Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ombudsman: Att få människors förtroende är den viktigaste punkten i "EU-önskelista"

DELA MED SIG:

publicerade

on

P025153000102-703510Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly säger att det upplevda demokratiska underskottet och avbrottet mellan medborgarna och EU-institutionerna är de viktigaste problemen som EU står inför.

I ett interaktivt evenemang med Europaparlamentets ordförande Martin Schulz och kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Bryssel betonade hon behovet av demokratisk tydlighet och transparens, särskilt med tanke på det kommande valet av ett nytt Europaparlament och utnämningen av en ny EU-kommission senare i år . Lissabonfördraget har gett Europaparlamentet en ökad roll i valet av kommissionens ordförande.

O'Reilly sa: "Människor behöver veta vad de röstar på, och behöver veta att deras röst i valet kommer att påverka något konkret, något som har en inverkan på deras liv. Många känner att deras röst helt enkelt inte räknas. Detta kan leda till missnöje från EU. Det är upp till alla EU-ledare att ta dessa farhågor ombord."

Ordförandena Barroso och Schulz betonade också behovet av att återvinna förtroendet för EU. José Manuel Barroso uppmanade dock medborgarna att: "kritisera det ni inte gillar med EU, men vänd inte ryggen åt Europa". Och Martin Schulz sa: "Vi måste återvinna förtroendet från Europas folk, men EU och de nationella institutionerna är gemensamt ansvariga för detta."

Mer än 300 medborgare, studenter, företrädare för intressegrupper och andra deltagare engagerade sig i debatt med Schulz, Barroso och O'Reilly vid ombudsmannens evenemang med titeln "Din önskelista för Europa". Det var också en aktiv diskussion i sociala medier via Twitter-hashtaggen #EUwishlist med mer än 2 000 tweets utbytta om detta ämne under evenemanget och under de föregående två veckorna.

Eventvideon och annan information är finns här.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend