Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Martin Schulz omvaldes till Europaparlamentets ordförande

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140701PHT51105_originalLedamöterna omvalde Martin Schulz som ordförande för Europaparlamentet på tisdagsmorgonen (30 juni) för ytterligare två och ett halvt år. Den 58-årige tyske parlamentsledamoten kommer att leda parlamentet fram till januari 2017. Han vann 409 av 612 giltiga röster avgivna i den första omröstningen.

Schulz är den första talmannen i Europaparlamentets historia som blir omvald för en andra mandatperiod.

I ett kort tal till Europaparlamentet i Strasbourg omedelbart efter omröstningen, tackade Schulz för ledamöterna för deras förtroende för honom. "Det är en utomordentlig ära att bli den första omvalda ordföranden i Europaparlamentet. Jag kommer att ta min plikt på största allvar, eftersom vi är hjärtat av den europeiska demokratin, vi håller i uppgiften att anta lagstiftning och övervaka dess efterlevnad. En överväldigande majoritet av denna kammare drog slutsatsen att den ledande kandidaten i EU-valet borde bli ordförande för Europeiska kommissionen, därför ett tyskt ord, spitzenkandidat, har kommit in på flera andra europeiska språk."

Schulz betonade också att parlamentsledamöter bör "kräva att människor som handlar med EU ska respektera rättsstatsprincipen, inte de starkastes regel. Om EU skyddar folket kommer vi att vinna tillbaka deras förtroende, oavsett deras ursprung eller kön. Regeln respekt och mänsklig värdighet bör vägleda allt vi gör och jag vet att en överväldigande majoritet kommer att dela denna uppfattning. Låt oss arbeta och ha en konstruktiv debatt!"

En fullständig version av presidentens anförande finns tillgänglig via länken nedan.

Fullständigt resultat av omröstningen om Europaparlamentets ordförande

Enligt parlamentets arbetsordning måste en kandidat för att bli vald till president vinna en absolut majoritet av de avgivna giltiga rösterna, dvs. 50 % plus en. Tomma eller bortskämda sedlar räknas inte vid beräkningen av den majoritet som krävs.

Annons

Resultatet av den första omröstningen blev följande:

Avgivna röster: 723

Tomma eller ogiltiga röster: 111

Giltiga avgivna röster: 612

Absolut majoritet av de avgivna rösterna som krävs för att bli vald: 307

Röster på kandidaterna:

Martin Schulz (S&D, DE) 409: Schulz vederbörligen vald ordförande för Europaparlamentet

Sajjad Karim (ECR, Storbritannien) 101

Pablo Iglesias (GUE, ES) 51

Ulrike Lunacek (Gröna/EFA, AT) 51

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend