Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EIB godkänner finansiering på 5 miljarder euro för innovation, förnybar energi och bostäder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Investeringar i hållbara transporter, förnybar energi, industriell innovation, sociala bostäder, internet och mobil telekommunikation kommer att dra nytta av 5 miljarder euro i ny finansiering som godkänts av Europeiska investeringsbanken (EIB). Under det två dagar långa mötet i Bukarest denna vecka beslutade styrelsen för Europeiska investeringsbanken att stödja transformationsprojekt i Europa, Asien, Latinamerika och Mellanöstern.

"Europa fungerar – det har aldrig varit så viktigt att komma ihåg detta faktum som det är idag. Och EIB fungerar extremt bra. Vi visar det varje dag på ett mycket konkret sätt. I juli överskred vi vårt mål enligt Juncker-planen och mobiliserade 335 miljarder euro i nya investeringar i hela Europa sedan 2015. Vi är redan upptagna med att arbeta mot EFSI 500-målet på 2020 miljarder euro som fastställts av rådet, parlamentet och kommissionen. Vi bör inte glömma att detta kommer utöver de operationer som EU-banken finansierar som en del av sin normala verksamhet i och utanför EU, som ger starka, konkreta fördelar för européer och de utanför unionen, säger Europeiska investeringsbankens ordförande Werner Hoyer.

Rekordstort jordbrukslån på 450 miljoner euro undertecknades inför styrelsemötet i Bukarest

Inför styrelsemötet bekräftade EIB:s ordförande Werner Hoyer och vicepresident Andrew McDowell, ansvariga för utlåningsverksamheten i landet, EIB:s största jordbruksfinansiering någonsin i Rumänien. Det nya lånet på 450 miljoner euro kommer att stödja jordbruksinvesteringar på 3,000 XNUMX gårdar och förbättra de offentliga tjänsterna på landsbygden.

Under besöket diskuterade president Hoyer EIB:s engagemang och rumänska investeringsprioriteringar med offentliga finansminister Teodorovici och närvarade vid lanseringen av Three Seas-initiativet med vicepresident Vazil Hudák.

"Det är fantastiskt för EU-banken att träffas här i Bukarest inför det rumänska EU-ordförandeskapet, som kommer att leda den avgörande utvecklingen, EU-valet och Brexit. Det är bara passande att EIB idag fokuserar på Rumänien, där vi har gett mer än 13 miljarder euro för att stödja 183 projekt sedan 1991. Den här veckan gav EIB sitt största stöd någonsin till jordbruket i landet. Allt detta är tecken på det exceptionellt fruktbara partnerskapet mellan EU-banken och detta land. Det välkomnande vi har fått har varit extraordinärt, och jag vill tacka offentliga finansminister Teodorovici för den underbara gästfriheten. Vi ser fram emot att stödja det rumänska presidentskapet på alla sätt vi kan, eftersom vi ytterligare stärker denna starka, positiva relation”, tillade Hoyer.

EIB:s styrelse, som representerar de 28 EU-medlemsstaternas aktieägare och Europeiska kommissionen, sammanträder en gång om året i det land som kommer att inneha nästa EU-ordförandeskap. Rumänien kommer att inneha det roterande EU-ordförandeskapet från den 1 januari 2019.

Annons

 Låsa upp stadsutveckling och förbättra sociala bostäder

EIB:s stöd för att förbättra energieffektiviteten i bostäder var bland 482 miljoner euro i finansiering för stads- och bostadsprojekt som beslutades av styrelsemötet i september.

Ytterligare finansiering godkändes för byggandet av nya energieffektiva bostäder i Wilhelmshaven, stadsutveckling i Wrocław och den italienska regionen Friuli.

Utnyttja förnybar energi och minska energianvändningen

En ny utlåning på totalt 1.2 miljarder euro för fem energiprojekt avtalades. Bland de projekt som ska finansieras av EIB finns 21 nya vindkraftsparker som ska byggas över hela Spanien, samt nya solenergi- och förnybar energiprojekt i landet.

EIB kommer också att stödja investeringar i industriella energieffektivitetssystem i Uzbekistan och utvecklingen av en dedikerad terminal i hamnen i Brest för byggande av vindkraftsprojekt till havs.

Stödja industriell innovation och förbättra konkurrenskraften

EIB beslutade att tillhandahålla mer än 820 miljoner euro till sex projekt för att stödja industriella investeringar i hela Europa.

Detta inkluderar forskning och innovation av det italienska företaget Piaggio för att minska bränsleförbrukningen för skotrar, motorcyklar och kommersiella fordon och utveckla en rad elfordon.

Ytterligare finansiering kommer att tillhandahållas för digitaliseringsinvesteringar av metallföretaget Eramat och världens största vattenlösliga polymertillverkare SPCM

Stödja investeringar i den privata sektorn med lokala partners

Styrelsen godkände nytt stöd för investeringar från jordbruk, turism, industri- och tjänstefokuserade företag i Italien och små och medelstora företag över hela Spanien, tillsammans med ett nytt mikrofinansieringsinitiativ på 70 miljoner euro för att hjälpa mikroföretag på västra Balkan och Nordafrika.

Förbättra mobil- och bredbandskommunikation

EIB har en stark meritlista som stöder telekommunikationsinvesteringar runt om i världen, inklusive utveckling av ny teknik, förbättrad mobiltäckning och utbyggnad av höghastighetsbredbandsnät.

Styrelsen beslutade att stödja designen och utbyggnaden av ett nytt fiber-till-hem-nätverk som kommer att förvandla internetåtkomst för 410,000 XNUMX hushåll på landsbygden i sydvästra Frankrike.

Den godkände också finansiering för att distribuera ett mobilt 5G-bredband över hela Finland och uppgradera och utöka befintliga 4G-tjänster.

 Att stärka hållbara transporter i städer och nationellt

EIB:s styrelse stödde nya stadsjärnvägsprojekt i Augsburg, Kaunas, Buenos Aires och Dhaka. Befintlig järnvägsinfrastruktur i Tjeckien kommer att moderniseras och järnvägstrafikledningen över 13,600 XNUMX km av det polska nätet kommer att omvandlas genom ny EIB-stöd.

Ny EIB-investering kommer att bättre skydda vägnäten i Laos från extremt väder och bidra till att förbättra trafiksäkerheten i Montenegro.

Förbättra sanitet och tillgång till rent vatten

EIB är världens största internationella finansiär av vatteninvesteringar. Förslag om att stödja byggandet av en vattenbehandlingsanläggning i Kambodjans huvudstad Pnomh Penh och vatteninfrastruktur över Bolivia godkändes av styrelsemötet i september tillsammans med finansiering för att förbättra tillgången på rent vatten och sanitet i Uzbekistan.

4.7 miljarder euro i nya investeringar med stöd av investeringsplanen för Europa

Finansiering för 14 projekt som godkänts av EIB:s styrelse kommer att garanteras av Europeiska fonden för strategiska investeringar och mobilisera uppskattningsvis 4.7 miljarder euro av de totala investeringarna. Dessa inkluderar medicinsk forskning, ny hållbar transportinfrastruktur och system för förnybar energi.

Bakgrund

Europeiska investeringsbanken (EIB) är den långsiktiga utlåning institution inom Europeiska unionen som ägs av dess medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering till förfogande för sunda investeringar i syfte att bidra till EU: s politiska mål.

Översikt över projekt som godkänts av EIB: s råd

Översikt över projekt som godkänts av EIB:s styrelse efter positiv bedömning av EFSI:s investeringskommitté

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend