Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Europas #Brexit-avundsjuka

DELA MED SIG:

publicerade

on


Britain’s intention to leave the European Union – Brexit – will greatly affect the rest of the world. It’s not confined to the effect it will have on the British economy, even if that is likely to be major, nor on the adjustments the remaining 27 EU states must make,
skriver John Lloyd.

Det finns mer än en liten misstanke i Storbritannien att de kontinentala eliterna njuter av den röra som britterna befinner sig i, ovilligt tvingade att acceptera folkets vilja och kämpar för att få grepp om komplexiteten i att separera handel, rättssystem, finansiella och politiska åtaganden som byggts upp under 44 år. När ett vänligt land, särskilt ett som uppfattas som arrogant (en utbredd syn på det brittiska etablissemanget) går in i en tid av problem, gläds något inom dess nära allierade tyst. Vi tävlar trots allt inte bara i handel och tillväxt, utan i vår nationella självbild.

Men schadenfreude är ihålig. De flesta västländer står nu inför, i olika grad av intensitet, samma frågor som fick en knapp majoritet att rösta för Brexit förra året. Dessa är nära sammankopplade: invandring, rädsla för terrorism, de nationella parlamentens suveränitet, stridd etnisk identitet och bristande sammanhållning i samhället. De sammanfattades av pro-Brexitlägret som "Ta tillbaka kontrollen!" Det konceptet stannar inte vid Engelska kanalen. Räkna med, under nästa år, mer press på EU och nationella förvaltningar som drivs av samma missnöje som motiverade Brexit. Och i demokratier måste ett sådant missnöje förr eller senare anta politiska former.

Populära attityder över hela Europa tycks nu i allt högre grad vara olämpliga med de politiska och företagsledningarnas. Ett index var en studie av 10,000 10 européer i 55 EU-stater, publicerad av tankesmedjan Chatham House för utrikesfrågor som visar att i genomsnitt XNUMX procent av de tillfrågade instämde i president Donald Trumps ansträngningar att förbjuda medborgare från flera stater med muslimsk majoritet att komma in i USA.

En annan stor studie från samma källa, publicerad förra månaden, visade att "det finns brinnande missnöje hos allmänheten, av vilka stora delar ser EU i negativa ordalag, vill se att det återför vissa befogenheter till medlemsländerna och känner sig oroliga över effekterna av invandring. Endast 34 % av allmänheten känner att de har dragit nytta av EU, jämfört med 71 % av eliten.”

Både Tyskland och Sverige har tagit emot stora mängder migranter, många av dem desperata och fattiga. Sverige, den självförklarade "humanitära supermakten", som tog emot den högsta andelen migranter i förhållande till sin befolkning, möter nu en motreaktion, särskilt sedan en uzbekisk asylsökande körde en skåpbil in i en folkmassa, dödade fem, i Stockholm i april. Majoriteten av svenskarna efterlyser nu minskat antal migranter; den invandrarfientliga Svenskemokraterna förbli landets näst mest populära parti och polisen har hänvisats till slå ner illegala invandrare. I Tyskland har antalet minskat kraftigt sedan nästan en miljon migranter fick komma in förra året, men attacker, ofta högerextrema grupper, på vandrarhem och bostäder för migranter gick på nästan 10 per dag.

In Italy, where most migrants surviving the dangerous crossing from ports in North Africa land – half a million in the last four years, with 13,000 lost at sea – opposition to immigration is growing steadily, with the NGOs that now rescue a third of those trying to cross to Europe anklagades för att uppmuntra migrationen. En undersökning som gjordes i slutet av 2016 visade att Italien var det mest invandrarfientliga landet i Europa, där 52 % av italienarna håller med om påståendet att "det bor så många utlänningar här att det inte känns som hemma längre."

Annons

Frankrike var inte långt efter, på andra plats, med 47 % av de tillfrågade som hade samma åsikt.

Föreläsare vid en Londonkonferens anordnad av Henry Jackson Society this week noted that native populations can accept migrants without much conflict – but not if they arrive in sudden waves, not if they remain apart from the host citizens and not if they are also of a different ethnic group.

Erik Kaufmann, professor i politik vid Birkbeck College i London som talade vid konferensen, har skrivit att "den viktigaste drivkraften bakom majoritetsattityder är demografi: balansen mellan etnisk förändring och integration."

De länder som klarar mångfalden bäst, som Kanada, uppmuntrar aktivt den. Ottawas officiella immigrationswebbplats proclaims that “different backgrounds and cultures are not only accepted, they are encouraged. People are not expected to be one type – but can be made up of many different things and yet still be Canadian.” But Canada’s location means that Canada is not besieged by desperate migrants: it can, in the main, choose whom it allows in. Canada’s poängbaserad invandringspolitik har under några år fokuserat "på att underblåsa ekonomiskt välstånd", med "hög prioritet på att hitta människor som har den kompetens och erfarenhet som krävs för att möta Kanadas ekonomiska behov."

It is unlikely that this identification – of strong community bonds, sovereign politics (“taking back control!”) and immigration – is much different in the UK from elsewhere in the Western world. For the governing and other elites, the conclusion of the experts at the London conference was to cease to see all opponents to mass immigration and loss of national sovereignty as reactionaries – even though some will be – and to manage the issues at the pace that people can bear. These leaders should not see voter opposition to mass immigration and their support for national sovereignty as permanent, racially-based ill will. If most of our fellow citizens are of that mind, then we really are in trouble.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend