Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Israel och #Turkiet kommer att tillkännage normalisering av relationerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Israel3Israel och Turkiet ska tillkännage en överenskommelse om att normalisera sina förbindelser mer än sex år efter att banden mellan de dåvarande allierade föll sönder efter Mavi Marmara-incidenten där en israelisk marinkommando dödade 10 turkiska pro-palestinska aktivister som försökte bryta marinblockaden av Gazaremsan 2010.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skulle tillkännage avtalet och förklara dess delar vid en presskonferens i Rom där han för samtal med USA:s utrikesminister John Kerry.

Turkiet kommer att göra ett liknande tillkännagivande i Ankara. Det israeliska utrikesdepartementets generaldirektör Dore Gold och hans turkiska motsvarighet, utrikesministeriets undersekreterare Feridun Sinirlioglu, är sedan planerade att separat underteckna avtalet i sina respektive huvudstäder nästa dag.

De två länderna slutförde affären i en sista förhandlingsrunda i Rom.

Enligt den höga israeliska källan har turkarna gett Israel ett brev där de lovar att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan kommer att beordra de relevanta turkiska myndigheterna att arbeta på humanitär basis för att två försvunna israeler i Gaza ska återvända till Israel - Avraham "Abera" Mengistu och en beduin från söder – såväl som kropparna av St.-Sgt. Oron Shaul och Lt. Hadar Goldin, de två soldaterna som dödades under Operation Protective Edge 2014.
Avtalet innehåller följande delar:

  • Turkiet kommer att tillåtas att överföra humanitärt bistånd till Gazaremsan utan begränsning genom Ashdods hamn, och kommer att tillåtas bygga, inne i Gaza, kraft- och avsaltningsanläggningar och ett sjukhus. Detta i stället för ett hävande av blockaden av Gaza, som Erdogan hade krävt i flera år som en förutsättning för att normalisera banden.
  • Turkiet kommer inte att tillåta Hamas att planera eller genomföra attacker mot Israel från dess territorium. Turkiet gick inte, som Israel krävde, med på att sparka ut terrororganisationen ur landet. Erdogan, enligt turkisk press, träffade Hamasledaren Khaled Mashaal i Istanbul i fredags för att uppdatera honom om affären.
  • Som en humanitär handling kommer Israel att betala 20 miljoner dollar till en särskild fond som inrättats för familjerna till de nio offren som dödades på Mavi Marmara av IDF-kommandot som mötte våldsamt motstånd när de gick ombord på fartyget för att hindra det från att bryta marinblockaden av Gaza. .

Den diplomatiska källan betonade att denna betalning gjordes på humanitär basis, ligger utanför avtalet och inte är ett israeliskt erkännande av ansvar.

Pengarna kommer att överföras först efter att det turkiska parlamentet har antagit en lag som gör det omöjligt för ytterligare Mavi Marmara-anspråk att göras mot israeliska officerare eller soldater i landet.

Annons

Turkiet åtog sig också att kompensera Israel om anspråk relaterade till fartyget riktas mot Israel i tredjeländer.

På onsdag kommer överenskommelsen för godkännande av säkerhetskabinettet och, om allt går enligt planerna, förväntas ambassadörer återutses i slutet av juli.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend