Anslut dig till vårt nätverk!

Gazprom

Rysslands gasnedskärning i Gazprom krossar förhoppningarna efter spannmålsaffären

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ryska Gazprom kommer att minska leveranserna ytterligare genom sin enskilt största gasförbindelse till Tyskland, vilket krossar förhoppningarna om att en överenskommelse om spannmålsförsörjning skulle minska den ekonomiska effekten av Ukrainakriget.

Europeiska unionen har anklagat Ryssland för att ta till energiutpressning, medan Kreml säger att gasavbrottet är resultatet av underhållsfrågor och västerländska sanktioner.

Med hänvisning till instruktionerna från en branschvakt sa Gazprom på måndagen att flödena genom Nord Stream 1 skulle falla till 33 miljoner kubikmeter per dag från 0400 GMT på onsdagen. Det är hälften av strömflödena, som redan är bara 40 % av normal kapacitet.

Tyskland sa att de inte såg någon teknisk anledning till den senaste minskningen.

Politiker i Europa har upprepade gånger sagt att Ryssland skulle kunna stänga av gasen i vinter, ett steg som skulle föra in Tyskland i recession och leda till skyhöga priser för konsumenter som redan ställs inför smärtsamt höga energipriser.

President Vladimir Putin varnade västvärlden denna månad för att fortsatta sanktioner riskerade att utlösa katastrofala energiprishöjningar för konsumenter runt om i världen. Europa importerar cirka 40 % av sin gas och 30 % av sin olja från Ryssland.

Stigande energipriser och en global brist på vete är några av de mest långtgående effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. De hotar miljoner i fattigare länder med hunger.

Annons

Ukraina sade på måndagen att de hoppas att ett FN-förmedlat avtal för att försöka lindra livsmedelsbristen genom att återuppta spannmålsexporten från Svartahavsregionen skulle börja genomföras denna vecka.

Tjänstemän från Ryssland, Turkiet, Ukraina och FN enades på fredagen om att det inte skulle bli några attacker mot handelsfartyg som rörde sig genom Svarta havet till Turkiets Bosporen och vidare till marknader och lovade att inrätta ett övervakningscenter.

Moskva strök bort farhågorna om att avtalet kan spåras ur av ett ryskt missilangrepp mot Ukrainas hamn i Odesa på lördagen, och sa att det endast riktade sig mot militär infrastruktur. Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har fördömt attacken som "barbari" som visar att man inte kan lita på Moskva.

En hög ukrainsk regeringstjänsteman sa att han hoppades att den första spannmålssändningen från Ukraina, en stor leverantör i världen, skulle kunna göras från Chornomorsk denna vecka, med transporter från andra hamnar som nämns i affären inom två veckor.

"Vi tror att vi under de kommande 24 timmarna kommer att vara redo att arbeta för att återuppta exporten från våra hamnar", sa vice infrastrukturminister Yuriy Vaskov på en presskonferens.

När kriget går in i sin sjätte månad rapporterade den ukrainska militären om omfattande rysk beskjutning i östra Ukraina över natten. Det sade att Moskva fortsatte att förbereda sig för ett angrepp på Bakhmut i den industriella Donbas-regionen, som Ryssland siktar på att beslagta på uppdrag av separatistiska ombud.

Ukraina sa att dess styrkor hade använt USA-försedda HIMARS-raketsystem för att förstöra 50 ryska ammunitionsdepåer sedan de tog emot vapnen förra månaden. Ryssland kommenterade inte omedelbart men dess försvarsministerium sa att dess styrkor hade förstört en ammunitionsdepå för HIMARS-system.

Reuters kunde inte självständigt verifiera de ryska eller ukrainska uttalandena.

Rysslands Svartahavsflotta har blockerat spannmålsexporten från Ukraina sedan Moskvas invasion den 24 februari.

En FN-tjänsteman kallade fredagens avtal, det första diplomatiska genombrottet i konflikten, för en "de facto vapenvila" för de fartyg och anläggningar som omfattas av avtalet.

Moskva förnekar ansvar för livsmedelskrisen och skyller västerländska sanktioner för att bromsa exporten av mat och gödselmedel och Ukraina för att bryta inflygningarna till dess hamnar. Enligt fredagens avtal kommer piloter att guida fartyg längs säkra kanaler.

Ukrainas militär sa att två Kalibr-missiler som avfyrades på lördagen från ryska krigsfartyg träffade området kring en pumpstation i hamnen i Odesa och att två andra sköts ner av luftförsvarsstyrkor. De träffade inte spannmålslagringsområdet eller orsakade betydande skada.

Ryssland sa att attackerna hade träffat ett ukrainskt krigsfartyg och en vapenaffär i Odesa med precisionsmissiler.

"Detta bör inte påverka - och kommer inte att påverka - början av sändningar", sa Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som talade under en turné i flera afrikanska länder, sa att det inte fanns några hinder för export av spannmål och ingenting i avtalet hindrade Moskva från att attackera militär infrastruktur i Ukraina.

Före invasionen och efterföljande sanktioner stod Ryssland och Ukraina för nästan en tredjedel av den globala veteexporten. Peskov sa att FN måste se till att gränserna för rysk gödselmedel och annan export hävs för att spannmålsaffären ska fungera.

Putin kallar kriget för en "särskild militär operation" som syftar till att demilitarisera Ukraina och utrota farliga nationalister. Kiev och västvärlden kallar detta en grundlös förevändning för ett aggressivt landgrepp.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend