Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#StateAid – Kommissionen godkänner 385 miljoner euro stöd för produktion av #el från förnybara källor i #Litauen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt, enligt EU:s regler för statligt stöd, ett system för att stödja elproduktion från förnybara energikällor i Litauen. Åtgärden, öppen för alla typer av förnybar produktion, kommer att bidra till EU:s miljömål utan att snedvrida konkurrensen i onödan.

Commissioner Margrethe Vestager, in charge of competition policy, said: “The scheme will contribute to Lithuania’s transition to low carbon and environmentally sustainable energy supply, in line with the EU environmental objectives and our state aid rules.”

Den 1 maj 2019 kommer Litauen att införa ett nytt stödsystem för att stödja installationer som genererar el från förnybara källor som vind, sol eller vattenkraft. Systemet kommer att hjälpa Litauen att nå sin nationella målandel av förnybara energikällor i den slutliga bruttoenergiförbrukningen, som har satts till 38 % till 2025. Systemet för förnybar energi kommer att gälla till den 1 juli 2025 eller, alternativt, fram till målet på 38 %. är nådd.

Systemet, med en total budget på 385 miljoner euro, kommer att vara öppet för alla förnybara anläggningar.

De anläggningar som drar nytta av systemet kommer att få stöd i form av en premie, som kommer att fastställas genom en konkurrensutsatt anbudsprocess för alla typer av anläggningar, oavsett storleken på anläggningen och vilken förnybar teknik som används.

Den slutliga premien kommer dock inte att fastställas till en nivå som är större än skillnaden mellan:

  • elmarknadspriset i Litauen (”referenspris”); och
  • de genomsnittliga produktionskostnaderna för den mest kostnadseffektiva förnybara energitekniken i Litauen (”maximipris”). Detta har definierats av de litauiska myndigheterna som vindkraftproduktion på land.

Både referenspriset och maxpriset kommer att fastställas av den litauiska nationella energitillsynsmyndigheten för varje auktion.

Annons

Kommissionen bedömde ordningen enligt EU:s regler för statligt stöd, särskilt enligt 2014 riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att stödet har en stimulanseffekt, eftersom marknadspriset inte helt täcker kostnaderna för att producera el från förnybara energikällor och stödmottagarna måste ansöka om stödet innan produktionsanläggningarna börjar fungera. Stödet är också proportionellt och begränsat till det minimum som krävs, eftersom det endast täcker skillnaden mellan produktionskostnaderna och marknadspriset på el.

Därför drog kommissionen slutsatsen att den litauiska åtgärden är i linje med EU:s regler för statligt stöd, eftersom den främjar produktion av el från förnybara källor, i linje med EU:s miljömålutan att snedvrida konkurrensen i onödan.

Bakgrund

The Commission’s 2014 Guidelines on State Aid for Environmental Protection and Energy allow member states to support the production of electricity from renewable energy sources, subject to certain conditions. These rules aim to help member states meet the EU’s ambitious energy and climate targets at the least possible cost for taxpayers and without undue distortions of competition in the Single Market. The Direktivet om förnybar energi established targets for all member states’ shares of renewable energy sources in gross final energy consumption by 2030. For Lithuania, the target is 32% by 2030.

Den icke-konfidentiella versionen av besluten kommer att göras tillgänglig under saksnummer SA.50199 i Registret över statligt stöd på kommissionens Konkurrensen webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Statligt stöd Weekly e-News.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend