Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Statligt stöd: Kommissionen godkänner ändringar av omstruktureringsplanen för Royal Bank of Scotland

DELA MED SIG:

publicerade

on

RBS-gren i gammal stilEuropeiska kommissionen har kommit fram till att förslag från brittiska myndigheter om att ändra Royal Bank of Scotlands (RBS) omstruktureringsplan är i linje med EU:s regler för statligt stöd. Kommissionen har funnit att en försening av avyttringen av RBS:s brittiska SME-bankenhet Rainbow inte kommer att äventyra verksamhetens lönsamhet. Kommissionen har också gått med på ändringar av villkoren för den prioriterade utdelningen som Storbritannien tar emot. De förändringar som godkänts i dag anpassar bättre incitamenten för RBS till de i Storbritannien utan att resultera i lägre utdelningar jämfört med vad RBS realistiskt sett kunde förväntas betala under de befintliga villkoren.

Kommissionens vice ordförande med ansvar för konkurrenspolitik Joaquín Almunia sa: "Att etablera Rainbow som en fristående marknadsaktör är nyckeln till att öka konkurrensen på den brittiska marknaden för banktjänster till små och medelstora företag. Kommissionen har gått med på att förlänga tidsfristen för att avyttra Rainbow eftersom Brittiska myndigheter och RBS har bevisat sitt åtagande att skapa och avyttra Rainbow som en solid fristående bank."

2009 godkände kommissionen RBS omstruktureringsplan (se IP / 09 / 1915). Som en del av omstruktureringsplanen åtog sig Storbritannien att avyttra RBS:s brittiska SME-bankverksamhet, Rainbow, för att råda bot på konkurrensproblemen i den koncentrerade brittiska banksektorn för små och medelstora företag, där RBS är den ledande banken. RBS försökte avyttra Rainbow genom att föreslå att Rainbows tillgångar och skulder skulle överföras till en köpare med befintlig bankverksamhet på den brittiska detaljhandels- och små och medelstora marknaden. Men efter tre år av misslyckade förhandlingar med potentiella köpare var RBS tvungen att ändra sina planer och istället fortsätta att etablera Rainbow som en fristående bank.

Detta innebar att RBS inte kunde respektera den fastställda tidsfristen i slutet av december 2013 och Storbritannien begärde att skjuta upp Rainbow-avyttringen med flera år. De brittiska myndigheterna har åtagit sig att RBS skulle utveckla Rainbow-verksamheten som en fullt livskraftig bank på fristående basis och bevara Rainbow-verksamhetens lönsamhet och konkurrenskraft fram till den fullständiga avyttringen. Kommissionen är övertygad om att Rainbows lönsamhet och konkurrenskraft inte kommer att äventyras av förseningen.

2009 års omstruktureringsplan föreskrev också att RBS skulle betala en prioriterad utdelning (Dividend Access Share - DAS) till den brittiska staten innan någon utdelning på aktierna betalas ut. Förväntningarna om att RBS skulle återgå till betydande vinst från och med 2011 har dock inte realiserats och inga betalningar har gjorts enligt DAS. Om man ser till framtiden skulle de tidigare villkoren i DAS, och RBS:s lägre än förväntade lönsamhet, förmodligen ha avskräckt utdelningar och uppmuntrat kapitalbevarande. Till hantera denna situation, enligt de ändrade villkoren ersätts DAS med ett fast utdelningsbelopp som RBS kommer att betala till HM Treasury. Kommissionen anser att en privat investerare skulle ha accepterat sådana ändringar och att de inte ger RBS någon fördel. Kommissionen drog därför slutsatsen att ändringarna av villkoren i DAS inte innebär något ytterligare statligt stöd till RBS.

Bakgrund

RBS är en av Europas största finansiella tjänstekoncerner. Under finanskrisen, i slutet av 2008, var RBS på gränsen till kollaps.

Annons

Bland andra åtgärder för statligt stöd fick RBS en rekapitalisering på 25.5 miljarder pund från den brittiska staten mot emissionen av B-aktier. I samband med emissionen av B-aktier fick HM Treasury rätten till en enda global "dividend access share" (DAS), vilket är en diskretionär icke-kumulativ prioritetsutdelning. I praktiken har RBS inte betalat någon utdelning enligt DAS. Sedan den 1 januari 2012, för varje ny rekapitalisering, om en bank inte kan betala utdelningen på ett statligt hybridinstrument kontant, måste den betala den i nya aktier (se IP / 11 / 1488).

De icke-konfidentiella versionerna av dessa beslut kommer att göras tillgängliga under ärendenumret SA.38304 i Registret över statligt stödkonkurrens webbplats när eventuella konfidentialitetsproblem har lösts. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning finns förtecknade i Statligt stöd Weekly e-News.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend