Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: 80 % av européerna vill att deras land ska slösa mindre

DELA MED SIG:

publicerade

on

hazwastemainEnligt en ny undersökning tycker de flesta europeiska medborgare att deras eget land genererar för mycket avfall. Undersökningen om européernas attityder till avfallshantering och resurseffektivitet visar att 96 % av de tillfrågade säger att det är viktigt för dem att Europa använder sina resurser mer effektivt: 68 % säger att detta är mycket viktigt för dem, och bara 3 % av svarande säger att denna fråga inte är viktig. I hela EU sorterar nu nio av tio tillfrågade papper/kartong/dryckerkartonger (90 %), plast (90 %) och glas (88 %), åtminstone ibland, medan tre fjärdedelar sorterar farligt hushållsavfall (79 %). metallburkar (78 %), elavfall (76 %) och köksavfall (74 %). Det finns dock stora skillnader mellan medlemsstaterna, med svar som sträcker sig från 99 % (papper i Österrike) till 28 % (farligt avfall i Rumänien).

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: "Slöseri berör helt klart en nerv: européer vill slösa mindre, och de anstränger sig för att praktisera vad de predikar. Detta gör övergången till en mer cirkulär ekonomi till ett logiskt steg framåt. Aptiten på mer återvinning finns: nu måste vi leverera mekanismerna för att hjälpa det att hända."

På frågan om sätt att uppmuntra mer återvinning, 71% av de tillfrågade sa att försäkran om att deras avfall effektivt återvinns skulle övertala dem att sortera mer av sitt avfall. En majoritet förespråkar fler och bättre anläggningar för avfallsåtervinning och kompostering i sitt område (59%), ekonomiska incitament (59%) och bekvämare separat avfallsinsamling i deras hem (51%).

Åtta av tio personer (83%) säger att de undvika matsvinn och andra typer av avfall genom att köpa precis det de behöver, medan tre av fyra (77%) anstränger sig för att få trasiga apparater reparerade innan du köper nya. Två av tre svarande (67%) donerar eller säljer föremål för återanvändning, medan ungefär sex av tio personer undviker att köpa överpackade varor (62%), använd uppladdningsbara batterier (60%) eller drick kranvatten för att undvika förpackningsavfall (59%).

När frågade om plastavfall, 96% av de tillfrågade håller med om att det behövs fler initiativ från industrin för att begränsa plastavfallet och öka återvinningen, 94% håller med om att bättre information bör ges om vilka plaster som är återvinningsbara, 93% håller med om att produktionen av icke-återvinningsbar plast bör stoppas och återvinningsbara material istället bör användas, medan 92% håller med om att åtgärder bör vidtas för att minska användningen av engångsartiklar av plast, som shoppingkassar.

En stor majoritet av de tillfrågade (94%) gick med på att de skulle stödja utvecklingen av ett mål på EU-nivå minska mängden skräp som kommer ut i haven. Minst nio av tio personer säger att de skulle stödja EU:s mål för marin nedskräpning i alla medlemsstater, med undantag för Nederländerna (88%), där en tiondel av de svarande (10%) säger att de inte skulle vara för den här typen av mål. Stödet för ett EU-mål är högst i Malta, Portugal, Kroatien och Spanien (alla 98%).

Bakgrund

Annons

De fullständiga resultaten av studien finns tillgängliga här..

Denna undersökning genomfördes av TNS Political & Social Network i EU:s 28 medlemsländer mellan den 3 och 7 december 2013. Cirka 26,595 XNUMX respondenter från olika sociala och demografiska grupper intervjuades via telefon (fast telefon och mobiltelefon) på sitt modersmål på uppdrag av Europeiska kommissionen, GD Miljö.

Dagens resultat är i stort sett i linje med den resurseffektivitetsagenda som fastställts under Europa 2020-strategin om smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Med färdplanen till ett resurseffektivt Europa 2011 föreslog kommissionen en handlingsram och underströk behovet av ett integrerat tillvägagångssätt inom många politikområden och nivåer. Huvudidéerna från färdplanen utvecklades vidare i Fackets allmänna miljöhandlingsprogram (7th EAP), som har som ett prioriterat mål att göra EU till en resurseffektiv, grön och konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp.

Mer information

För Eurobarometern
Om den cirkulära ekonomin
Om EU:s avfallsstrategi

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend