Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Minska koldioxidutsläppen: EU: s mål och åtgärder 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Läs vilka åtgärder EU vidtar för att nå målen för att minska koldioxidutsläppen som en del av Fit for 55 in 2030-paketet.

EU:s klimatmål

Till Ta itu med klimatförändringarna, antog EU-parlamentet den europeiska klimatlagen, som höjer EU:s utsläppsminskningsmål 2030 till minst 55 % från 40 % och gör klimatneutralitet till 2050 juridiskt bindande.

Klimatlagen är en del av European Green Deal, EU:s färdplan mot klimatneutralitet. För att nå sitt klimatmål har Europeiska unionen tagit fram ett ambitiöst lagstiftningspaket som kallas Passar för 55 år 2030. Den består av 13 sammanlänkade reviderade lagar och sex föreslagna lagar om klimat och energi.

Checka ut fakta och siffror om klimatförändringarna i Europa.

Ett system för handel med utsläppsrätter

EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) syftar till att minska industrins koldioxidutsläpp genom att tvinga företag att inneha ett tillstånd för varje ton CO2 de avger. Företagen måste köpa dem genom auktioner. Det finns några incitament att öka innovation inom sektorn.

Det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter är världens första stora koldioxidmarknad och är fortfarande den största. Det reglerar ungefär 40% av EU: s totala utsläpp av växthusgaser och omfattar cirka 10,000 63 kraftverk och tillverkningsanläggningar i EU. För att anpassa ETS till utsläppsminskningsmålen i den europeiska gröna avtalen arbetar EU med en uppdatering av systemet. Parlamentet vill att utsläppen inom ETS-sektorerna ska minska med 2030 % till 2005, från 61 års nivåer, jämfört med EU-kommissionens förslag på XNUMX %.

Ta reda på mer om hur EU:s system för handel med utsläppsrätter fungerar och hur det för närvarande reformeras.

Minska utsläppen från transporter

Annons

Utsläpp från flygplan och fartyg

Civilflyget står för 13,4 % av de totala koldioxidutsläppen från EU:s transporter. Den 2 juni 8 stödde parlamentet en revidering av ETS för luftfart för att gälla alla flygningar som avgår från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet – som består av EU plus Island, Liechtenstein och Norge – inklusive de som landar utanför området.

Ledamöterna vill att använd matolja, syntetiskt bränsle eller till och med väte gradvis ska bli normen för flygbränsle. De vill att leverantörer ska börja leverera hållbart bränsle från 2025 och nå 85 % av allt flygbränsle på EU:s flygplatser år 2050.

Parlamentet vill också påskynda avkarboniseringen av industrin genom att utvidga ETS till sjötransporter. Ledamöterna vill att sjöfartssektorn ska minska utsläppen av växthusgaser från fartyg med 2 % från och med 2025, 20 % från 2035 och 80 % från och med 2050 jämfört med 2020 års nivåer. Nedskärningarna bör gälla fartyg över ett bruttotonnage på 5000 90, som står för 2 % av COXNUMX-utsläppen.

Mer om EU-åtgärder för att minska utsläppen från flygplan och fartyg.

Bilar med utsläpp från vägar

Personbilar och skåpbilar står för 15 % av EU:s CO2-utsläpp. Parlamentet stödde kommissionens förslag om noll CO2-utsläpp för personbilar och skåpbilar till 2035 med mellanliggande mål för minskning av utsläppen för 2030 på 55 % för bilar och 50 % för skåpbilar.

Läs mer om det nya CO2 mål för bilar.

För att nå dessa mål bör alla nya bilar som kommer ut på EU-marknaden från och med 2035 ha noll CO2-utsläpp. Dessa regler påverkar inte befintliga bilar.

Läs mer om EU:s förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar.

Övergången till nollutsläppsfordon måste gå hand i hand med en omfattande infrastruktur för hållbara bränslen. Ledamöterna vill ha elektriska laddningsplatser för bilar minst en gång var 60:e kilometer längs EU:s huvudvägar senast 2026 och Hydrering tankstationer var 100:e kilometer till 2028.

Läs mer om hur EU vill öka användningen av hållbara bränslen.

Parlamentet gick med på införandet av koldioxidprissättning för vägtransporter och uppvärmning, vanligtvis kallad ETS II. Ledamöterna vill att företag ska betala ett koldioxidpris på produkter som bränsle eller eldningsolja, medan vanliga konsumenter skulle vara undantagna fram till 2029.

Minska utsläppen från energisektorn

Bränsleförbränning står för mer än tre fjärdedelar av EU:s utsläpp av växthusgaser. Minskad energiförbrukning och utveckling av renare energikällor är nyckeln till att nå EU:s klimatmål och minska dess beroende av import från länder utanför EU.

Förbrukar mindre energi

För att minska energiförbrukningen stödde parlamentet i september 2022 en minskning av den slutliga energiförbrukningen med minst 40 % senast 2030 (såsom hushållens elförbrukning) och 42.5 % i primärenergiförbrukning (total energiefterfrågan inom ett land, såsom bränsle som förbränns för att producera el).

Idag står uppvärmning och kylning av byggnader för 40 % av all energi som förbrukas i EU. Parlamentet arbetar med regler för byggnaders energiprestanda med målet att nå ett byggnadsbestånd med nollutsläpp till 2050. Reglerna inkluderar:

  • renoveringsstrategier
  • kravet på att alla nya byggnader i EU ska ge nollutsläpp från 2030
  • installationen av solpaneler on nya byggnader

Läs mer om EU:s plan för att minska sin energiförbrukning.

Öka förnybar energi

Att utveckla rena energikällor som alternativ till fossila bränslen kommer också att hjälpa EU att minska utsläppen.

För närvarande kommer mer än 20 % av energin som förbrukas i EU från förnybara källor. I september 2022 krävde parlamentet en ökning till 45 % av förnybar energi i energimixen till 2030.

I december 2022 krävde parlamentsledamöterna också att tillstånd för kraftverk för förnybar energi utfärdas snabbare, inklusive för solpaneler och väderkvarnar.

Ledamöterna undersöker att öka förnybart väte och förnybara källor till havs bortom vind, som vågkraft. EU-finansiering för naturgasinfrastrukturprojekt fasas ut och pengarna omdirigeras till vätgas och havsbaserad infrastruktur för förnybar energi.

Ta reda på mer om hur EU främjar förnybar energi.

Koldioxidprissättning på importerade varor

En mekanism för justering av koldioxidgränser skulle uppmuntra företag i och utanför EU att minska koldioxidutsläppen genom att sätta ett koldioxidpris på importen av vissa varor om de kommer från länder med mindre ambitiös klimatlagstiftning. Det är tänkt att undvika koldioxidläckage, vilket är när industrier flyttar produktionen till länder med mindre strikta regler för utsläpp av växthusgaser.

Som en del av Fit for 55-paketet föreslog Europeiska kommissionen en Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) i juli 2021, som skulle tillämpa en koldioxidavgift på import av vissa varor från länder utanför EU. Ledamöterna vill att det ska genomföras från den 1 januari 2023, med en övergångsperiod fram till slutet av 2026 och fullt genomförande till 2032.

Läs mer om förhindra kolläckage

Att hantera koldioxidutsläpp från andra sektorer

Sektorer som inte omfattas av det nuvarande systemet för handel med utsläppsrätter – såsom transporter, jordbruksbyggnader och avfallshantering – står fortfarande för cirka 60 % av EU:s totala utsläpp. Kommissionen föreslog att utsläpp från dessa sektorer bör vara skära 40% av 2030 jämfört med 2005.

Detta kommer att ske genom överenskommelse nationella utsläppsmål i förordningen om ansträngningsfördelning. De nationella utsläppsmålen beräknas utifrån länders bruttonationalprodukt per capita. EU-länder med lägre inkomster kommer att få stöd.

Under Fit for 55 kommer byggnader och vägtransporter att omfattas av både förordningen om insatsfördelning och det nya ETS.

Läs mer på utsläppsminskningsmål för varje EU-land.

Använda skogar för att fånga upp utsläpp

Skogar är naturliga kolsänkor, vilket innebär att de fångar upp mer kol från atmosfären än de släpper ut. EU:s skogar absorberar motsvarande nästan 7 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser varje år. EU vill använda denna makt för att bekämpa klimatförändringarna.

I juni 2022 stödde parlamentsledamöterna en ökning av målet för kolabsorption i de sektorer som är relaterade till användningen av jordar, träd och växter. Detta kan till exempel ske genom att återställa våtmarker och myrar, plantera ny skog och stoppa avskogningen.

Läs mer om hur EU vill utveckla kolsänkor.

Avskogning är en global fråga. Det är därför EU arbetar med en förordning som kommer att tvinga företag att kontrollera att produkter som importeras till EU inte har producerats på avskogad eller förstörd mark.

Läs mer om orsakerna till avskogningen och hur EU tar itu med det.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend