Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

#PanamaPapers: Labour-parlamentsledamot frågade RBS skattechef om bankens inblandning i skatteflyktsskandalen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Panama-Papers-Mossack-Fonseca-700x410En parlamentsledamot från Labour ifrågasatte RBS:s skattechef om bankens inblandning i skatteflyktsskandalen i Panama Papers den 4 april.

Grant Jamiesons framträdande inför Europaparlamentets utskott för ekonomiska och monetära frågor kommer i takt med att fler och fler detaljer om skatteflykt i en aldrig tidigare skådad skala dyker upp, inklusive att RBS, som ägs till 73 % av skattebetalarna, är en klient till den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. Tidningarna visar att Mossack Fonseca hjälper kunder att tvätta pengar, undvika sanktioner och undvika skatt.

Panamadokumenten, en aldrig tidigare skådad läcka av miljontals dokument, avslöjar den dolda rikedomen hos några av världens mest framstående globala ledare och politiker, och de sätt på vilka de utnyttjar hemlighetsfulla offshore-skatteregimer.

Neena Gill, ledamot av Europaparlamentets särskilda utskott för skatter, frågade Jamieson: "Hur motiverar du att arbeta i skatteparadis när skattebetalare som äger dig kämpar för att betala sina månatliga räkningar, och som lider dagligen på grund av åtstramningar och nedskärningar av välfärdsförmåner och lokala tjänster?

"Samtidigt, hur kan du förklara att du betalar 5 miljoner pund i bonusar till högsta ledningen - och 17,4 miljoner pund i framtida bonusar i aktier trots att du nyligen tillkännagav en förlust på 2 miljarder pund för 2015?

"Under 2015 antydde rapporter att RBS har 404 dotterbolag i skatteparadis. Specifikt rapporterades i december förra året att RBS betalade 23,8 miljoner euro till tyska åklagare för att lösa en utredning om skatteflykt i den schweiziska bankdelen Coutts, ett dotterbolag till RBS. , vars chef antecknades som sa: "I grund och botten är skattemyndigheterna din fiende".

"Anser du att banker ska försöka utnyttja svagheter i skattesystemet för att få en fördel? Vi är medvetna om att du arbetar väldigt nära med revisionsbolagen "Big 4" - vad har du för relation till dem, vad har du för skatt konsulttjänster och hur har det utvecklats under de senaste åren?

Annons

"Äntligen, kommer ni nu att åta er större transparens så att vi inte behöver lära oss den här informationen via läckor - och vad är din ståndpunkt om fullständigt offentlig land-för-land-rapportering?"

Anneliese Dodds MEP, medförfattare till en nyligen genomförd rapport från Europaparlamentet om skatt som föreslog en förstärkning av ansträngningarna för att slå ner på aggressivt skatteundandragande och skatteflykt, tillägger: "Gårdagens [3 april] avslöjanden från International Consortium of Investigative Journalists bekräftar det vi misstänkte hela tiden: att skatteparadis används av några av de rikaste och mäktigaste människorna i världen för att dölja sin rikedom och undvika skatter. 

"Mer än hälften av Panama Papers-företagets kundföretag var registrerade i brittiskt administrerade jurisdiktioner, och många brittiska banker, inklusive RBS, har verkat mycket i skatteparadis.

"David Cameron har många frågor att besvara i dag, inte minst, varför hans regering blockerade åtgärder för insyn i ägande av truster, vad de har gjort för att skydda brittiskt kopplade skatteparadis, och varför de inte har stött min uppmaning att stoppa skatteparadis, och företag som använder dem, från att få tillgång till EU-medel."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend