Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Rättvisa klyftan: # Rasism genomgripande i straffrättsliga system i hela Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Institutionell rasism råder i straffrättsliga system i hela EU och påverkar hur rasistiska brott registreras, utreds och åtalas, enligt en ny rapport publicerad av European Network Against Racism (ENAR) idag (11 september).

"Tjugo år efter det att Macpherson-rapporten avslöjade att den brittiska polisen var institutionellt rasistiska, finner vi nu att straffrättsliga system i hela EU inte skyddar offren för rasistiska brott - detta trots ökningen av våldsamma rasmotiverade brott", sade Karen Taylor, ordförande för European Network Against Racism.

ENAR: s rapport, som täcker 24 EU: s medlemsstater, tillhandahåller data om rasistiska brott mellan 2014 och 2018, och dokumenterar institutionell praxis under inspelning, utredning och lagföring av hatbrott med en rasisk partiskhet. Det avslöjar hur subtila former av rasism kvarstår i det straffrättsliga systemet från det ögonblick ett offer rapporterar ett rasistiskt motiverat brott till polisen, till utredning och åtal. Detta leder till ett "rättvisegap": ett betydande antal hatbrottfall hamnar som ett hatbrott.

Uppgifter under perioden 2014–2018 tyder på att rasmotiverade brott ökar i många EU-medlemsstater. Dessutom kan stora händelser som terroristhandlingar - och den politiska retoriken och svaret på dessa attacker - orsaka spikar i antalet registrerade rasistiska brott.

De flesta EU-medlemsländer har hatkriminalitetslagar, samt politik och vägledning för att reagera på rasistiskt brott, men de verkställs inte på grund av ett sammanhang av djupt rotad institutionell rasism inom brottsbekämpande myndigheter.

Mishandlingen av rasistiskt motiverade brott av myndigheterna, särskilt polisen, börjar med inspelningen av rasistiska brott. Bevis tyder på att polisen inte tar rapporter om rasistiskt brott på allvar eller att de inte tror att offer för sådana brott. Denna praxis verkar vara särskilt sant om vissa grupper, som romer och svarta människor, rapporterar dessa brott. Rasstereotyping är genomgripande vid polisarbete på alla nivåer.

Dessutom innebär bristen på institutionellt svar och negativa erfarenheter från offren med polisen att det civila samhällets organisationer måste fylla i klyftan för att se till att motiverade brott registreras korrekt.

Annons

Rasförstörelsen kan "försvinna" under polisinspelningen och efterforskningen av brottet. Polisen tycker att det är enklare att utreda brott, till exempel brott mot allmän ordning eller brott mot egendom, än att avslöja bevisen för partisk motivation.

Det finns också flera faktorer som hindrar ett framgångsrikt åtal och dömning av ett hatbrott med rasförstörelse, inklusive brist på tydliga definitioner av hatbrott med rasförstörelse; brist på utbildning och begränsad kapacitet; och underanvändning av den förvärrade hat-klausulen.

”Vi behöver en betydande förändring inom det straffrättsliga systemet, om rasrätten ska råda för offer för rasistisk brottslighet i Europa. Regeringar och institutioner kan bättre svara på hatbrott om de förbinder sig att se över den praxis, politik och förfaranden som är till nackdel för vissa grupper, säger Karen Taylor. "Folks säkerhet står på spel och rättvisa måste tjänas - för alla medlemmar i samhället."

  1. ENAR: s skuggrapport 2014-18 om rasistiskt brott och institutionell rasism bygger på data och information från 24 EU-medlemsstater: Österrike, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Spanien och Storbritannien.
  2. Rapporten och de viktigaste resultaten är finns här. Rapporten innehåller också fallstudier och vittnesmål som belyser offren för rasmotiverad brottslighet, bristen på skydd och misslyckande med åtgärder för rättvisa för dessa offer.
  3. Macpherson-rapporten, beställd av den brittiska regeringen och publicerad i 1999, är rapporten om en offentlig utredning av det rasistiska mordet på Stephen Lawrence, en svart tonåring, och den efterföljande polisutredningen. Den drog slutsatsen att Metropolitan Police var ”institutionellt rasistisk” och lämnade 70 rekommendationer för reformer, som täcker både polis och straffrätt.
  4. Det europeiska nätverket mot rasism (ENAR aisbl) står mot rasism och diskriminering och förespråkar jämlikhet och solidaritet för alla i Europa. Vi kopplar samman lokala och nationella antirasistiska icke-statliga organisationer i hela Europa och uttrycker oro för etniska och religiösa minoriteter i europeiska och nationella politiska debatter.

Valda fallstudier

Långsam straff för mördare av nigeriansk flykting (Italien)

Den huvudsakliga förövaren för det rasistiskt motiverade mordet på en nigeriansk man, anslutet till en högergrupp, arresterades på anklagelser om mord, förvärrad av rasistiska motiv. Men hans advokat, tillsammans med en del av de lokala och nationella medierna, åberopade ett legitimt försvar. Mannen fick senare en fängelse på fyra år i husarrest.

Polisen misslyckas med offer för rasistisk och homofob attack (Nederländerna)

”Jag måste vara på 24 / 7 på grund av vem jag är, det tappar mig. Jag är bara inte viktig ”.

Omair trakasserades på grund av sitt ursprung och sexuell läggning i en buss i Utrecht. Polismannen ville inte dokumentera vittnenas uttalanden eller kontrollera bilderna på busskameran. Fyra månader senare fick Omair ett uttalande från polisen att fallet inte kunde förföljas på grund av brist på bevis. Omair begärde ett möte på sitt poliskontor för att diskutera uttalandet med en medlem av Pink in Blue Network, ett nätverk av LGBTQI-poliser. Officeren erkände att fallet borde ha undersökts som ett hatbrott och att händelsen felaktigt registrerades.

Polisbehandling av romer (Slovakien)

Mer än 60 poliser attackerade fysiskt 30 romfolk, inklusive kvinnor och barn, under en polisattack. Polisen gick in i husen utan tillstånd och orsakade materiella skador. Flera klagomål lämnades till polisinspektionen för utredning. Polisinspektionen konstaterade att polisen hade agerat i enlighet med lagen. Inspektionen baserades endast på undersökning av information från poliser. Inget annat vittne ingick i inspektionen. Ett offer lade fram ett straffrättsligt klagomål, men detta avskedades som ogrundat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend