Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#robotarnas skatteunderskott

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid en nyligen Europas vänners rundabordssamtal om den fjärde industriella revolutionen, Estlands parlamentsledamot Kaja Kallas satte fingret på ett av de mest alarmerande hoten som Europa står inför. Det är dolt från synen, men av stor betydelse. Det är inte euroområdet, inte heller EU:s växande klyfta mellan nord och syd. I själva verket är det inget av problemen som skapar rubriker idag, utan något mycket mer fundamentalt och skrämmande, skriver Europas vänners ordförande Giles Merritt.

Kallas gjorde poängen med en anekdot om industrimannen Henry Ford och fackföreningsledaren Walter Reuther. Ford, som visade upp sina nyinstallerade automatiserade monteringslinjer, skröt med de enorma ökningar som dessa skulle ge produktiviteten och därmed lönsamheten.

"Ja", svarade Reuther, "men era robotar kommer inte att köpa era bilar", med hänvisning till Fords berömda uppstartspolicy att se till att alla hans anställda kunde köpa en bil på fördelaktiga villkor.

Nu måste ett åldrande Europa börja planera för hur artificiell intelligens kommer att förändra vårt industrisamhälle – och hitta sina egna lösningar på framväxten av obeskattningsbara, icke-konsumerande maskiner.

Konsekvenserna av artificiell intelligens (AI) och robotikrevolutionen är särskilt oroande för Europa. Debatten om robotarnas marsch har hittills kretsat kring huruvida de kommer att förstöra jobb eller inte och inleda en era av massiv långtidsstrukturell arbetslöshet. Men vi borde istället oroa oss för en motsatt effekt.

Det kommer naturligtvis att uppstå störningar när maskiner tar över mekaniska rutinuppgifter och till och med gör intåg i sofistikerade tjänster som för närvarande utförs av skickliga tekniker. De säkraste jobben sträcker sig förmodligen från de intellektuellt kreativa till de mer enfaldiga, som rörmokare.

Annons

Men långt ifrån att det finns för många arbetare, sårbara för robotarna eller inte, kommer det inte att finnas tillräckligt med dem. Robotik kan mycket väl kompensera för dramatiska krympningar av befolkning och arbetskraft i nästan alla EU-länder, men som Walter Reuther observerade kommer smarta maskiner inte att konsumera och inte heller betala skatt.

Europas demografiska utsikter ignoreras allmänt. Politiker tenderar att hylla åldrande och krympning som problem för morgondagen. Men de är mycket verkliga hot som avancerar mot oss i rasande fart. Trots den uppmärksamhet som med rätta ägnats arbetslösheten, särskilt bland ungdomar, har Europa en arbetskraftsbrist som snabbt förvärras.

Befolkningen i arbetsför ålder i EU, inklusive Storbritannien, är för närvarande 240 miljoner. Immigration, kontroversiell som den är, hänger inte med i pensionstakten.

Om migrantarbetssökande fortsätter att nå sin nuvarande takt kommer den europeiska arbetsstyrkan att sjunka till omkring 207 miljoner i mitten av detta århundrade. Det betyder att det inte kommer att finnas tillräckligt många i arbete med skattepliktiga inkomster för att betala för pensionärernas pensioner. (Och det kommer bara att finnas två arbetare per pensionär, inte de fyra vi har för närvarande.)

Ingen kan ännu med tillförsikt förutse robotarnas inverkan på industrialiserade samhällen. Kanske kommer de att hjälpa till att ta hand om vår åldrade befolkning, samtidigt som de gör oss rikare. Men det är svårt att hitta guldkanter till ett moln som består av obeskattade, icke-konsumerande maskiner tillsammans med ostoppbara vågor av blivande invandrare som saknar den kompetens som behövs för att komplettera robotarna.

Det hål i regeringarnas finanser som en minskning med mer än 30 miljoner skattebetalande arbetare innebär riskerar att förlama européernas omhuldade sociala välfärdssystem. Kanske kommer robotarnas lönsamhet att fylla en del av luckan, men dessa maskiner kommer också att vara tillgängliga för konkurrenter över hela världen. Och det gör det också svårt att beskatta dem direkt.

På den ljusare sidan kan AI-revolutionen vändas till fördel om beslutsfattare snabbt tar vara på dess möjligheter. E-lärande kan lära ut färdigheter som skulle förändra ekonomierna i utvecklingsländerna – särskilt i Afrika.

I Europa, där insatserna är så höga, behövs en revolution inom utbildning för att få fram en ny generation IT-kunniga arbetare. Det första steget är att Europeiska unionen fokuserar på denna stora förändring i vårt industrisamhälle och börjar planera för det.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend