Anslut dig till vårt nätverk!

Borgerliga friheter

#FreedomReligion: Ex-kommissionär Figel 'blir religionsfrihet särskild sändebud för utanför EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

160506JanFiger&OrbanHeader2

Jan Figel' (till vänster) och Viktor Orban vid EPP-toppmötet

När han talade från Vatikanen, med anledning av tilldelningen av Karl den Stores pris till påven Franciskus, meddelade president Jean-Claude Juncker sitt beslut att utse slovakiske Ján Figel' till det första särskilda sändebudet för främjande av religions- och trosfrihet utanför Europeiska unionen. Figel' tillträder denna nya roll från och med idag (6 maj) för ett initialt mandat på ett år.

Liksom Juncker är Figel' från EPP (Europeiska folkpartiet). Han tjänstgjorde kort i Prodi-kommissionen när Slovakien först gick med i EU. Han utsågs senare till EU-kommissionären för utbildning och kultur i Barrosokommissionen. Han avgick från kommissionen i september 2009, strax före slutet av sitt mandat, för att bli ledare för den kristdemokratiska rörelsen i Slovakien inför nationella val 2010. Efter valet blev han en av fem vice premiärministrar i en komplicerad koalition som varade i två år.

Som en del av sitt uppdrag kommer Figeľ att presentera en rapport "i samband med den pågående dialogen mellan kommissionen och kyrkor och religiösa föreningar eller samfund", som leds av förste vicepresident Frans Timmermans.

Juncker förklarar att initiativet är på begäran av Europaparlamentet. Hittills har kommissionen inte uppmärksammats för att ta mycket hänsyn till parlamentets resolutioner. Resolutionen som hänvisas till är på 'det systematiska massmordet på religiösa minoriteter av de så kallade ISIS/Daesh, och kräver bland annat att EU ska inrätta en permanent "särskild representant för religions- och trosfrihet".

Slovakien

Annons

Slovakien har inte ett stort rykte för religiös tolerans. När det gäller flyktingkrisen sa den slovakiska regeringen att den endast skulle ta emot kristna syriska flyktingar enligt EU:s föreslagna omlokaliseringssystem. Den dåtidens slovakiske inrikesminister förklarade att muslimer inte skulle accepteras eftersom "de inte skulle känna sig hemma". Kommentaren fick UNHCR att uppmana länder att ta en mer inkluderande strategi.

Efter attackerna i Paris meddelade den slovakiske premiärministern att den skulle övervaka varje muslim. Muslimer utgör cirka 0.2 % av Slovakiens befolkning, de flesta av dem bosatte sig där under konflikten i fd Jugoslavien.

Figel's syn på muslimer som bor i Slovakien är okända; det antas att han både skulle försvara deras rättigheter att bygga gudstjänstlokaler och att leva i deras dagliga liv utan att anta att de är under övervakning som potentiella terrorister. Han är dock inte känd som en uttalad försvarare av religionsfriheten i Slovakien. Det är inte klart varför han valdes för denna roll, och vilka de alternativa kandidaterna var. Fanns det inga andra tidigare kommissionärer eller andra kandidater lämpliga för denna roll?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend