Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

När Kroatien flyttar in i euroområdet förblir korruption och bankfrågor inte adresserade

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kroatien är nu närmar sig slutspel för dess inträde i euroområdet. Förra månaden, Europeiska centralbanken (ECB) lägga ut en lista av fem bulgariska och åtta kroatiska banker att den skulle övervaka direkt från och med den 1 oktoberst, inklusive de kroatiska dotterbolagen till Unicredit, Erste, Intesa, Raiffeisen, Sberbank och Addiko, skriver Colin Stevens.

Tillkännagivandet följde Kroatiens officiella tillträde till euroområdet växelkursmekanism (ERM II) i juli och uppfyller ECB: s lagkrav att alla Kroatiens större banker ställs under dess tillsyn. Att gå framåt och officiellt gå med i euroområdetKommer Kroatien nu att behöva delta i ERM II "i minst två år utan allvarliga spänningar", och särskilt utan att devalvera sin nuvarande valuta, kuna, mot euron.

Naturligtvis, eftersom detta är 2020, har allvarliga finansspänningar blivit ett faktum för de europeiska regeringarna.

Annons

Problem på flera fronter

Enligt Världsbanken är Kroatiens totala BNP nu förväntas sjunka med 8.1% i år, visserligen en förbättring jämfört med den nedgång på 9.3% som banken förutspådde i juni. Kroatiens ekonomi, starkt beroende av turism, har blivit buffrad av den pågående pandemin. Ännu värre är landets försök att kompensera förlorad mark med en efterlåsning av sommarresenärer har sett det skylla för att starta uppgången i Covid-19-fall i flera andra europeiska länder.

Inte heller är den kovidstyrda nedgången den enda ekonomiska frågan för premiärminister Andrej Plenković, vars kroatiska demokratiska union (HDZ) hålls fast vid makten i landets val i juli och den oberoende finansministern Zdravko Marić, som har varit i sin tjänst sedan innan Plenković tillträdde.

Annons

Även när Kroatien får ett eftertraktat stöd från de andra ekonomierna i Eurozonen, fortsätter landet att vara upprörd av korruptionskandaler - den senaste är de välsignade uppenbarelserna av en hemlig klubb i Zagreb besöktes landets politiska och affärsmässiga eliter, inklusive flera ministrar. Medan resten av befolkningen genomgick stränga inneslutningsåtgärder, motsatte sig många av Kroatiens mest kraftfulla människor lockdown-regler, utbytte mutor och åtnjöt till och med sällskapet med eskorter som fördes in från Serbien.

Det finns också den pågående frågan om hur Kroatiens regering 2015 tvingade bankerna att göra retroaktiv konvertera lån från schweiziska franc till euro och betala ut över 1.1 miljarder € i ersättningar till kunder hade det också lånat ut pengar. Frågan fortsätter att besegra Zagrebs relationer med sin egen banksektor och med den europeiska finansbranschen mer allmänt, med Ungerns OTP-bank arkiveringsdräkt mot Kroatien vid Världsbankens internationella centrum för lösning av investeringstvister (ICSID) denna månad för att få tillbaka 224 miljoner Kuna (29.58 miljoner euro) i förluster.

Kroatiens problem med endemisk korruption

Precis som sina motsvarigheter i andra delar av fd Jugoslavien har korruption blivit en endemisk fråga i Kroatien, med till och med vinsterna efter att landet anslutit sig till EU nu riskerar att gå vilse.

Mycket av skulden för landets upplevda bakåtfall ligger vid HDZ: s fötter, inte minst på grund av den pågående juridisk saga kring den tidigare premiär- och HDZ-partibossen Ivo Sanader. Medan Sanaders arrestering 2010 togs som ett tecken på landets åtagande att röja korruption när det fungerade för att gå med i EU, ogiltigförklarade landets konstitutionella dom dom 2015. Idag var det bara ett av målen mot honom - för krigsprofitering - har officiellt avslutats.

Oförmågan att effektivt åtala tidigare fel har drivit Kroatien ner Transparency Internationals rankning, där landet bara tjänar 47 av 100 poäng i gruppens "upplevda korruption" -index. Med ledare i det civila samhället som Oriana Ivkovic Novokmet pekar på korruptionsärenden som försvinner i domstol eller aldrig komma med alls är nedgången knappast förvånande.

Istället för att vända ett hörn står de nuvarande medlemmarna av HDZ-regeringen inför egna anklagelser. Zagreb talar ofta av kroatiska ledare ingår transportminister Oleg Butković, arbetsminister Josip Aladrović och ekonomiminister Tomislav Ćorić bland dess kundkrets. Andrej Plenkovic själv är för närvarande inlåst i ett ordkrig över landets antikorruptionsinsatser med sin politiska chefsmotståndare, kroatiska presidenten Zoran Milanović. Den tidigare ledaren för det rivaliserande socialdemokratiska partiet och Plenkovics föregångare som premiärminister, Milanović, var också en klubbpatron.

Zdravko Marić mellan en sten och en bankkris

Finansminister (och vice premiärminister) Zdravko Marić, trots att han verkat utanför de etablerade politiska grupperingarna, har också blivit avvisad av frågor om potentiellt missförhållande. Tidigare i sin period stod Marić inför utsikterna till en undersökning i sina band med livsmedelsgruppen Agrokor, Kroatiens största privata företag, på grund av intressekonflikter. Trots att han tidigare varit anställd hos Argokor, inledde han ändå hemliga förhandlingar med sitt tidigare företag och dess borgenärer (främst den ryska statsägda banken Sberbank) som exploderad in i lokalpressen i mars 2017.

Veckor senare sattes Agrokor under statlig administration på grund av den försvagande skuldbelastningen. Fram till 2019 hade företaget varit det lindades och dess verksamhet ommärkes. Marić själv slutligen överlevde Agrokor-skandalen, med sin kollega Martina Dalić (som ledde ekonomiministeriet) tvingas ur kontoret istället.

Agrokor har dock inte varit den enda affärskrisen som undergräver Plenkovics regering. På grund av Kroatiens val 2015, där Zoran Milanovićs socialdemokrater förlorade makten till HDZ, åtog sig Milanović ett antal populistiska ekonomiska åtgärder i ett försök att stärka sin egen valposition. De inkluderade ett system för skuldavskrivning för fattiga kroater som var skyldiga pengar till regeringen eller kommunala verktyg, men också omfattande lagstiftning som konverterade miljarder dollar i lån från banker till kroatiska kunder från schweiziska franc till euro, med retroaktiv verkan. Milanovićs regering tvingade bankerna själva att bära kostnaderna för detta plötsliga skifte, vilket fick år av rättsliga åtgärder av de drabbade långivarna.

Naturligtvis, efter att ha förlorat valet, blev dessa populistiska drag till slut en förgiftad kalk för Milanovićs efterträdare i regeringen. Lånekonverteringsfrågan har plågat HDZ Sedan 2016, när den första stämningen mot Kroatien väckts av Unicredit. Vid den tiden argumenterade Marić för ett avtal med bankerna för att undvika de betydande kostnaderna för skiljeförfarande, särskilt med landet under press från Europeiska kommissionen för att ändra kurs. Fyra år senare förblir frågan istället en albatros runt regeringens hals.

Insatser för euron

Varken Kroatiens korruptionsfrågor eller dess konflikter med banksektorn har varit tillräckliga för att spåra landets ambitioner i euroområdet, men för att framgångsrikt se denna process till dess slutsats kommer Zagreb att behöva förbinda sig till en nivå av finansdisciplin och reform som den inte har ännu demonstrerat. Nödvändiga reformer inkluderar minskade budgetunderskott, förstärkta åtgärder mot penningtvätt och förbättrad företagsstyrning i statligt ägda företag.

Om Kroatien lyckas, Potentiella fördelar inkluderar lägre räntor, högre investerarnas förtroende och närmare kopplingar till resten av den inre marknaden. Men som så ofta är fallet med den europeiska integrationen är de viktigaste vinsterna de förbättringar som görs hemma på vägen.

Kroatien

Euroövergång: Avtal med Kroatien om praktiska steg för att starta euromyntproduktion

publicerade

on

EU -kommissionen och euroländerna har undertecknat ett samförståndsavtal med Kroatien som beskriver de praktiska stegen som gör det möjligt för landet att börja producera euromynt när det får fortsättningen att gå med i euroområdet. Detta utgör en viktig milstolpe i Kroatiens ansträngningar att gå med i euroområdet.

Avtalet undertecknades av vice vice Valdis Dombrovskis, kommissionär Gentiloni, Eurogruppens president Paschal Donohoe och kroatiska nationalbankschefen Boris Vujčić vid en ceremoni som följde Eurogruppens möte som ägde rum tidigare i Brdo, Slovenien.

Samförståndsavtalet tillåter Kroatien, med hjälp av kommissionen och euroområdets medlemsstater, att genomföra alla nödvändiga förberedelser inför och fram till den faktiska präglingen av euromynt. Dessa inkluderar bland annat: Kroatiens val av nationella euromyntdesigner enligt nationella förfaranden. förvärv och produktion av präglingsverktyg och myntprovkörningar; och arrangemang för distribution av euromynt och uttag av den kroatiska kunan under övergången.

Annons

Executive Vice President Valdis Dombrovskis sade: ”Jag är glad över att underteckna detta memorandum som gör det möjligt för Kroatien att påbörja förberedelserna för prägling av eurotestmynt, vilket markerar ytterligare en milstolpe på vägen mot eurotillträde. Kommissionen fortsätter att stödja Kroatien i sina ansträngningar att ansluta sig till euroområdet, som den har stor nytta av. Men innan Kroatien kan anta Europas gemensamma valuta måste Kroatien först uppfylla alla Maastricht -kriterier och fortsätta att göra framsteg när det gäller tekniska förberedelser. ”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade: ”Underskriften av detta memorandum är ett viktigt symboliskt men också praktiskt steg på Kroatiens väg att gå med i euron. Jag välkomnar Kroatiens starka beslutsamhet att ansluta sig till euroområdet, där landet hör hemma. Kommissionen kommer att fortsätta att stödja Kroatien i dess förberedelser och ansträngningar att uppfylla konvergenskriterierna. ”

Bakgrund

Annons

Kroatien är ännu inte medlem i euroområdet. Kunan är dock en del av växelkursmekanismen (ERM II) sedan den 10 juli 2020.

Undertecknandet av detta avtal är ett av de normala förberedande stegen när en medlemsstat utanför euroområdet avser att gå med i euroområdet. På grund av komplexiteten i de uppgifter som är kopplade till euromyntproduktion måste medlemsstater som tänker gå med börja förbereda sig i god tid innan rådets beslut att upphäva undantaget från deras deltagande i euron. Detta kommer inte att föregripa rådets beslut om upphävande av undantaget enligt artikel 140 i EUF -fördraget.

Genom undertecknandet av avtalet kan Kroatien ta emot den nödvändiga tekniska dokumentationen för att prägla testmynt i euro, som används för att verifiera den framtida euromyntens tekniska lämplighet för automater och myntbearbetningsmaskiner. Kommissionen och euroområdets nationella myntverk kommer också att överföra de nödvändiga upphovsrätten och präglingsverktygen till Kroatien. Tidigare har likvärdiga avtal om avtal med Slovenien, Cypern, Malta, Estland, Lettland och Litauen undertecknats.

Mer information

Kroatien och euron

Kommissionen välkomnar Bulgariens och Kroatiens inträde i växelkursmekanismen II

Fortsätt läsa

coronavirus

Ledamöter gör invändningar mot 'corona facism'

publicerade

on

Av de 704 förtroendevalda i Europaparlamentet, som kommer från 27 medlemsländer, vågade bara två höja rösten mot COVID -åtgärder och berövandet av de grundläggande mänskliga friheterna. Intressant nog kommer de två av de 704 parlamentsledamöterna från samma land, där den andra dosen av vaccinationen är på den lägsta nivån i Europa. Från Kroatien, skriver Ivan Vilibor SINČIĆ, MEP.

Kroatien är ett land med endast 35% som vaccinerats med den andra dosen, och oberoende ledamöter av Europaparlamentet Ivan Vilibor Sinčić och Mislav Kolakušić är de enda ledamöterna i Europa som vågade höja rösten mot, kan vi fritt kalla det - coronafascism.

Det är olyckligt att det inte finns fler folkvalda representanter för medborgarna i hela Europa som representerar frihet och hälsorättigheter. Det finns inte bara några oberoende studier av vaccinets effektivitet och hälsoeffekt, utan åtgärder som att förbjuda sammankomster, begränsa arbetet till restauranger och barer, bära masker och onödiga och opålitliga tester har helt misslyckats.

Annons

Dessa fascistiska åtgärder är ingalunda åtgärder för experter som bryr sig om människors hälsa, utan åtgärderna från politiker som vill beröva oss vår frihet, gör oss till tanklösa robotar som arbetar mot sunt förnuft, avhumaniserar oss och gör friska människor sjuka, och förstås tjäna pengar på det hela.

Det som ger hopp är det faktum att medborgarna i Republiken Kroatien har beslutat att vända läkemedelspropagandan och de fascistiska politikerna ryggen och har bestämt sig för att lyssna med ett öppet sinne på vad deras ledamöter i Europaparlamentet Ivan Vilibor Sinčić och Mislav Kolakušić måste säga. Vissa högvaccinerade länder som vaccinerade sina invånare med den tredje dosen har stora problem med nya positiva fall, medan Kroatien, som har låg vaccinationsgrad, för närvarande är ett av de säkraste länderna.

Det enda sättet att avsluta denna berättelse om Covid är att helt avskaffa fascistiska åtgärder, få naturlig immunitet och fortsätta leva normalt. Inte den nya normalen, men den normala. Experimentella läkemedel, som de nuvarande vaccinerna, är inte lösningen och ska inte påtvingas medborgarna på något sätt. Frihet är en grundläggande rättighet som vi bör basera all politik på, inklusive valet av behandling.

Annons

Vi uppmanar de andra 702 parlamentsledamöterna att stå upp för sina väljare och avvisa att använda våld mot medborgare, liksom förstörelsen av människors psykiska hälsa och ekonomins förödelse.

Fortsätt läsa

Kroatien

Kommissionen välkomnar nästa steg om godkännande av planerna för återhämtning och motståndskraft i Kroatien, Cypern, Litauen och Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har välkomnat det positiva diskussion om rådet om genomförande av beslut om godkännande av nationella planer för återhämtning och motståndskraft för Kroatien, Cypern, Litauen och Slovenien hölls den 26 juli vid den informella videokonferensen för EU: s ekonomi- och finansministrar (ECOFIN). I dessa planer anges de åtgärder som kommer att stödjas av återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). RRF är kärnan i NextGenerationEU, som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Rådets genomförandebeslut kommer att antas formellt genom skriftligt förfarande inom kort.

Detta formella antagande kommer att bana väg för betalning av upp till 13% av det totala tilldelade beloppet för var och en av dessa medlemsstater i förfinansiering. Kommissionen syftar till att betala ut den första förfinansieringen så snabbt som möjligt efter undertecknandet av de bilaterala finansieringsavtalen och i förekommande fall låneavtalen. Kommissionen kommer sedan att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av de milstolpar och mål som anges i vart och ett av rådets genomförandebeslut, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av de investeringar och reformer som omfattas av planerna.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend