Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#FairTaxation: Europa ökar sina ansträngningar för att fånga upp dem som möjliggör skattebedrägerier

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Commission has today (21 June) proposed tough new transparency rules for intermediaries – such as tax advisors, accountants, banks and lawyers – who design and promote tax planning schemes for their clients.

De senaste mediernas läckor som Panama Papers har avslöjat hur vissa mellanhänder aktivt hjälper företag och individer att undkomma beskattning, vanligtvis genom komplexa gränsöverskridande system. Dagens förslag syftar till att ta itu med sådan aggressiv skatteplanering genom att öka granskningen kring skatteplanerares och rådgivares tidigare osynliga aktiviteter.

Den omedelbara effekten av de nya reglerna blir att ge medlemsstaterna mer information om de skatteplaneringssystem som mellanhänder utformar och marknadsför, så att de sedan kan bedöma om dessa system underlättar skatteflykt och skatteflykt. De föreslagna åtgärderna kommer att göra det möjligt för myndigheterna att reagera mycket snabbare på risker för skattemissbruk, eftersom mellanhänder kommer att behöva rapportera de relevanta arrangemangen innan de används. Som sådan kan medlemsstaterna bättre inrikta sina revisioner eller till och med ändra sin lagstiftning för att täppa till eventuella kryphål som missbrukas.

Europeiska kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis, ansvarig för euron och social dialog, finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen sa:

“The EU has become the frontrunner when it comes to bringing more transparency to the world of aggressive tax planning. This work is already reaping results. Today we are proposing to hold responsible the go-betweens who create and sell tax avoidance schemes. Ultimately, this will result in greater tax revenues for Member States.”

Pierre Moscovici, kommissionsledamot med ansvar för ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar, sa:

“We are continuing to ramp up our tax transparency agenda. Today, we are setting our sights on the professionals who promote tax abuse. Tax administrations should have the information they need to thwart aggressive tax planning schemes. Our proposal will provide more certainty for those intermediaries who respect the spirit and the letter of our laws and make life very difficult for those that do not. Our work for fairer taxation throughout Europe continues to advance.”

Annons

Kommissionen har identifierat viktiga kännetecken, inklusive användningen av förluster för att minska skatteplikten, användningen av särskilda förmånliga skattesystem eller arrangemang genom länder som inte uppfyller internationella standarder för god förvaltning.

Skyldigheten att rapportera ett gränsöverskridande system som bär ett eller flera av dessa kännetecken kommer att bäras av:

1) Förmedlaren som tillhandahållit det gränsöverskridande systemet för genomförande och användning av ett företag eller en individ;

2) Den person eller det företag som tar emot rådgivningen, när förmedlaren som tillhandahåller det gränsöverskridande systemet inte är baserad i EU, eller där förmedlaren är bunden av yrkesskydds- eller sekretessregler;

3) Individen eller företaget som implementerar det gränsöverskridande systemet när det utvecklas av interna skattekonsulter eller advokater.

EU:s medlemsstater kommer automatiskt att utbyta information som de får om skatteplaneringssystemen genom en centraliserad databas, vilket ger dem tidig varning om nya risker för undvikande och gör det möjligt för dem att vidta åtgärder för att blockera skadliga arrangemang. Kravet på att anmäla ett system innebär inte nödvändigtvis att det är skadligt, bara att det förtjänar att granskas av skattemyndigheten. Medlemsstaterna kommer dock att vara skyldiga att införa effektiva och avskräckande påföljder för de företag som inte följer öppenhetsåtgärderna, vilket skapar en kraftfull ny avskräckande effekt för dem som uppmuntrar eller underlättar skattemissbruk.

The new rules are comprehensive, covering all intermediaries, all potentially harmful schemes and all Member States. Details of every tax scheme containing one or more hallmarks will have to be reported to the intermediary’s home tax authority within five days of providing such an arrangement to a client.

Bakgrund

The Juncker Commission has made great strides in boosting tax transparency and tackling tax evasion and avoidance. New EU rules to block artificial tax arrangements, as well as new transparency requirements for financial accounts, tax rulings and multinationals’ activities have already been agreed and are progressively entering into force. Proposals for stronger Anti-Money Laundering legislation, public Country-by-Country reporting requirements and tougher good governance rules for EU funds are currently being negotiated. In addition, a new EU list of non-cooperative tax jurisdictions should be ready before the end of the year.

Dagens förslag kommer att ytterligare förstärka EU:s ram för skattetransparens, genom att kasta nytt ljus över mellanhänders verksamhet och de skatteplaneringsarrangemang som används. Det kommer också att säkerställa en harmoniserad EU-strategi för att implementera de rekommenderade obligatoriska bestämmelserna om offentliggörande i OECD:s projekt Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), som godkänts av G20. I oktober förra året uttryckte medlemsstaterna sitt stöd för ett förslag från kommissionen om dessa åtgärder.

Nästa steg

Förslaget, som har formen av en ändring av direktivet för administrativt samarbete (DAC), kommer att överlämnas till Europaparlamentet för samråd och till rådet för antagande. Det är förutsett att de nya rapporteringskraven skulle träda i kraft den 1 januari 2019, med EU:s medlemsstater skyldiga att utbyta information var tredje månad efter det.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend