Anslut dig till vårt nätverk!

krishantering

Miljontals riskerar att drabbas av framtida katastrofer, varnar rapporten en månad senare från Haiyan

DELA MED SIG:

publicerade

on

604Drygt en månad sedan tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna, kräver en ny rapport från den humanitära byrån World Vision starkare katastrofplanering för städer för att undvika omfattande framtida förödelse.

Enligt FN, bara i Sydostasien, bor 35 % av människorna i städerna, ungefär 190 miljoner människor, i slumområden eller bosättningar, vilket gör dem särskilt sårbara för katastrofer. Världsvisionen Städer Förbered Rapporten uppmanar ledare att erkänna och vidta åtgärder mot de faror som människor som lever i utkanten i stadskärnor står inför.

"Förödelsen orsakad av tyfonen Haiyan kan inte bara ses som en fruktansvärd katastrof utan en varning för framtiden. Vi måste se till att framtida generationer har säkrare städer som kan stå emot naturkatastrofer. Stärkt motståndskraft minskar förlusten av liv och försörjning”, säger World Vision Philippines Public Engagement Director Minnie Portales.

Under den senaste månaden har World Vision nått mer än 100,000 XNUMX människor, några som har förlorat allt, med livsnödvändiga saker. Distribution i hårt drabbade områden har gett mat, rent vatten, filtar, nödskydd, liggunderlag och myggnät för att förhindra malaria, samt hygienpaket som innehåller viktiga föremål som tvål, schampo, tandkräm och handdukar, för att förhindra spridning av sjukdomar .

I Filippinerna bor mer än 6,000 XNUMX människor per kvadratkilometer i stadsområden, vilket gör stadsbor – särskilt de i de fattigaste samhällena – i ökad risk efter katastrofer. Tidig analys visar att Filippinernas goda normer för att minska risken för katastrofer helt enkelt överväldigades av stormen. Familjer som drabbats av Haiyan rapporterar efter tidiga varningar och etablerade rutiner, men i många fall lyckades inte skyddsrummen och evakueringscentra stå emot stormen.

Rapporten varnar för en snabb urbanisering och den ökade risken detta innebär när systemen sätts under press. Asien är hem för hälften av världens stadsbefolkning, och ungefär 44 miljoner människor i regionen flyttar till stadsområden varje år.

Rapporten lyfter också fram sex andra asiatiska städer – Bangkok, Thailand; Jakarta, Indonesien; Kolkata, Indien; Katmandu, Nepal; och Port Moresby, Papua Nya Guinea – för att kontrastera de olika beredskapsnivåerna i Asien.

Annons

Städer Förbered uppmanar regeringar, företag, civilsamhället och samhällen att omedelbart ta itu med det föränderliga stadslandskapet och säkerställa att katastrofberedskap är central för planering, framtida lagstiftning och forskning.

"Nyligen samlades humanitära experter från World Vision från hela världen i Bryssel för att diskutera en långsiktig strategi för organisationen för att bättre hantera konsekvenserna av katastrofer inom ett djupt föränderligt humanitärt landskap", säger World Vision EU-representant Marius Wanders.

"En av de förändrade trenderna som diskuteras och integreras i den nya strategin är urbaniseringen av humanitära katastrofer. I andan av vårt partnerskap med EU organiserade vi ett fruktbart utbyte av åsikter med viktiga tekniska experter från ECHO, Europeiska kommissionens humanitära kontor, som också utvecklar nytänkande om utmaningarna med effektiv katastrofberedskap och katastrofriskminskning i storstäder inställningar."

Rapporten rekommenderar att regeringar lägger större tonvikt på program för att minska risken för katastrofer (DDR) för hem, skolor, företag och vid utveckling av policyer inom områden som hälsovård och kommunal planering. Det efterlyser också fler partnerskap för att eliminera luckor i katastrofplanering på kommunal nivå och ökat engagemang av barn i katastrofberedskapsplaner.

"Vi har hört om exempel där barn har uppmuntrat sin familj att evakuera när en katastrofalarm hörs för att de hade lärt sig att skydda sig mot katastrofer", säger World Visions direktör för humanitära frågor och nödsituationer i Asien och Stillahavsområdet, Angel Theodora. "Om vi ​​kan göra det till en mer avsiktlig process kan barn bidra till att stärka motståndskraften hos sina familjer och deras samhällen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend