Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Åsikt: Potentialen och perspektivet för icke-formell utbildning för den unga generationens framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

bilder

Av Justina Vitkauskaite Bernard MEP (Litauen)

Education is very important for the prosperity of our society and for growth, innovation and progress in Europe. The swift changes and the transformation of today’s world represent a big challenge for the education system that needs to adapt constantly to socio-economic changes of society. Today’s education system needs to be a match for the demands of the 21st century which result in perpetual life-learning processes, in mobility and in challenges for the global knowledge-based economy.

Det finns olika faktorer som påverkar dessa transformativa processer och ekonomiska faktorer tilldelas en ledande roll i dessa transformationer av utbildningsprocesserna. De sistnämnda är naturligtvis de som driver alla samhällsskikt att anpassa sig till dessa omvandlingar. Ekonomiska faktorer påverkar den unga generationen i allmänhet och relaterade utsatta befolkningsgrupper i synnerhet, såsom ungdomar Inte inom utbildning, anställning eller utbildning (NEETs), som lämnar skolan i förtid, unga invandrare och mer brett formulerade ungdomar med färre möjligheter.

För närvarande lider Europeiska unionen fortfarande av den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen. Konsekvenserna av den finansiella och ekonomiska krisen har haft en dramatisk inverkan på situationen för unga människor som söker jobb. Arbetslösheten bland unga når toppar som inte setts på nästan 20 år och risken för fattigdom och social utestängning bland denna befolkningsgrupp ökar ständigt. Principen om "utbildning för livet" och tillämpningen av ett antal motsvarande innovativa tillvägagångssätt för att uppdatera utbildningen kan ge Europa verktygen för att övervinna denna trend. Det mervärde som icke-formell utbildning kan ge till vårt utvecklande och växande samhälle kan bli ett starkt instrument för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten. Detta mervärde kan ta formen av att förse alla grupper av vår befolkning med nya färdigheter, kompetenser, påtaglig erfarenhet och värdefull kunskap. Så vad är potentialen och vilka perspektiv har icke-formell utbildning för ungdomens framtid?

Icke-formell utbildning erkänner vikten av livslångt lärande och träning utanför det erkända och etablerade utbildningssystemet. För människor som befinner sig utanför det formella utbildningssystemet är denna form av utbildning uppenbarligen viktigare än den utbildning som sker inom formella miljöer. I det aktuella fallet kan den första typen av utbildning som nämns fungera bättre, kan vara mer flexibel och kan fokuseras mer på sin målgrupp. Det kan också betraktas som en förstärkande och stödjande del av livslånga lärandeprocesser.

Icke-formell utbildning kan ta olika former och kan inkludera program för att komma ikapp skolavhopp, seminarier, forum, utvecklingsinitiativ inklusive hälsoutbildning och främjande av läskunnighet och medborgerlig utbildning som förbereder för aktivt medborgarskap. Som en frivillig, deltagande och lärandecentrerad process kan icke-formell utbildning äga rum i en mängd olika miljöer och situationer som kan bemannas av professionella inlärningsfacilitatorer och av volontärer. Det kan bygga på att involvera individuella och kollektiva processorienterade förhållningssätt baserade på erfarenhet och handling och tillämpas i olika sammanhang. Och vad som är mer påtagligt är att icke-formell utbildning kan ge och förbättra en rad bredare livsfärdigheter och kompetenser som behövs och värderas på arbetsmarknaden just nu.

Annons

Denna uppsättning färdigheter och kompetenser inkluderar bättre kommunikation, lagarbete, beslutsfattande, kulturella och språkliga färdigheter, initiativförmåga, självförtroende och entreprenöriella färdigheter. De kan utvecklas och förvärvas genom engagemang i icke-formell utbildningsverksamhet. För ungdomar som deltar i icke-formella aktiviteter utomlands kan denna uppsättning färdigheter också innefatta en mer uttalad utveckling av interkulturella och språkliga färdigheter. Alla dessa kvalifikationer uppskattas särskilt av arbetsgivare när unga människor saknar formell arbetslivserfarenhet. I så fall kan deltagande i icke-formell verksamhet bidra till en framgångsrik övergång för ungdomar från utbildning till arbetsmarknad. Det kan positivt påverka unga människors anställbarhet och säkra dem en bättre tillgång till arbetsmarknaden. Dessutom kan deltagande i olika icke-formella aktiviteter resultera i att ett värdefullt socialt kapital utvecklas, i ökad rörlighet och i att skapa eller öppna nya yrkesvägar. De sistnämnda är särskilt viktiga för de mer utsatta grupperna av människor som skolan som lämnar skolan i förtid, ungdomar med sämre möjligheter, unga invandrare och ungdomar som inte är under utbildning, sysselsättning eller utbildning.

The methods that are used in non-formal education also help young people to acquire new skills and competencies. They put the individual in the focus of the learning process and foster the individual’s personal and social development. Such methods contribute to a better engagement and motivation of individuals throughout the learning process. Furthermore, young people practice “learning by doing” through voluntary work and other participatory activities. Learning based on real life situations that actively engage an individual in the learning process becomes more efficient and skill-oriented.

Through the interaction via people-to-people contact individual learners acquire valuable interpersonal and management skills such as teamwork, leadership, project management, practical problem solving and ICT skills. These skills are valuable for both personal development and for the labor market. They can not only contribute to the employability but can empower young people to set up their own start-ups and companies. These capabilities – when considered in an international context – can create a strong basis for intercultural learning and multi-ethnic dialogue that complement the “hard knowledge” skills acquired through formal education. And when these skills are shared with people from different countries, they become even more tangible. Young people develop a sense of community beyond the national boundaries of their home country. They improve and acquire language skills and develop a sense of solidarity, respect and tolerance that encourages young people to reflect upon their cultural identity and common values such as human rights, equality, freedoms. It can be extremely beneficial for the individual learners and young people who not only acquire needed skills and competences for the labor market but also become more informed and broad-minded.

Så, med beaktande av alla nämnda punkter, kan jag konstatera att denna utbildningsform har en tendens att anpassa sig till arbetsmarknadens behov och att den har en förmåga att möta sociala förändringar och livsbehov hos ungdomar. Det är därför som icke-formell utbildning måste stödjas mer genom olika kanaler och genom olika juridiska och finansiella instrument.

Ett sådant nyckelinstrument för icke-formellt lärande och utbildning är Ungdom i aktion program. Detta program syftar till att förbättra anställbarheten för unga människor med färre möjligheter, dvs ungdomar som inte är i utbildning, anställning eller utbildning. Och det bidrar till deras aktiva medborgarskap och sociala integration, oavsett deras utbildningsmässiga, sociala och kulturella bakgrund. Genom olika projekt som finansieras av Youth in Action är mer än 150,000 XNUMX ungdomar och ungdomsarbetare varje år involverade i ett stort antal icke-formella utbildningsaktiviteter i och utanför Europeiska unionen.

Ur min synvinkel, för att förbättra den icke-formella utbildningen i Europa, bör bästa praxis för icke-formell utbildningsverksamhet via ungdomsarbete få stor spridning. Europaparlamentet är ett exempel på bästa praxis för ungdomsarbete. Genom arbetet i ungdomsgruppen organiserar Europaparlamentet ett brett utbud av diskussioner, seminarier och evenemang som involverar unga demokratiska ledare, unga forskare och unga arbetare. Dessa organiserade aktiviteter hjälper unga människor att förbättra sina medborgerliga kunskaper och att utveckla sin position som ett aktivt medborgarskap, vilket är mycket viktigt inför valet till Europaparlamentet i maj 2014.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att en icke-formell utbildning kan ha en betydande inverkan på att uppnå en rimlig, hållbar och inkluderande utveckling för Europa 2020-strategin. Det kan spela en enorm roll för att ta itu med frågan om kompetensbrist och för att stödja den ekonomiska återhämtningen i Europa. Denna form av utbildning kan vara till hjälp vid moderniseringen av utbildningen och kan ge unga människor högt värderade färdigheter, förmågor och kunskaper. Dessutom kan dessa färdigheter som förvärvas genom att utöva ungdomsarbete under deltagande i icke-formell utbildning bidra till att främja social integration och bidra till ungdomars personliga utveckling i allmänhet.

För EU:s medlemsstater är denna form av utbildning en nyckelfaktor för att anpassa sig till de socioekonomiska förhållandena i dagens utvecklingssamhälle och värld. Detta är den form av utbildning som man väljer för en bättre och mer välmående framtid för den unga generationen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend