Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Icke-inhemska stammar av genetiskt modifierade (GM) insekter "riskspridning av bekämpningsmedelsresistens"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ovipositing-olivflugaDen 4 oktober varnade miljö- och civilsamhällesgrupper på fem kontinenter för att planer på att släppa ut främmande stammar av genetiskt modifierade (GM) flugor i olivfält i Spanien och fruktodlingar i Brasilien utgör stora risker för grödor och miljön, eftersom bekämpningsmedelsresistens eller andra skadliga egenskaper kan spridas till vilda skadedjursbestånd.

Det brittiska företaget Oxitec planerar att släppa ut genetiskt modifierade olivflugor i Spanien och genetiskt modifierade medelhavsfruktflugor (Medfly) i Brasilien under de kommande månaderna (3). Båda ansökningarna, gjorda i januari 2013, är för experimentella öppna utsättningar av GM-flugorna och övervägs för närvarande av tillsynsmyndigheter. Oxitecs jordbruksskadegörare använder en metod för att döda kvinnor där kvinnliga avkommor till genetiskt modifierade insekter huvudsakligen dör som larver. Massutsättningar av flera miljoner genetiskt modifierade manliga insekter är avsedda att undertrycka antalet skadedjur genom att para sig med vilda honor. Den olivfluga som används av Oxitec är inte hemma i Spanien utan skapades från en grekisk stam korsad med israeliska stammar; Medfly-stammen som ska användas i Brasilien verkar härstamma från Guatemala (4). Studier av olivflugor i Grekland har identifierat olika nivåer av resistens mot olika bekämpningsmedel på olika platser (5).

Utsläpp av icke-inhemska stammar av skadedjur är normalt förbjudet enligt växtskyddsbestämmelser i EU eftersom oönskade egenskaper som bekämpningsmedelsresistens, som kan finnas i den nyligen introducerade stammen, kan spridas till den vilda populationen när flugorna parar sig. I Storbritannien stoppades en föreslagen utsättning av genetiskt modifierade diamantfjärilar eftersom Oxitec planerade att använda en icke-inhemsk stam (1). De brittiska tillsynsmyndigheterna varnade Oxitec för "osäkerhet om huruvida din icke-inhemska stam kan innehålla insekticidresistensgener som inte finns i brittiska nattfjärilar" och rådde företaget att starta sina experiment genom att modifiera en inhemsk stam. Även en experimentell utsättning av en icke-inhemsk stam av skadedjur är riskabel eftersom spridningen av bekämpningsmedelsresistens eller andra egenskaper till vilda inhemska flugor inte kan förhindras eller vändas. På grund av detta och andra farhågor har miljögrupper redan krävt att de föreslagna försöken ska stoppas (2). Andra stora bekymmer inkluderar det stora antalet döda och levande GM-larver som kommer att hamna i frukten, och GM-insekternas inverkan på ekosystemen.

"Användningen av icke-inhemska stammar är hänsynslös eftersom Oxitecs genetiskt modifierade skadedjur inte är sterila och den icke-inhemska stammen av genetiskt modifierade hanar kommer att överleva och häcka med vilda flugor i många generationer", säger Dr. Helen Wallace, chef för GeneWatch UK. "Det är mycket riskabelt att introducera främmande stammar av skadedjur i ett nytt land. Skadliga egenskaper som bekämpningsmedelsresistens skulle vara omöjliga att utrota när de väl sprids genom den vilda populationen."

"Det är chockerande att höra att Oxitec blockerades från att släppa ut icke-inhemska genetiskt modifierade skadedjur i jordbruket i England, men nu planerar att prova samma tillvägagångssätt i Spanien", säger Blanca Ruibal från Friends of the Earth Spain. "Istället för att dra lärdomar av tidigare misstag verkar företaget vilja gå framåt oavsett och utsätta våra olivlundar i fara."

“Oxitec’s proposed open releases of non-native GM flies in Spain and Brazil are clearly a bad idea, and is another instance of the company rushing into field testing of its GM insects without scientific review and public consultation,” said Silvia Ribeiro of the ETC Group.

År 2012 försenades en planerad frisättning av Oxitecs genetiskt modifierade myggor i Florida Keys på grund av ett utbrett offentligt motstånd och en kampanj av Friends of the Earth-USA och allierade som ifrågasatte miljö- och folkhälsorisker och brist på adekvata regler. Florida Keys Mosquito Control District överväger återigen vad som skulle vara den första amerikanska utsättningen av genetiskt modifierade myggor i naturen, och har anslagit medel i sin budget för denna verksamhet under det kommande året i väntan på godkännande av fältförsöket av tillsynsmyndigheter.

Annons

"Från Brasilien till Spanien till Florida Keys spelar Oxitec återigen rysk roulette och sätter jaktens vinster före sunt förnuft genom att introducera dessa genetiskt modifierade insekter i miljön som potentiellt kan destabilisera ekosystem och skada människors hälsa", säger Dana Perls från Friends of jorden-USA. "När dessa konstruerade organismer väl har släppts kan de inte återkallas och vi måste utvärdera dessa mycket verkliga risker genom en seriös och noggrann miljökonsekvensbedömning innan de släpps lös i världen. Vi är övertygade om att alla verkligt opartiska, vetenskapsbaserade recensioner kommer att leda till att dessa riskabla experiment ställs in.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend