Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"Human Brain Project" har precis blivit större

DELA MED SIG:

publicerade

on

1200014063Ett av de största EU-finansierade initiativen Human Brain Project (HBP) tillkännagav idag (20 mars) mottagarna av dess konkurrenskraftiga uppmaning på 8.3 miljoner euro för nya partners. 32 organisationer från 13 länder – Österrike, Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Tyskland, Israel, Italien, Nederländerna, Slovenien, Spanien, Schweiz och Storbritannien – kommer att ansluta sig till partnerskapet. Detta representerar en ökning med 40 % av antalet partners i HBP-konsortiet.

HBP @HumanBrainProj began in October 2013 with the aim of creating the world’s largest experimental facility for ground-breaking research into the structure and functions of the human brain; the causes, diagnosis and treatment of brain diseases; and the development of new computing technologies such as low energy, brain-like computing systems. This research has the potential to improve dramatically the quality of life for millions of Europeans and to boost Europe’s role in this key scientific field. The HBP budget of €1 billion is to be funded by the EU, member states and other sources.

De nya partnerna kommer att genomföra specifika forskningsuppgifter samla in data, ta fram teoretiska ramverk och utföra det tekniska utvecklingsarbete som behövs för den framtida utvecklingen av HBP:s sex IKT-plattformar.

Europeiska kommissionens vice ordförande NeelieKroesEU, Som ansvarar för Den digitala agendan, welcomed the opening of the partnership: “The brain is a fascinating thing. Digital tools enable us to make huge progress in understanding the brain, but also to learn from it: from better treatment of brain diseases, to building the next generation of supercomputers. This is the challenge for our time and an investment in the future. I am delighted that we are putting out heads together with more partners – the more brain cells working in this area the better!”

Henry Markram, professor of neuroscience at École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Switzerland, and the co-ordinator of the HBP said: “The competitive call generated a fantastic response. Researchers across Europe recognise that the HBP is making science more collaborative and they all want to be part of it. We owe a big debt of gratitude to all those who came forward with proposals and to the nearly 200 independent, expert reviewers who helped us to run the evaluation process. We received many excellent proposals. As a result of the competitive call, the HBP will become a bigger and more capable partnership.”

Utlysningen lockade sammanlagt 350 stödberättigade förslag som omfattade 561 organisationer från 36 länder. Från de stödberättigade förslagen valdes 22 projekt som föreslagits av 32 organisationer ut för tillgängliga 8.3 miljoner euro.

Bakgrund

Annons

Human Brain Project är en del av Framtida och nya teknologier (FET) flaggskepp @FETFlagships tillkännagav av Europeiska kommissionen i januari 2013 (pressmeddelande). Målet med FET Flagships-programmet är att uppmuntra visionär forskning med potential att leverera genombrott och stora fördelar för det europeiska samhället och industrin. FET-flaggskepp är mycket ambitiösa initiativ som involverar nära samarbete med nationella och regionala finansiärer, industri och partners utanför EU.

Forskning inom nästa generations teknik är nyckeln till Europas konkurrenskraft. Det är därför 2.7 miljarder euro kommer att investeras i Future and Emerging Technologies (FET) under det nya forskningsprogrammet Horizon 2020 # H2020 (2014-2020). Detta innebär en nästan trefaldig ökning av budgeten jämfört med det tidigare forskningsprogrammet, FP7. FET-åtgärder är en del av Utmärkt vetenskap pelaren i Horizon 2020.

De inbjudna projekten och organisationerna listas nedan:

Österrike: Institutet för vetenskap och teknik Österrike

Belgien: Katholieke Universiteit Leuven

Cypern: Edex-Educational Excellence Corporation Ltd

Finland: Helsingin yliopisto; TTY-SAATIO

France: Université d’Aix Marseille; Université Joseph Fourier Grenoble 1; Université Lyon 1 Claude Bernard; Université Pierre et Marie Curie – Paris 6

Tyskland: Stiftung FZI Forschungszentrum Informatik am Karlsruher Institut fur Technologie; Universitaet Bielefeld; Universitätsklinik um Hamburg- Eppendorf

Israel: Stiftelsen för medicinsk forskning, infrastrukturutveckling och hälsotjänster bredvid Medical Center Tel Aviv

Italy: Consiglio Nazionale delle Ricerche; European Brain Research Institute Rita Levi – Montalcini Fondazione; Scuola Normale Superiore di Pisa; Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant’Anna

Nederländerna: Academisch Ziekenhuis Leiden – Leids Universitair Medisch Centrum; Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen – Knaw; Synaptologics BV; University Maastricht; Universitetet i Amsterdam

Slovenien: Institut Jozef Stefan

Spanien: Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas; Universidad de Castilla – La Mancha

Schweiz: Schweiziska institutet för bioinformatik; Universitaet Basel

Storbritannien: Middlesex University Higher Education Corporation; Synome Ltd; University of Leeds; University of Surrey; University of Sussex

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend