Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Russia ignorerar västerländska protester över beslagtagna ukrainska skepp, #Ukraine mulls kamprätt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ryssland ignorerade på måndagen (26 november) västerländska uppmaningar att släppa tre ukrainska örlogsfartyg och deras besättningar som de sköt på och intog nära Krim i helgen och anklagade Kiev för att planera med sina västallierade för att provocera fram en konflikt. skriva Andrew Osborn och Natalia Zinets.

I Ukraina, där väpnade styrkor var i full stridsberedskap, begärde president Petro Porosjenko parlamentets godkännande att införa krigslagar från onsdagen (28 november) för att stärka det nationella försvaret mot eventuell "invasion" av Ryssland.

I ett tv-sänt tal försäkrade han skeptiska lagstiftare att hans dekret, som skulle gå till omröstning senare på måndagen, inte skulle begränsa de medborgerliga friheterna eller leda till förseningar i valen som planeras till nästa år.

Med relationerna fortfarande råa efter Rysslands annektering av Krim 2014 från Ukraina och dess stöd till ett pro-Moskva-uppror i östra Ukraina, riskerade krisen att pressa de två länderna in i öppen konflikt och det fanns tidiga tecken på att den återupptog västerländska krav på fler sanktioner mot Moskva. .

Rysslands rubelvaluta försvagades 1.4 % mot dollarn i Moskva på måndagen, dess största endagsfall sedan den 9 november, medan ryska dollarobligationer föll.

Marknaderna är mycket känsliga för allt som kan utlösa nya västerländska sanktioner och därför försvaga den ryska ekonomin. Ett fall i oljepriset – Rysslands största inkomstkälla – har gjort dess ekonomi mer sårbar.

I ett telefonsamtal med Porosjenko erbjöd Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg alliansens "fulla stöd för Ukrainas territoriella integritet och suveränitet." Ukraina är inte medlem i den USA-ledda militäralliansen även om det strävar efter medlemskap.

Annons

Europeiska unionen, Storbritannien, Frankrike, Polen, Danmark och Kanada fördömde alla vad de kallade rysk aggression. Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonade behovet av dialog.

Avståndet i Azovsjön är mer brännbart nu än någon gång under de senaste fyra åren, eftersom Ukraina har återuppbyggt sina väpnade styrkor, som tidigare var i upplösning, och har en ny generation av befälhavare som är självsäkra och har en poäng att bevisa.

Rysslands utrikesministerium anklagade Kiev för krisen.

"Det är uppenbart att denna noggrant genomtänkta och planerade provokation syftade till att tända en annan källa till spänningar i regionen för att skapa en förevändning för att öka sanktionerna mot Ryssland", heter det i ett uttalande.

"Vi vill varna den ukrainska sidan för att politiken att provocera fram en konflikt med Ryssland i området kring Azovska havet och Svarta havet, som har förts av Kiev i samordning med USA och EU, är med allvarliga konsekvenser.”

Ryssland tillkallade den rankade diplomaten vid Kievs ambassad i Moskva över händelsen, uppger utrikesministeriet.

I Kiev sa Porosjenko att underrättelseinformation tydde på att det fanns ett extremt allvarligt hot om en landbaserad operation mot Ukraina av Ryssland.

"Jag har ett underrättelsedokument i mina händer ... Här på flera sidor finns en detaljerad beskrivning av alla fiendens styrkor som ligger på ett avstånd av bokstavligen flera dussintals kilometer från vår gräns. Redo när som helst för en omedelbar invasion av Ukraina”, sa han.

Krigslagar skulle "i händelse av en invasion tillåta oss att reagera snabbt, att mobilisera alla resurser så snabbt som möjligt", sa han.

Men han rodde tillbaka från ett tidigare förslag att införa krigslagar i två månader efter att flera lagstiftare uttryckt oro och han sa att hans dekret inte förutsåg några begränsningar av medborgarnas rättigheter och friheter eller införandet av censur.

Han avfärdade "smutsiga spekulationer" från kritiker om att han ville använda den föreslagna åtgärden för att skjuta upp valen till nästa år.

Krisen utbröt när Rysslands gränsbevakningsbåtar som tillhör Rysslands säkerhetstjänst FSB beslagtog två små ukrainska bepansrade artillerifartyg och en bogserbåt efter att ha öppnat eld mot dem och skadat tre sjömän i söndags (25 november).

De ukrainska fartygen hade försökt ta sig in i Azovska havet från Svarta havet via det smala Kerchsundet som skiljer Krim från det ryska fastlandet.

Interfax nyhetsbyrå citerade Rysslands människorättskommissionär, Tatyana Moskalkova, som sa på måndagen att 24 ukrainska sjömän hölls fängslade. Tre av sjömännen skadades men var inte i något allvarligt tillstånd och återhämtade sig på sjukhus.

Ett vittne från Reuters i Kerch, en hamn på Krim, sa att de tre ukrainska fartygen hölls kvar där på måndagen.

Inrikespolitiken i Moskva och Kiev ökar situationens brännbarhet. Porosjenko står inför en tuff omvalskamp i början av nästa år, med opinionsundersökningar som visar att han släpar efter sina motståndare.

Rysslands president Vladimir Putin har också sett sitt höga betyg falla på grund av impopulär inrikespolitik. Tidigare har framgångsrika militära aktioner utanför Rysslands gränser bidragit till hans popularitet.

Spänningarna har länge växt över Azovska havet. Krim, på den västra stranden, kontrolleras nu av Moskva, den östra stranden är ryskt territorium och den norra stranden kontrolleras av Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend