Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Ukraina: "Genom att underlätta handeln stödjer vi ett proeuropeiskt Ukraina"

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Detta är nästa tecken, efter viseringsliberaliseringen, på att Europeiska unionen vill ha ett proeuropeiskt Ukraina och kommer att underlätta denna svåra väg", sa Jarosław Wałęsa, parlamentsledamot, i en kommentar till dagens (4 juli) omröstning som ger Ukraina tillfälligt ytterligare tillträde till handel. förenkla åtgärder med EU. "EPP-gruppen har alltid stött Ukrainas ansträngningar, nu är det dags att visa det i konkreta termer", förklarade han.

Omröstningen bekräftar den överenskommelse som nåddes i slutet av juni mellan parlamentet, Europeiska kommissionen och medlemsländerna vars syfte var att stödja den ukrainska ekonomin och samtidigt säkerställa att de föreslagna åtgärderna inte påverkar EU:s producenter och jordbrukare negativt. Den föreslår att en nolltullkvot införs för begränsade kvantiteter av åtta jordbruksprodukter (majs, vete, korn, granulerat korn, havre, naturlig honung, bearbetade tomater, druvjuice). Den föreslår också ett helt eller delvis avskaffande av importtullar på 22 industriprodukter (gödselmedel, skor, vissa metaller och elektronisk utrustning).

"Vi hade turen att komma fram till slutsatsen i så god tid eftersom Ukraina räknar med vårt stöd", sade Wałęsa, parlamentets ständiga rapportör för Ukraina i Internationella handelsutskottet. ”Genom att ge nya eftergifter vill vi stödja pågående reformer, stärka små och medelstora företag och ge nödvändiga impulser för att öka handelsflödena. Jag hoppas att detta kommer att visa sig vara både ekonomiskt och politiskt fördelaktigt för folket i Ukraina.”

Närmare bestämt föreskriver den antagna förordningen strikt kontroll av varor med ursprung utanför det territorium som kontrolleras av den ukrainska regeringen som Donbas; förfarandet för tillfälligt upphävande på begäran och med kommissionens godkännande inom 4 månader av en sådan begäran; En skyddsklausul för den europeiska industrin om produkten med ursprung i Ukraina orsakar eller kan orsaka allvarliga svårigheter för EU-tillverkare. Stödet för ekonomiska och politiska reformansträngningar i Ukraina och vikten av att bekämpa korruption, organiserad brottslighet och all annan olaglig verksamhet samtidigt som hållbar utveckling och effektiv multilateralism upprätthålls. respekt för skyldigheten att samarbeta i frågor som rör sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter.

Dessutom insisterade Europaparlamentet på att mottagarna av de autonoma handelsåtgärderna följs noga och att man ser till att kärnan av fördelarna går till små och medelstora företag snarare än de stora företagen som använder tilläggskvoten.

Nolltullkvoterna sänktes för: honung (2,500 3,000 ton/år), bearbetade tomater (65,000 625,000 ton/år), vete (325,000 XNUMX ton/år), majs (XNUMX XNUMX ton/år) och korn (XNUMX XNUMX ton/år). Urea (ett ämne som används för att tillverka gödningsmedel) ströks från industrilistan. Åtgärderna träder i kraft den September 1 och kommer att gälla i 3 år.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend