Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Alla blickar på dynamiken i #Trump och #Putin när de möts för första gången på G20

DELA MED SIG:

publicerade

on

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin, en veteranaffärsman och en före detta spion, träffas personligen för första gången på fredagen (7 juli) i det mest efterlängtade mötet vid sidan av G20-toppmötet, skriva Roberta Rampton och Jeff Mason.

Trump has said he wants to find ways to work with Putin, a goal made more difficult by sharp differences over Russia’s actions in Syria and Ukraine, and allegations Moscow meddled in the 2016 US presidential election.

Det betyder att varje ansiktsuttryck och fysisk gest kommer att analyseras lika mycket som alla ord som de två ledarna uttalar. Kreml sa att de två njöt av ett övergående handslag vid toppmötet inför samtalen senare under dagen.

“I look forward to all meetings today with world leaders, including my meeting with Vladimir Putin. Much to discuss,” Trump wrote in a tweet on Friday. “I will represent our country well and fight for its interests!”

Mötet är planerat till 15 lokal tid, strax efter att ett G45-arbetsmöte om klimat och energi inleds.

Trump, som har retat upp världens ledare med sitt beslut att dra USA ur Parisavtalet om klimatförändringar, kommer sannolikt att behöva lämna den sessionen tidigt för att träffa Ryssland.

Vissa fruktar att den republikanske presidenten, en politisk nybörjare vars team fortfarande håller på att utveckla sin Rysslandspolitik, kommer att vara mindre förberedd på sitt sittande än Putin, som har hanterat de två senaste amerikanska presidenterna och mängder av andra världsledare.

Annons

“There’s nothing … the Kremlin would like to see more than a (US) president who will settle for a grip and a grin and walk away saying that he had this fabulous meeting with the Kremlin autocrat,” Representative Adam Schiff, the top Democrat on the House of Representatives’ Intelligence Committee, said in an interview on MSNBC.

As investigations at home continue into whether there was any collusion between Trump’s presidential campaign and Russia, the US president has come under pressure to take a hard line against the Kremlin.

Moskva har förnekat all inblandning och Trump säger att hans kampanj inte samarbetade med Ryssland.

On Thursday, Trump won praise from at least one Republican hawk in the US Congress after his speech in Warsaw in which he urged Russia to stop its “destabilizing activities” and end its support for Syria and Iran.

“This is a great start to an important week of American foreign policy,” said Republican Senator Lindsey Graham, who has often been critical of Trump on security issues.

Men tidigare under dagen avböjde Trump att definitivt säga om han trodde på amerikanska underrättelsetjänstemän som har sagt att Ryssland blandade sig i valet 2016.

“I think it was Russia but I think it was probably other people and/or countries, and I see nothing wrong with that statement. Nobody really knows. Nobody really knows for sure,” Trump said at a news conference, before accusing Democratic former President Barack Obama of not doing enough to tackle hacking.

Inför Trumps möte med Putin skrev tre amerikanska senatorer till Trump för att uttrycka "djup oro" över rapporter om att hans administration planerade att diskutera återlämnandet till Ryssland av diplomatiska föreningar i Maryland och New York som beslagtogs av Obama-administrationen förra året som svar. påstådd rysk valinblandning.

Republican Senators Johnny Isakson and Marco Rubio and Democratic Senator Jeanne Shaheen said returning the facilities would “embolden” Putin and encourage further efforts by Russia to interfere in Western elections. All three are on the Senate Foreign Relations Committee.

Vita huset avböjde att ge detaljer om vad Trump skulle begära av Putin och vad han kan erbjuda i utbyte mot samarbete.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa att Trump ville prata om hur de två länderna kan arbeta tillsammans för att stabilisera det krigshärjade Syrien.

“The United States is prepared to explore the possibility of establishing with Russia joint mechanisms for ensuring stability, including no-fly zones, on-the-ground ceasefire observers, and coordinated delivery of humanitarian assistance,” Tillerson said before leaving the United States to join Trump in Germany.

Trump was also grappling with a response to North Korea’s successful test of an intercontinental ballistic missile, which analysts say had a long enough range to reach Alaska.

Curbing Pyongyang’s nuclear ambitions has been Trump’s most pressing foreign policy priority, and he met with leaders from Japan and South Korea on Thursday evening to discuss it. He is also slated to meet with Chinese President Xi Jinping at the G20.

“I’d like to see the president figure out how to engage Russia on North Korea,” said Representative Francis Rooney, a Republican from Florida who is on the House Foreign Affairs Committee.

“What I suggested to the president here a while back was that since we have all these conflicting issues about Russia right now and we’re still reeling from the fact that they took Crimea, maybe this is an opportunity to reset the Russia relationship in a positive manner,” Rooney said in an interview.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend