Anslut dig till vårt nätverk!

Aktuell artikel

#Kazakhstan: Varför Kazakstan körs för ett icke-permanent plats i FN: s säkerhetsråd

DELA MED SIG:

publicerade

on

idrissovInget FN-medlemsland från Centralasien har någonsin suttit i FN:s säkerhetsråd. Dags att rätta till denna förbiseende, skriver HE Erlan Idrissov, utrikesminister för Republiken Kazakstan.

När FN först skapades – och i decennier efter – låg Centralasien lågt på den globala agendan. Regionen ansågs allmänt som avlägsen och fattig, dess territorium var till stor del en del av det mycket större Sovjetunionen med liten koppling till världspolitiken och ekonomin. Med tanke på en sådan historia är det kanske inte en överraskning att inget medlemsland från Centralasien någonsin har suttit i säkerhetsrådet.

Men när vi närmar oss FN:s 70-årsjubileum är det dags att rätta till denna förbiseende. Centralasien är inte längre i den globala periferin, utan är nu hem för nya nationer och nya möjligheter, inklusive rika naturresurser. Den förbinder – som den gjorde genom den antika sidenvägen – västerlandets ekonomiska kraftverk med de nya motorerna för global tillväxt i öster och söder. Handel och idéer flödar över regionen.

Det finns få platser i regionen som bättre symboliserar denna anmärkningsvärda förvandling än Kazakstan. Sedan självständigheten 1991 har vi skapat ett modernt land och en framgångsrik ekonomi, som nu är bland de 50 bästa i världen. Vi är en stor exportör av energi och råvaror till våra många partners, har en snabbt växande högteknologisk tillverkningsbas och högutbildad arbetskraft.

Vi är också stolta över att ha byggt ett tolerant, fredligt samhälle där människor med många olika bakgrunder tar del av vårt lands välbefinnande. Detta är en svår utmaning i en region där djupa etniska splittringar är alldeles för vanliga och våldsbejakande extremism har ett farligt fotfäste.

Vår erfarenhet – och den mångsidiga sammansättningen av vår befolkning – har hjälpt till att forma vårt förhållningssätt till världen. Vi har arbetat outtröttligt för att föra länder samman och främja interkulturell dialog. Under den treåriga kongressen för ledarna för världsreligioner och traditionella religioner i Astana har vi etablerat ett forum på hög nivå för att förhindra splittring och förbättra samarbetet mellan trossamfunden.

Kazakstans plats i världen har också definierats av vårt tidiga beslut att ge upp världens fjärde största kärnvapenarsenal och stänga kärnvapenprovplatsen i Semipalatinsk. Det har gjort det möjligt för oss att kampanja med moralisk auktoritet för kärnvapennedrustning och icke-spridning. Vårt land var avgörande för att upprätta en kärnvapenfri zon, med stöd av alla stora kärnvapenmakter, i Centralasien.

Annons

Resultatet är att vi är vänskapliga mot alla våra grannar och har starka relationer med Ryssland och USA, Kina och Europa samt ett brett spektrum av utvecklingsländer. Dessa kopplingar har stärkts under de senaste åren i takt med att Kazakstan har öppnat nya ambassader i Afrika och Latinamerika och utvecklat formella förbindelser med organisationer som Afrikanska unionen och CARICOM.

De relationer vi har byggt upp och vårt rykte som en pålitlig medlem av det internationella samfundet har sett vår gästfrihet användas för att hjälpa till att hitta lösningar på några av världens svåraste problem. Kazakstan stod värd för två omgångar av de nu framgångsrika samtalen för att komma överens om Irans kärnkraftsprogram. Även under de senaste veckorna har det formella avtalet undertecknats för att vi ska vara värd för en unik institution – Internationella atomenergiorganets första låganrikade uranbank någonsin. Detta kommer att göra det möjligt för länder att utveckla sin civila kärnkraft utan att försvaga icke-spridningsregimen.

I takt med att vår ekonomi har vuxit har vi också erkänt vår plikt att ta ett större globalt ansvar. Våra styrkor deltar nu i FN:s fredsbevarande uppdrag medan den förväntade lanseringen av KazAids utländska biståndsorgan kommer att ge oss ett formellt organ för att samordna och utöka våra utvecklingsinsatser. Vi tillhandahåller till exempel redan betydande bilateral hjälp till Afghanistan och stödjer internationella insatser i det och andra länder i vår region.

Det är mot bakgrund av den växande betydelsen av Centralasien och vårt lands ökande engagemang inom regionen och omvärlden som Kazakstan beslutade att lägga fram sitt namn som en kandidat till en av de fem icke-permanenta platserna i säkerhetsrådet för 2017-2018. Vi tror att vår unika historia tillsammans med vår meritlista av stöd till FN kommer att göra det möjligt för vårt land att göra ett värdefullt bidrag till dess arbete.

Denna erfarenhet återspeglas i de fyra pelarna mat, vatten, energi och kärnsäkerhet som Kazakstan har satt upp som prioriteringar för vårt anbud till FN:s säkerhetsråd. Inom varje viktigt område tror vi att vi kan tala med auktoritet och hjälpa världen att göra framsteg mot rättvisa och varaktiga lösningar.

2017 kommer att vara 25-årsdagen av Kazakstans fulla medlemskap i FN. Från början har vi visat oss engagerade anhängare av FN:s arbete och värderingar. Vi hoppas att vi ska få chansen att utöka vårt bidrag för fred och välstånd.

Författaren är Erlan A. Idrissov, Kazakstans utrikesminister.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend