Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Ryssland: Europa straffar sig själv frivilligt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Framtiden för förbindelserna mellan EU och Ryssland är ännu mer osäker än någonsin tidigare. Alla kan bara observera försämring. Massmedia täckte i stort sett förlängningen av blockets ekonomiska sanktioner mot Ryssland upp till 31 Januari. Europeiska unionens ledare fattade ett sådant beslut den 22 juni, under ett tvådagars toppmöte i Bryssel. Detta steg följde på Washingtons beslut att utöka sina sanktioner mot Moskva, skriver Adomas Abromaitis.

Men detta är bara en synlig del av världspolitiken som bygger på den tydliga viljan att straffa Ryssland för annekteringen av Krim. Amerikansk och europeisk politik fortsätter att betrakta sanktioner som den enda effektiva mekanismen för att påverka Kreml. Även om det inte har varit någon större framgång. Sanktion orsaka motsanktioner och så vidare och så vidare. Kanske är det hög tid att prova andra verktyg för internationell diplomati? Var är de begåvade diplomaterna som skulle kunna vända situationen och förhindra ytterligare konfrontation? Det är absolut brådskande, för det har visat sig att Europa har straffat inte bara Moskva utan sig själv.

Den mest komplicerade och demonstrativa situationen är inom energisektorn. Efter en nedgång i gasförbrukningen 2001-14 har Europa börjat konsumera mer. Till exempel förra året förbrukade EU 447 miljarder cm, varav 34 % var rysk gas. Efterfrågan förväntas bli ännu högre eftersom Europa under det kommande decenniet kommer att få ont om sina gasreserver. Inget att göra, Europa måste samarbeta med Ryssland och försöka hitta konsensus.

USA har sin egen åsikt i denna fråga. USA erbjuder även gas till Europa. Washington och Moskva är verkliga rivaler i gasförsörjningen till de europeiska staterna. Vissa europeiska ledare är till och med säkra på att senatorerna strävade efter amerikanska ekonomiska intressen på Europas bekostnad. Detta faktum bevisar senatens lagförslag som säger: "USA:s regering bör prioritera exporten av USA:s energiresurser för att skapa amerikanska jobb, hjälpa USA... och stärka USA:s utrikespolitik."

Det verkar syfta till att Nord Stream 2, den föreslagna ryska rörledningen över Östersjön till Tyskland, går förbi Ukraina. Investerare i Nord Stream 2 inkluderar fem stora europeiska företag: anglo-holländska Shell och österrikiska OMV, tyska Uniper och Wintershall, franska ENGIE. Det förväntades bli mycket lönsamt för de stater som deltog i projektet. Men USA anser att det är ett hot mot sina egna ekonomiska intressen och använder framgångsrikt politisk bakgrund för att motsätta sig förverkligandet av det kommersiella projektet.

Även om USA ökar sin exportkapacitet för flytande naturgas (LNG), är det inte klart om priset på amerikansk gas kommer att vara lägre än priset på den ryska gasledningen från ryska Gazprom. Vid denna tidpunkt verkar storskalig amerikansk LNG-export till Europa vara ett pengarförlustföretag som syftar till att ta marknadsandelar. Det finns inget gemensamt med politik.

Nuförtiden bör Europa tydligt försvara sina intressen och kunna skilja den verkliga politiken från privata affärsintressen. Det är uppenbart att USA tvingar Europa att skärpa sanktionerna mot Ryssland och den ryska energisektorn inte på grund av Ukraina eller Krim, utan på grund av egna ekonomiska intressen. Det är inte klart varför Europa ska vara engagerat i amerikanska ekonomiska intressen och fortsätta politisk konfrontation med en ekonomiskt mer lönsam partner under täckmantel av påtvingade politiska motiv.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend