Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Bedömning av #LuxLeaks överklaga rättegång

DELA MED SIG:

publicerade

on

luxleaksIdag, onsdagen den 15 mars, avkunnade appellationsdomstolen i Luxemburg sin dom i överklagandeprocessen "LuxLeaks": Antoine Deltour döms till villkorligt 6 månaders fängelsestraff och böter på 1,500 1,000 €. Raphaël Halet döms till böter på XNUMX XNUMX €. Journalisten Édouard Perrin frikänns.

Detta beslut från den luxemburgska justitiemyndigheten som bekräftar dess tidigare beslut, även om det är med ett reducerat straff, utgör fortfarande en oroande motsägelse: det erkänner visselblåsarens roll och det allmänna intresset av avslöjandena men drar ändå slutsatsen med ett fördömande. Återigen tycks privatekonomiska intressen ha företräde framför det kollektiva intresset och rätten till information. Denna mening skjuter upp den förväntade eran i Europa när det gäller skattefrågor, whistleblowersskydd och rätten till information. Antoine Deltour förklarar: "Denna nedslående dom utgör ett ytterligare argument för att gå vidare med de senaste europeiska initiativen för att skydda visselblåsare".

Efter de sunda och precisa debatterna under utfrågningarna framstår dagens beslut av hovrätten som en ganska kreativ tolkning av europeisk rätt, i total diskrepans med befintlig rättspraxis. Antoine Deltour kommer att gå igenom argumenten som presenteras i den skriftliga domen innan han beslutar om att överklaga till Kassationsdomstolen eller inte.

Oavsett hans beslut fortsätter stödkommittén att stå bakom honom och främja skatterättvisa, medborgarinformation och visselblåsarskydd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend