Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Val till Europaparlamentet: Kandidat till kommissionsordförande "bör spegla väljarnas val"

DELA MED SIG:

publicerade

on

barroso-state-of-the-unionThe European Council – EU heads of state and government – should honour the citizens’ choice when proposing a candidate for Commission President, to be elected by Parliament under the new Lisbon Treaty arrangements, says a report voted by the Constitutional Affairs Committee on 11 February. As many members of the next Commission as possible should be chosen from among MEPs, it adds.
“The proposals I make in my report have three aims: strengthening the European Commission’s democratic legitimacy, ensuring that the separation of powers in the European Union is properly applied and enabling the European Parliament to exercise its power of scrutiny to the full. I believe that we have achieved a good result which helps to improve the sustainability of the EU democratic process,” said rapporteur Paulo Rangel (EPP, PT).The report, approved by 18 votes to four, with one abstention, stresses that the new procedure whereby the European Commission President is elected by Parliament “will make the European elections more important, by linking the voters’ choice in the elections to the European Parliament more directly to the election of the Commission President”.

Europeiska rådet uppmanade att respektera EU-medborgarnas val
MEPs invite the European Council to clarify, in a timely manner and before the elections, “how it will take account of the elections to the European Parliament and will honour the citizens’ choice when putting forward a candidate for President of the Commission”, in the context of consultations to take place between Parliament and the European Council under Declaration 11 annexed to the Lisbon Treaty (text nedan).

När kandidaten har utsetts av Europeiska rådet bör han eller hon uppmanas att lägga fram politiska riktlinjer för sin mandatperiod för Europaparlamentet. Denna presentation bör följas av ett omfattande utbyte av åsikter, innan parlamentet går vidare med att välja den föreslagna kandidaten till posten, säger utskottet.
Vissa kommissionsledamöter bör väljas bland parlamentsledamöter

Den tillträdande kommissionsordföranden bör agera mer självständigt än vad som har varit fallet tidigare vid valet av övriga medlemmar i EU:s verkställande organ, säger parlamentsledamöterna. De uppmanar honom/henne att insistera inför medlemsländernas regeringar att "kandidaterna till ämbetet som kommissionsledamot måste göra det möjligt för honom/henne att bilda ett könsbalanserat kollegium och tillåta honom/henne att avvisa alla föreslagna kandidater som inte uppvisar allmän kompetens. , europeiskt engagemang eller otvivelaktigt oberoende”.
Utskottet ber att "så många ledamöter av nästa kommission som möjligt väljs bland valda ledamöter av Europaparlamentet".

Effektivitet och storlek för nästa kommission
Den minskning av kommissionens storlek som planeras enligt Lissabonfördraget kommer inte längre att träda i kraft 2014, på grund av det beslut som fattats av Europeiska rådet på begäran av den irländska regeringen. "Ytterligare åtgärder, såsom utnämningen av kommissionsledamöter utan portfölj eller inrättandet av ett system av kommissionens vice ordförande med ansvar för stora tematiska kluster och med befogenheter att samordna kommissionens arbete inom motsvarande områden, bör övervägas för kommissionens mer effektiva funktion”, står det i rapporten.

Ledamöterna uppmanar nästa konstitutionella konvent att se över frågan om kommissionens storlek, såväl som om dess organisation och funktion. Vid en framtida revidering av EU-fördragen bör den majoritet som för närvarande krävs för ett misstroendevotum mot kommissionen minskas, så att endast en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet krävs, utan att äventyra institutionernas funktion. lägger de till.
Nästa steg

Betänkandet ska gå till omröstning av parlamentet som helhet vid plenarsessionen i mars.

Annons

Bakgrund

Article 17(7) of the Treaty on European Union says “Taking into account the elections to the European Parliament and after having held the appropriate consultations, the European Council, acting by a qualified majority, shall propose to the European Parliament a candidate for President of the Commission. This candidate shall be elected by the European Parliament by a majority of its component members. If he does not obtain the required majority, the European Council, acting by a qualified majority, shall within one month propose a new candidate who shall be elected by the European Parliament following the same procedure”.
Declaration 11 annexed to the Lisbon Treaty states that “the European Parliament and the European Council are jointly responsible for the smooth running of the process leading to the election of the President of the European Commission. Prior to the decision of the European Council, representatives of the European Parliament and of the European Council will thus conduct the necessary consultations in the framework deemed the most appropriate. These consultations will focus on the backgrounds of the candidates for President of the Commission, taking account of the elections to the European Parliament, in accordance with the first subparagraph of Article 17(7). The arrangements for such consultations may be determined, in due course, by common accord between the European Parliament and the European Council”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend