Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Juncker: Att docka #EUFunds är inte det enda sättet att säkerställa medlemsländernas efterlevnad

DELA MED SIG:

publicerade

on


EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sa på torsdagen (1 juni) att han var emot ett tyskt förslag om att koppla framtida EU-medel till villkoret att medlemsländerna håller sig till rättsstatsprinciperna,
skriva Michael Nienaber och Thomas Escritt.

With the EU debating reform of the bloc after Britain leaves it, Germany’s government has set out proposals to freeze access to EU funds for countries that fail to meet the EU’s rule of law standards, according to a document seen by Reuters.

Asked during a Europe conference in Berlin if he backed the German proposal, Juncker said: “I’m of the opinion that one should not do that.”

Such a procedure would be “poison for the continent”, Juncker said, adding that the European Commission had other ways to make clear that solidarity was not a one-way street.

Han sade också att den mest akuta uppgiften som EU för närvarande står inför var att slutföra den gemensamt överenskomna kapitalmarknads- och bankunionen senast 2019 och att ett fördjupat samarbete i euroområdet borde komma senare.

“I think we should not focus excessively now on deepening the monetary union,” Juncker said, adding that proposals presented by the European Commission on Wednesday (31 May) for a joint budget and a joint finance minister of the euro zone were mainly meant to start a discussion.

Before creating new institutions and new roles, the EU member states would have to agree on their exact tasks, he said. “You can’t just put a finance minister out there out of the blue, you also have to clarify what he should do,” Juncker said.

Annons

Juncker upprepade att Europa måste göra klart för USA att det inte var en enkel process att lämna klimatavtalet från Paris, och tillade att det skulle ta tre till fyra år att helt lämna avtalet.

USA:s president Donald Trump förväntas på torsdagen (1 juni) meddela sitt beslut om att behålla USA i den globala pakten för att bekämpa klimatförändringen, eftersom en källa nära saken sa att han förberedde sig för att dra sig ur Parisavtalet.

Juncker sa att Europeiska unionen måste ta den ledande rollen i kampen mot klimatförändringar tillsammans med andra allierade om USA drar sig ur.

“We then would have to try to find common ground with the Chinese,” Juncker said.

Speaking at the same event, Germany’s center-left candidate for chancellor Martin Schulz said that if Trump quit the climate pact, US producers would gain a competitive advantage over their European rivals. The EU would have to respond to market distortions of this kind, he added.

“If Mr Trump wants to leave the climate pact, then we must talk openly about trade relations and market distortions,” Schulz said, suggesting that backsliding on environmental standards could harm US access to the world’s largest market.

Schulz is the center-left Social Democratic Party’s candidate to succeed Chancellor Angela Merkel in September elections. His party is currently running second in polls behind Merkel’s Christian Democrats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend