Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Den inre marknadens ledamöter efterlyser en "särskild relation" med Storbritannien efter #Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

hand-hålla-brexit-tecken-eu-folkomröstningenEuropaparlamentets inflytelserika kommitté för den inre marknaden och konsumentskyddet efterlyser "djupgående ömsesidigt marknadstillträde" och "en speciell relation" mellan Storbritannien och EU efter Brexit. 

Parlamentet förbereder ett detaljerat uttalande om brexitförhandlingsstrategin som ska röstas om så snart artikel 50 utlöses. IMCO:s medlemmar har nu kommit överens om 16 åtgärdspunkter för inkludering i resolutionen.

Punkterna har godkänts av förhandlare som representerar parlamentets sex största politiska grupper, inklusive medlemmar från Tyskland, Italien, Nederländerna och Tjeckien.

Inkluderat är ett uttalande om att kommittén "tror att det ligger i EU:s och Storbritanniens ömsesidiga intresse att eftersträva en speciell relation...som bör innefatta arrangemang för djupgående ömsesidig marknadstillträde för varor och tjänster".

Kommittén stöder också ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer, fortsatt marknadstillträde för produkter där brittiska och EU-standarder speglar varandra och specificerar att det inte bör minska konsumentstandarderna från någon sida efter Brexit.

Dessutom erkänner den att alla avtal mellan EU och Storbritannien borde vara "ömsesidigt fördelaktiga".

Den konservativa inre marknadens talesman Vicky Ford sa: "Jag har alltid sagt att vårt framtida partnerskap måste vara mycket närmare än vad EU normalt har med tredjeländer. Det nyligen överenskomna handelsavtalet mellan EU och Kanada ger till exempel inte något liknande nivån på marknadstillträde som Storbritannien är van vid att ha över EU:s gränser,

Annons

"Genom att efterlysa ett "djupt" partnerskap förespråkar kommittén betydligt mer samarbete än EU har med andra tredjeländer, särskilt i frågor om den inre marknaden.

"Detta är mycket betydelsefullt. Om dessa åtgärdspunkter godkänns av hela parlamentet för att inkluderas i den slutliga texten kommer det att vara ett stort steg framåt."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend