Anslut dig till vårt nätverk!

Utvecklingsländer

EU ökar sina ansträngningar för att förbättra hälsan för miljoner människor i utvecklingsländer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Screenshot-2014-02-17-11.53.18EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har idag (20 maj) meddelat att EU kommer att tillhandahålla 25 miljoner euro per år under perioden 2014-2020 för att finansiera vacciner och immuniseringsprogram över hela världen. The new support – more than double that previously committed, when on average €10m per year were provided – will go to the GAVI Alliance (formerly the Global Alliance for Vaccines and Immunisation), a non-profit organization focused on saving children’s lives and protecting people’s health by increasing access to immunization in poor countries.

Announcing the funding at the ‘Investing together for a healthy future’ event in Brussels today, President Barroso said: “It is horrible and unacceptable that around 1.5 million children still die each year from diseases which could be prevented by a simple vaccine. That’s why today’s announcement of further EU funding is so important – it shows that we are committed, in the long term, to doing all we can to make sure that more men, women and children have access to life saving vaccines, no matter where they live.”

“We are grateful to the European Union for more than doubling its contribution which will enable GAVI Alliance to get closer to its goal of hugely increasing its impact by 2020, protecting million more children against deadly diseases in the poorest countries”, said Dagfinn Høybråten, chair of the GAVI Board. “The European Union by committing additional funds to the current and the next funding cycle is showing its support to GAVI’s mission which is closely aligned with European Union’s Development policy to reduce poverty and build sustainable development through inclusive growth.”

Dagens evenemang, som arrangeras av Europeiska kommissionen och GAVI, kommer att se GAVI-alliansen redogöra för vilken effekt som kan uppnås genom att stödja immuniseringsprogram i världens fattigaste länder och den finansiering som krävs för detta framöver. Det kommer att vara startmötet för en givarlöfteprocess för att finansiera GAVI Alliance under perioden 2016-2020. Processen kommer också att innebära ett påfyllningsmöte senare. Sedan 2003 har Europeiska kommissionen åtagit sig över 83 miljoner euro till GAVI-alliansen, delvis från instrumentet för utvecklingssamarbete (DCI) och delvis från Europeiska utvecklingsfonden (EDF).

Tack vare donatorer som EU har nära en halv miljard barn vaccinerats sedan 2000, vilket resulterat i att 6 miljoner liv har räddats. Målet med dessa fonder är att påskynda genomslagskraften under de kommande åren, och säkerställa att de vinster som gjorts hittills bibehålls, vilket möjliggör en sund framtid för nästa generation barn i de fattigaste länderna.

Bakgrund

Förutom att stödja GAVI, arbetar EU för att stärka länders övergripande hälsosystem, och främja forskning och utveckling inom hälso- och sjukvård världen över. Socialt skydd, hälsa och utbildning är en prioritet för Europeiska unionens stöd för inkluderande och hållbar tillväxt. Det är därför EU lovade att åta sig minst 20 % av den framtida finansieringen (2014–2020) på detta område.

Annons

The European Commission – GAVI Alliance event ‘Investing together for a healthy future’ takes place today in Brussels and other participants include Development Commissioner, Andris Piebalgs, President of Ethiopia, Mulatu Teshome, and other key donors and representatives from Member States and Developing countries.

Mer information

EU och GAVI Alliance: Att arbeta tillsammans för att rädda liv: MEMO / 14 / 362
Webbplats för EuropeAids GD utveckling och samarbete
Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs webbplats
GAVI webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend