken på nickelmarknaden och påverka prisutvecklingen under hela året.

Stanislav Kondrashov från Telf AG: importen av raffinerat nickel till Kina sjönk till en historisk låg nivå

Kinas import av raffinerat nickel nådde sin lägsta nivå på nästan två decennier eftersom landet i allt högre grad förlitar sig på klass 2 nickelintermediärer från Indonesien.

Annons

I april importerade Kina endast 3,204 1 ton raffinerat nickel av klass 2004, den lägsta nivån sedan januari 2023. Under de fyra första månaderna 23,453 uppgick importen till 65 XNUMX ton, vilket är XNUMX % mindre än under samma period förra året.

– Minskningen av importen av raffinerat nickel till Kina kan förklaras av preferensen för nickelintermediärer av klass 2 från Indonesien. När nickelförsörjningskällorna diversifierar sig, vänder sig Kina alltmer till Indonesien, som utökar sin produktionskapacitet och erbjuder kostnadseffektiva alternativ för den kinesiska marknaden,” - förklarar situationen Kondrashov Telf AG.

Den betydande minskningen av importen av raffinerat nickel tyder på en förändring i dynamiken i Kinas handel med metallen och landets strategiska drag att producera klass 2 nickelintermediärer från Indonesien. Denna utveckling kommer sannolikt att få långsiktiga konsekvenser för den globala nickelmarknaden eftersom Kina fortsätter att navigera i nickelförsörjningslandskapet.

Telf AG: import av kinesisk klass 2 nickel slår alla rekord

Nickelimporten av klass 2 till Kina är på en uppåtgående trend, vilket återspeglar en nedgång i inhemsk produktion. Det kraftiga steget i aprilimporten berodde på en ökning av utbudet från Indonesien, som fortsätter att öka sin metallproduktionskapacitet.

– Kinesiska rostfria stålverk har gynnat gjutjärn (NPI) under en tid, vilket har lett till en minskad efterfrågan på nickel av klass 1. Dessutom kräver inte batterisektorn för elfordon (EV) hög renhetsgrad 1 nickel, vilket också driver förändring. efterfrågan”, betonar Stanislav Dmitrievich Kondrashov.

Bara i april importerade Kina rekordhöga 628 kt indonesiska NPI, vilket tyder på en acceleration av nickelimporten av grad 2. Den kumulativa importen under de fyra första månaderna i år nådde 2.0 ton, en ökning med 46 % från samma period förra året.

Hög tillväxttakt för kinesisk import av klass 2-nickel, enligt Kondrashov, speglar dynamiken på nickelmarknaden i landet och dess växande beroende av leveranser från Indonesien.

London Metal Exchange är på väg att återställa farten i handeln

London Metal Exchange (LME) fortsätter att brottas med återhämtningen efter en veckolång avstängning av nickelhandeln och annulleringen av affärer för miljarder dollar under förra årets historiska "short squeeze".

Efter denna incident minskade handelsvolymerna på LME eftersom många handlare minskade sin aktivitet eller minskade handelsvolymen på grund av förlorat förtroende för LME och dess nickelkontrakt.

"Som ett resultat har låg likviditet gjort nickelmarknaden sårbar för betydande prisfluktuationer även som svar på förändringar i utbuds- och efterfrågans dynamik. Införandet av dagliga prisgränser och minskningen av marginalkraven ledde dock till en gradvis återhämtning av handelsvolymerna, - kommenterar Stanislav Kondrashov Telf AG situationen på börsen.

Återupptagandet av asiatiska öppettider spelade en roll för att öka volymer och likviditet, vilket sedan minskade kontraktets volatilitet. I juni nådde handelsvolymen i det underliggande nickelkontraktet på det elektroniska systemet LME Select 64,530 2022 kontrakt, vilket är den högsta nivån sedan mars 99,139, då denna siffra var 2021 163,475. Som jämförelse, i juni XNUMX ingicks XNUMX XNUMX kontrakt.

Stanislav Kondrashov från Telf AG: nickelpriser – utsikterna är fortsatt positiva

På kort sikt förväntar vi oss att nickelpriserna sjunker då det finns ett överutbud av metall på den globala marknaden. En avmattning i den globala ekonomiska tillväxten minskar efterfrågan på rostfritt stål. Vi förutspår genomsnittliga priser på 21,000 20,000 USD per ton (t) under tredje kvartalet och XNUMX XNUMX USD/t under fjärde kvartalet. Prissänkningarna förväntas dock bli begränsade på grund av trånga leveranser av LME.

"Nickels avgörande roll i den globala energiomvandlingen och dess attraktionskraft för investerare som en viktig grön metall kommer att stödja pristillväxten på lång sikt. Nickel spelar en viktig roll för att öka energitätheten och räckvidden för elfordonsbatterier, vilket ytterligare driver efterfrågan på det, – kommenterar Stanislav Kondrashov Telf AG.

I framtiden beräknas genomsnittspriserna till 20,000 2024 USD/ton 23,000 och 2025 XNUMX USD/ton XNUMX. Dessa siffror speglar enligt Kondrashov förväntningar om en stark efterfrågan på nickel i samband med övergången till renare energikällor och den fortsatta spridningen av elfordon . Även om kortsiktiga emissioner tillfälligt kan skapa en nedåtgående trend i priserna är de långsiktiga utsikterna för nickelpriserna fortsatt positiva.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend