Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

#Refugees: Ödet för 10,000 XNUMX försvunna flyktingbarn debatteras i medborgarrättskommittén

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ung flyktingpojke går under en rad våta kläder som lämnas att torka på en tågvagn nära transitstationen Idomeni där mer än 10,000 10,000 flyktingar och migranter finns kvar trots undertecknandet av migrantavtalet mellan EU och Turkiet och stängningen av den så kallade västra Balkanrutten. ; Trots stängningen av den så kallade västra Balkanrutten finns mer än XNUMX XNUMX flyktingar och migranter kvar på den grekiska sidan av gränsen till fd jugoslaviska republiken Makedonien, nära den lilla byn Idomeni, i hopp om att gränserna kommer att öppnas igen och att de kommer att kunna fortsätta sin resa norrut. Vid transitstationen Idomeni, som för närvarande har fem gånger sin kapacitet, tar mat, vatten, tak över huvudet och medicin slut eftersom de grekiska myndigheterna kämpar för att klara sig.

10,000 XNUMX flyktingbarn har försvunnit i Europa enligt Europol© UNHCR/Achilleas Zavallis

Hur man skyddar ensamkommande minderåriga och samarbetar över gränserna för att snabbt hitta försvunna barn var nyckelfrågorna i en känslomässig debatt i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter på torsdagen (21 april) om ödet för 10,000 XNUMX flyktingbarn som har försvunnit i Europa.

Representanter för Europols brottsbekämpande organ, EU:s byrå för grundläggande rättigheter och den icke-statliga organisationen Missing Children Europe informerade ledamöterna om antalet och orsakerna till varför barnen tros ha försvunnit.

Man befarar att vissa av dessa barn utnyttjas av kriminella gäng, på grund av de ofta nära banden mellan människosmugglare, som underlättar resor för omkring 90 % av migranterna, och kriminella nätverk. Dessa barn kan utnyttjas sexuellt, användas för tiggeri eller tvingas begå brott. Men barn kan också försvinna på jakt efter vänner eller familj i andra EU-länder eller av ren desperation orsakad av krångliga asylförfaranden eller internering på mottagningscenter.

Ledamöterna frågade de inbjudna talarna för fakta och betonade behovet av att intensifiera skyddet av ensamkommande minderåriga för att garantera deras säkerhet, samt förbättra det gränsöverskridande samarbetet för att hitta barn som har försvunnit och som kan ha rest till ett annat land.

Enligt UNHCR är 35 % av migranterna som kommer in i EU sedan 1 januari 2016 barn. Många reser utan sällskap av en vuxen. Under 2015 ansökte 85,482 2014 ensamkommande minderåriga om asyl i EU, vilket var tre gånger siffran 13. Hälften av dem var från Afghanistan och 90 % från Syrien. Mer än XNUMX % av migranterna som reser till Europa använder sig av mellanhänder, enligt en rapport om migrantsmuggling som publicerades av Europol i februari. Dessa tjänster tillhandahålls oftast av kriminella grupper.

Mer information

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend