Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Mätningar visar att britternas syn på Europa inte har förändrats den senaste månaden

DELA MED SIG:

publicerade

on

folk-linje-bankerna-viftar-britains-union-flaggor-dataNär David Cameron ökar sina ansträngningar den här veckan för att säkra ett nytt avtal för Storbritannien i EU avslöjar Ipsos MORI:s senaste Political Monitor liten förändring från januari bland allmänheten när det gäller hur de kommer att rösta i folkomröstningen om EU-medlemskap.

När man ställde folkomröstningsfrågan "ska Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?" undersökningen visar att en majoritet (54 %) skulle rösta för att förbli medlem (ned 1 poäng från januari) och 36 % skulle rösta för att lämna (ingen förändring). Ipsos MORI:s trendfråga om EU-medlemskap avslöjar också liten skillnad från förra månaden. På frågan "om det nu var en folkomröstning om huruvida Storbritannien skulle stanna i eller lämna EU, hur skulle du rösta?" hälften (51 %) skulle rösta för att stanna kvar (upp 1 poäng) medan 36 % skulle rösta för att gå ut (ned 2 poäng).

Om det nu var en folkomröstning om huruvida Storbritannien skulle stanna i eller lämna EU, hur skulle du rösta?

När vi närmar oss folkomröstningen verkar fler av allmänheten bestämma sig, men en betydande andel är fortfarande osäker. Sex av tio (63 %) säger att de definitivt har bestämt sig (upp 5 poäng från januari) medan en av tre (35 %) säger att de kanske ändrar sig (ned 4 poäng). Det finns ingen skillnad mellan de som skulle rösta för att stanna i och de som skulle rösta för att lämna EU, medan konservativa anhängare (41 %) och kvinnor (42 %) är mest benägna att ändra uppfattning. Trots detta tror sex av tio (62 %) att Storbritannien kommer att rösta för att förbli medlem i EU när folkomröstningen sker, medan en fjärdedel (26 %) tror att Storbritannien kommer att rösta för att lämna.

Trots hans ansträngningar att uppnå en bra affär saknar allmänheten fortfarande förtroende för David Camerons förmåga att göra det. En av tre säger att de har förtroende för David Cameron (upp 3 poäng) och tre av fem (62 %) har lite förtroende för honom (ned 1 poäng). Konservativa anhängare är splittrade och hälften (50 %) är övertygade om att Cameron ska uppnå en bra affär för Storbritannien medan 46 % säger att de inte är det.

Den nya undersökningen visar också att det är David Cameron som har störst makt när det gäller att övertyga väljarna, med Boris Johnson tvåa. Fyrtiofyra procent säger att statsministern kommer att vara viktig för dem när de ska bestämma hur de ska rösta i folkomröstningen om EU-medlemskap. Borgmästaren i London, Boris Johnson, kommer härnäst med en av tre (32 %) sa att han kommer att vara viktig för att hjälpa dem att bestämma sig. Både Mr Cameron och Mr Johnson följs av Theresa May och George Osborne (båda 28 %), Jeremy Corbyn (27 %), Stuart Rose från kampanjen Britain Stronger in Europe (23 %), Nicola Sturgeon (22 %), Nigel Lawson av Vote Leave-kampanjen (21 %) och UKIP-ledaren Nigel Farage (20 %).

Individernas betydelse för att bestämma hur man röstar

Annons

Medan rykten cirkulerar om att premiärministern planerar att hålla folkomröstningen i juni testade Ipsos MORI om detta är rätt tid med allmänheten. Mer än hälften (52 %) håller med om att juni är rätt tidpunkt, tre av tio (28 %) tycker att det är för tidigt och 8 % tycker att det är för sent.

Med ett tillkännagivande som väntas snart angående affären frågade undersökningen allmänheten om, och när, regeringsministrar borde tillåtas att kampanja för endera sidan i EU-folkomröstningen, även om de är emot regeringens officiella ståndpunkt. Fyrtiotre procent anser att statsministrar borde få kampanja för sin position från och med nu, medan tretton procent säger att statsministrar bör tillåtas att kampanja så snart avtalet har träffats. Tre av tio (29 %) tycker att de borde vänta tills David Cameron har hunnit tillkännage avtalet, och var tionde (10 %) säger att regeringsministrar inte borde få kampanja mot regeringen alls.

Våra pågående röstavsiktssiffror visar fortfarande en konservativ ledning över Labour. De konservativa står för närvarande på 39 % jämfört med Labour med 33 %, Liberaldemokraterna på 6 % och UKIP på 12 %.

Gideon Skinner, chef för politisk forskning vid Ipsos MORI, sa: "Det finns liten rörelse i allmänhetens syn på Europa – men det är fortfarande dags att det ändras (även om allmänhetens förväntningar fortfarande är på en "återstående" seger). Samtidigt, även om andra siffror är högre bland enskilda grupper, Boris Johnson har ett brett spektrum av dragningskraft – både till in- och utanhängare, konservativa och icke-konservativa, och om folk redan har bestämt sig eller kanske ändrar sig."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend