Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

Kommissionen antar regler om oberoende revisioner enligt lagen om digitala tjänster

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har antagit en delegerade förordning med regler om oberoende granskningar för att bedöma överensstämmelse för mycket stora onlineplattformar och mycket stora onlinesökmotorer med Digital Services Act (DSA).

Enligt DSA måste oberoende revisorer minst en gång om året bedöma att mycket stora onlineplattformar och sökmotorer uppfyller alla DSA-förpliktelser. Revisionsrapporterna bör innehålla en tydlig åsikt om den granskade tjänstens överensstämmelse med DSA.

Som krävs av DSA, anger den delegerade förordningen de steg som de utsedda tjänsterna måste tillämpa för att verifiera sin revisors förmåga och oberoende. Den fastställer också de huvudprinciper som revisorer bör tillämpa när de utför DSA-revisioner.

Revisorerna kommer att använda mallar för att producera oberoende granskningar, medan mycket stora onlineplattformar och sökmotorer kommer att använda mallar för att producera sina genomföranderapporter. Obligatoriska mallar säkerställer jämförbarhet mellan rapporterna från olika tjänster.

Audits represent an important accountability tool, and are part of the DSA’s various transparency requirements. The 19 tjänster utsedda i april 2023 bör bli föremål för en första revision senast 16 månader efter att de utsetts, t.ex. slutet av augusti 2024. De måste överlämna revisionsrapporterna till kommissionen och den behöriga myndigheten i sin etableringsmedlemsstat, och måste också offentliggöra dessa rapporter senast inom tre månader från det att de slutfört rapporten om revisionens genomförande.

Kommissionen överlämnade den delegerade förordningen till Europaparlamentet och rådet. Reglerna bör gälla inom tre månader om inga invändningar görs av de andra institutionerna. 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend