Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Sysselsättning: Kommissionen föreslår € 570,945 från globaliseringsfonden för tidigare anställda av Ford och leverantörer i Belgien

DELA MED SIG:

publicerade

on

the_genk_factory_will_close_at_the_end_of_2014_large_142921The European Commission has proposed to provide Belgium with €570,945 from the European Globalisation Adjustment Fund (EGF) to help 479 workers made redundant by Ford in Genk (Belgium) and its suppliers to find new jobs. The proposal now goes to the European Parliament and the EU’s Council of Ministers for approval.

Sysselsättning, socialpolitik och inkludering kommissionär László Andor sade: “Car production in Europe has dropped considerably in the years of the eurozone crisis, mainly due to falling demand. At the same time, structural change in the car industry responding to globalization is on-going. Many workers in the motor industry are experiencing hardship and EU solidarity in helping them to manage these difficult transitions is therefore important. The €570,945 we have proposed would help these redundant car workers to adapt their skills and facilitate their transition to a new job.”

Belgien ansökt om stöd från fonden efter uppsägningarna av 512 arbetarna i Ford-Werke GmbH (Ford Genk) och tio av dess underleverantörer. Dessa uppsägningar var resultatet av en snabb nedgång av EU: s marknadsandel i tillverkningen av personbilar på global nivå.

Åtgärderna medfinansieras av fonden skulle hjälpa 479 arbetare som har svårast att hitta nya jobb genom att ge dem stöd i arbetssökandet, aktivt jobb-orienterad handledning och en mängd omskolning och yrkesutbildning.

Den totala uppskattade kostnaden för paketet är € 1.14 miljoner euro, varav fonden skulle ge hälften.

Bakgrund

Ansökan baseras på det faktum att EU: s andel på den globala marknaden för personbilar har krympt under de senaste åren, inom den allmänna uppåtgående trenden för sektorn.

Annons

Enligt uppgifter som de belgiska myndigheterna hänvisat till minskade produktionen av personbilar i EU-2007 mellan 2012 miljoner enheter till 27 miljoner enheter (- 17.10%; - 14.61% årlig tillväxt), medan samma period, på global nivå, ökade produktionen av personbilar från 14.6 miljoner enheter till 3.1 miljoner enheter (+ 53.05%; + 63.07% årlig tillväxt). Detta har lett till en minskning av EU-18.9: s marknadsandel i produktion av personbilar på världsomfattande nivå, mätt i volym, från 3.5% till 27% (- 32.2%; - 23.2% årlig tillväxt). Som jämförelse ökade Kinas marknadsandel under samma period från 28.2% till 6.4% (+ 12.0%; + 24.6% årlig tillväxt), medan övriga huvudproducenters marknadsandelar minskade (Japan: - 104.6% / - 15.4% årlig tillväxt; Sydkorea: - 27.7% / - 6.3% årlig tillväxt; USA: - 5.9% / - 1.2% årlig tillväxt) men i allmänhet i mindre utsträckning än för EU-12.0.

Uppsägningarna vid Ford Genk och dess underleverantörer påverkar främst provinsen Limburg, i regionen Flandern, i nordöstra Belgien. Provinsen Limburg är en före detta kolbrytning område där sysselsättningen är starkt beroende av traditionell industri.

Ford Genk har varit den största arbetsgivaren i provinsen Limburg och representerar 1.7% av det totala antalet anställda. Det stod också för 10% av den totala omsättningen för de 500 största företagen i Limburg.

I jämförelse med den flamländska genomsnittet är provinsen Limburg kännetecknas av en hög arbetslöshet, med lägre kvalifikationsnivåer och kompetensnivå, och av en mindre utvecklad utbud av utbildningstjänster. Dessutom företag i provinsen Limburg verkar vara generellt mindre innovativa och att ha en lägre grad av internationalisering jämfört med den flamländska genomsnittet (i termer av andel av exporten och nivån på inåt utländska investeringar) och antalet nystartade företag är också relativt låg.

Provinsen Limburg hade tidigare fått stöd från fonden för en annan mass redundans fall (IP / 09 / 1293).

Mer öppen handel med resten av världen leder till den totala nyttan för tillväxt och sysselsättning, men det kan också kosta några jobb, särskilt i utsatta områden och påverkar lägre utbildad arbetskraft. Detta är anledningen till att kommissionens ordförande Barroso först föreslog att inrätta en fond för att hjälpa dem att anpassa sig till globaliseringens konsekvenser. Sedan början av sin verksamhet i 2007 har fonden fått 128 applikationer. Några 523 miljoner € har ombetts att hjälpa mer än 111,000 arbetare. EGF program presenteras för att hjälpa arbetstagare i ett växande antal sektorer, och ett ökande antal medlemsstater. I 2013 ensam, under förutsättning att mer än € 53.5m stöd.

I juni 2009 reviderades fondens regler för att stärka fondens roll som ett instrument för tidigt ingripande som utgör en del av Europas svar på den finansiella och ekonomiska krisen. Den reviderade EGF-förordningen trädde i kraft den 2 juli 2009 och kriskriteriet gällde alla ansökningar som mottogs från 1 maj 2009 till 30 december 2011.

På grundval av detta och det mervärde som fonden för stöd arbetstagare och drabbade regionerna, fortsätter fonden under 2014-2020 period som ett uttryck för EU: s solidaritet med ytterligare förbättringar av dess funktion. Dess räckvidd har utvidgats till att omfatta igen arbetstagare som blivit uppsagda på grund av den ekonomiska krisen, liksom visstidsanställda, egenföretagare, och, med avvikelse till slutet av 2017 unga människor inte i arbete, utbildning eller utbildning i regioner med hög ungdomsarbetslöshet.

Mer information

Fondens webbplats
Video News Releases:
Europa verkar för att bekämpa krisen: Europeiska globaliseringsfonden återupplivas
Uppåt till en globaliserad värld - Europeiska globaliseringsfonden
Prenumerera på Europeiska kommissionens kostnadsfria e-postmeddelande nyhetsbrev om sysselsättning, socialpolitik och inkludering
László Andors hemsida
Följ @ László AndorEU på Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend