Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#VoteLeave: Felaktiga "Vote Leave"-siffror tyder på att NHS kommer att dra nytta av Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

81597577Startpistolen har avlossats och Storbritanniens EU-folkomröstning har officiellt startat. Vote Leave är först i startgroparna med påståendet att genom att lämna EU kan ytterligare 350 miljoner pund per vecka som inte betalas ut till EU användas för att finansiera den stora brittiska institutionen, NHS.

Om något kommer att lämna EU att minska sysselsättningen, tillväxten och interna investeringar, vilket minskar den totala finansieringen av offentliga tjänster. Det är lite rikt för Vote Leave att anklaga In Campaign för skrämselpropaganda, när deras egen information är så uppenbart missvisande.

För det första, låt oss titta på Vote Leave-siffran på 350 miljoner pund per vecka, det här är den siffra som de säger att Storbritannien ger till EU varje vecka, om man lägger undan det stora utbudet av fördelar som EU-medlemskapet ger Storbritannien, är denna siffra fortfarande väl utanför märket. Så vad stoppar vi i potten? Nu – om inte min miniräknare sviker mig – baseras Vote Leaves siffror på att Storbritannien betalar 18.2 miljarder pund till EU:s budget.

Så låt oss bara faktakolla det. Vi betalar inte in 18 miljarder pund, vi betalar 13 miljarder pund – men låt oss anta det värsta, låt oss anta att Storbritanniens rabatt tas bort och att vi i slutändan betalar 18 miljarder pund. Om vi ​​antar att det belopp som Storbritannien får från EU:s budget skulle förbli på 4 miljarder pund (även om det nästan säkert skulle vara mer) tar det oss till en siffra på 14 miljarder pund. Detta tar oss till 269 miljoner pund per vecka – det ser fortfarande ut att vara väldigt mycket pengar – det är 173 miljoner pund om du inkluderar Storbritanniens rabatt. Ändå verkar även detta vara mycket. Eller är det?

Enligt Hennes Majestäts finansavdelning är budgeten för 2016 följande:

Annons

Storbritannien kommer att spendera 145 miljarder pund på hälsa under det kommande året. Så den högre siffran på 14 miljarder pund skulle vara cirka 10 % av ytterligare medel för NHS. Realistiskt sett är siffran mycket mer sannolikt att vara 9 miljarder pund, det skulle vara cirka 6 %. Ändå är 6% 6%. Men Vote Leave kommer att behöva övertyga den brittiska allmänheten om denna siffra ska vara trovärdig.

För det första, kan de övertyga allmänheten om att de extra medlen inte kommer att utplånas av högre arbetslöshet och minskad ekonomisk tillväxt? För det andra, tror allmänheten att den nuvarande medlemsavgiften inte kommer att ersättas av någon form av föreningsavgift för tillträde till den inre marknaden (kom ihåg att Storbritanniens största exportmarknad är EU, på långt över 50 %)? Och slutligen, är det trovärdigt att resurser kommer att avgränsas för NHS?

Naturligtvis, för Vote Leave kommer den förväntade ekonomiska nedgången att vara en tillfällig aberration och det modiga lilla Storbritannien kommer att studsa tillbaka till ekonomisk tillväxt. Ännu har vi inte sett ett övertygande alternativ till EU och brexiterna är ovilliga att berätta för oss hur livet kommer att se ut utanför EU, en dag kommer Storbritannien att vara Singapore, nästa Schweiz. Uppriktigt sagt är inget av alternativen varken praktiskt eller önskvärt.

Allmänheten behöver ärliga argument och en trovärdig plan "B".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend