Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#ASEM-toppmöte – Möte med 54 ledare från Asien och Europa inleds i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 12th Asien-Europa-mötet (ASEM)-toppmötet inleddes i går kväll (18 oktober) i Bryssel, med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och rådets ordförande Donald Tusk som företrädare för Europeiska unionen.

De får sällskap av EU:s höge representant/vicepresident Federica Mogherini och kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen för ett toppmöte med 51 länder från hela Europa och Asien, förutom ASEAN:s generalsekreterare. Under två dagar och under titeln "Global Partners for Global Challenges" kommer ledarna att diskutera hur Europa och Asien kan utveckla sitt partnerskap över ASEM:s tre pelare: politisk; ekonomiska och finansiella; och sociala och kulturella.

President Juncker talade i morse (19 oktober) till ledarna i ämnet att stärka det multilaterala systemet: att främja ASEM-partnerskapet i globala frågor. En månad efter att kommissionen och den höge representanten presenterade sina förslag om att stärka förbindelserna mellan Europa och Asien, och några dagar efter EU:s utrikesministrar antog slutsatser i ämnet, kommer ASEM-ledare titta på sätt att förbättra hållbara anslutningar mellan de två regionerna, som tillsammans står för 55 % av den globala handeln, 60 % av världens befolkning, 65 % av den globala BNP och 75 % av den globala turismen.

Andra diskussionsämnen är handel och investeringar, hållbar utveckling och klimat samt säkerhetsutmaningar som terrorism, icke-spridning, cybersäkerhet och irreguljär migration. Ett antal bilaterala avtal kommer att undertecknas i anslutning till ASEM-toppmötet, inklusive frihandel, investeringsskydd och partnerskaps- och samarbetsavtal med Singapore, och ett avtal om skogslagsbekämpning, styrelseformer och handel med Vietnam.

En presskonferens, inklusive president Junckers deltagande, planeras till kl. 15 idag (30 oktober) och kommer att sändas live på EbS. Mer information om ASEM-toppmötet finns på webbplats, i en faktablad och en produktbroschyr; mer information om handels- och investeringsavtalen med Singapore finns tillgänglig nätet. ASEM-toppmötet kommer att följas av 9th Toppmöte mellan EU och Republiken Korea och ett EU-ASEAN-ledarmöte (faktablad).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend