Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Britain's Fox: "Omöjligt" att säga om #Brexit-avtalet kan nås denna månad eller nästa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens handelsminister Liam Fox (avbildad) sade på tisdagen (6 november) att det var "omöjligt" för honom att säga om ett brexitavtal kan nås med EU den här månaden eller nästa, men Storbritannien ville ha en överenskommelse, och ett avtal är bättre än inget avtal, skriver John Ruwitch.

Fox talade till Reuters vid sidan av en mässa i Shanghai och sa att det var viktigare att få rätt avtal än det snabbaste.

På frågan om huruvida ett brexitavtal skulle träffas denna månad eller nästa, sa Fox: "Det är omöjligt för mig att säga".

"Men premiärministern säger att vi är 95 procent där. Vi vill täppa till det gapet. Vi vill att det ska bli en överenskommelse. Vi har alltid sagt att det är bättre att ha en överenskommelse än ingen deal, sa han.

Ju tidigare Storbritannien fick en överenskommelse desto bättre för alla eftersom det skulle ge bättre klarhet, särskilt för brittiska företag men också för brittiska medborgare, om vilka deras framtida rättigheter skulle vara, sa Fox.

"Så, ju snabbare vi får en överenskommelse desto bättre, men i slutändan är det viktigare att få rätt avtal än det snabbaste avtalet."

With just five months until Britain is due to leave the EU, talks are mired in a disagreement over an Irish “backstop” – an insurance policy to ensure there will be no return to a hard border on the island of Ireland – between British-ruled Northern Ireland and EU member state Ireland – if a future trading relationship is not in place in time.

Annons

"Vi har fortfarande några frågor att hantera på den irländska gränsen och vi har gjort det mycket tydligt att vi anser att ingen del av Storbritannien bör behandlas annorlunda än någon annan del. Vi måste helt enkelt arbeta oss igenom det, säger Fox.

Irland är villigt att undersöka hur en "backstop" för att hålla den irländska gränsen öppen efter Brexit kan ses över så länge den inte tillåter Storbritannien att ensidigt gå därifrån, sa premiärminister Leo Varadkar på måndagen.

Fox sa att han trodde att problemen med att få ett avtal var överkomliga, inklusive att få det genom parlamentet.

"Jag tror att hindren är överkomliga om vi har det politiska intresset och jag tror att om det finns en överenskommelse mellan den brittiska regeringen och de andra EU 27-regeringarna skulle det vara mycket svårt för parlamentet att rösta ner det till förmån för en överenskommelse. Jag tror att väljarna skulle få det svårt.”

En undersökning för Channel 4 som publicerades på måndagen visade att britter skulle rösta för att stanna i Europeiska unionen om det fanns en annan omröstning eftersom de i de största områdena för "avgå" ändrar uppfattning.

Aktier rally pets ut som handel, Fed oro dominerar

Brexiteers argumenterar Mays föregångare, David Cameron, sa under folkomröstningskampanjen att beslutet skulle vara slutgiltigt och att det inte skulle bli några omröstningar. De säger att May borde fortsätta med att leverera Brexit.

Fox, en framstående Brexiteer, sa att det redan hade hållits en folkomröstning.

"Vi har inte ett andra allmänna val eftersom de som inte vann inte gillade resultatet. Demokrati är demokrati."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend