Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Jo Leinen: "Sanningens ögonblick om #Brexit närmar sig"

DELA MED SIG:

publicerade

on

“The agreement on the table would permanently protect the rights of Europeans living in the UK and of British citizens living in the EU. It would also put an end to the uncertainties for businesses,” said MEP Jo Leinen (avbildad), S&D spokesperson for the Constitutional Affairs Committee of the European Parliament. “It is the evening that crowns the day. The agreement still has to overcome some hurdles, both in the UK and from the EU’s side. Prime Minister May now has the mammoth task to get the troublemakers in her party and her government under control and to organize a majority in the House of Commons. I think her chances are fifty-fifty.”

A rejection by parliament or the British cabinet would have fatal consequences. “The EU can only accept an agreement if it prevents a border on the Irish island – for an indefinite time.  The EU has no room and time for renegotiation.” The Brexiteers around Boris Johnson with their fundamental opposition play with fire and take citizens and the economy hostage. If the deal does not pass the House of Commons, a hard Brexit is likely,” added Leinen.

En andra folkomröstning eller till och med nyval kan dock bli möjlig om Storbritannien står inför hotet att lämna EU utan avtal.

Det är också klart att avtalet bara kan vara en tillfällig lösning. Efter en tvåårig övergångsperiod, under vilken Storbritannien kommer att ha alla skyldigheter som en EU-medlem, kommer landet att stanna i tullunionen tills ett nytt fördrag för de ekonomiska förbindelserna med EU har enats. Att förhandla fram ett sådant nytt avtal kan ta några år.

“Should the UK decide to leave the customs union without a new partnership treaty, the ‘backstop’ already agreed in December 2017 would come into force. Northern Ireland would then be staying in the EU customs union, and the customs border would be moved into the Irish Sea,” Leinen concluded.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend