Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Miljögrupper måste "ta del av skulden för #Curlew-nedgång"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bönder har slagit tillbaka mot påståenden om jordbrukets roll i nedgången av slingor och andra arter, och säger att miljöorganisationer och rådgivare måste ta sin beskärda del av skulden för politik som har lett till livsmiljöförstöring och ökad predation.   

RSPB hävdar att odlingsmetoderna delvis är skyldiga till en minskning med 80 % av antalet slingor i Wales sedan 1990, men bönder säger att miljöpolitiken för stora områden av slingor baserades på råd från välgörenhetsorganisationer och rådgivare – och att många av dessa har varit särskilt skadliga för arter som piltoppar.
Cirka 40 % av den walesiska jordbruksmarken är föremål för miljöreglerna, med andelen mycket högre i viktiga höglandsområden som en gång var kärnhäckande områden för paprika.
"Många områden som en gång var fulla av häckande slingor har i två decennier eller mer varit i system som har minskat betet drastiskt, och slingorna har nu försvunnit - så det är tydligt att råden från miljöorganisationer och rådgivare om att minska betet var fel," sa FUW:s ordförande Glyn Roberts.
RSPB har medgett att igenväxning av vegetation har en negativ inverkan på lämpliga häckningsmiljöer och att betesnivåerna måste ökas för att hjälpa rödspove och andra arter som t.ex. "Överväxt av växtlighet på mark som tidigare var idealisk för slingor och andra arter är ett direkt resultat av underbete, ofta som ett resultat av miljöreglerna, och bönder som njöt mycket av slingorna som en gång häckade på deras mark är extremt arga över att deras varningar om de negativa miljöeffekterna av att ta bort djur från livsmiljön ignorerades.
"Det är välkommet att detta problem äntligen erkänns av sådana som RSPB, men det måste också finnas ett visst erkännande av att politiken som ledde till drastiska nedskärningar av vilda djur i första hand baserades på råd och lobbying från miljöorganisationer och rådgivare .”
RSPB:s rapport om fåglarnas tillstånd i Wales, publicerad i december, säger att "... curlews visar en preferens för livsmiljöer med lägre vegetationstäthet och endast måttlig rusetäckning" och erkänner att där boskapsdensiteten har minskat kraftigt jämfört med historiska nivåer ".. .det är högst troligt att habitatförhållandena kommer att ha försämrats för slingor.”
Roberts sa att underbete också utgjorde en risk för arter i höglandet på grund av den ökade risken för skogsbränder under häckningsperioder. "De senaste dagarna har vi sett stora bränder i höglandsområden i Wales och England på land där underbete och bristande skötsel har lett till att växtligheten har blivit igenvuxen och mer mottaglig för skogsbränder.
"Bete och hanterad bränning vid lämpliga tider på året ledde tidigare till en idealisk livsmiljö för spolar, men vi står nu inför en situation där underskötsel och underbete innebär att bränder brinner utom kontroll under häckningssäsongen." RSPB-forskning har också visat på vilken roll rovdjur spelar, med en studie av framgång för häckning av paprika som fann att predation stod för cirka 90 % av boets misslyckanden – med rävar och kråkor som visade sig vara bland de största bovarna. Välgörenhetsorganisationen har också framhållit den positiva roll rovdjursbekämpning spelar för att säkerställa att curlew och liknande arter framgångsrikt föder upp ungar.
"Många av de mest problematiska rovdjuren hyser av den walesiska regeringens skogsplantager, och Natural Resources Wales ansträngningar för att kontrollera dem är nu försumbara, medan skogskommissionen tidigare betalade betydande summor för skadedjursbekämpning.
"Bönder är trötta på att bli syndabockade av vissa som ansvariga för artnedgången, och det är hög tid att hela bilden klargörs - inklusive den roll som dålig rådgivning från icke-statliga organisationer och andra om att minska fårantalet, skogsodlingar och andra faktorer har haft för att förstöra livsmiljöer och vilda djur.
"Konklusionen är att det som behövs på många områden är mer jordbruk, inte mindre."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend