Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Europeiska kommissionen spenderar 1.23 miljarder euro för att reformera EU:s mentala hälsa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen (EC) tillkännagav en milstolpe för mental hälsa för att möta vad som har kallats en "tyst epidemi", med stöd av 1.23 miljarder euro i finansiering.

Kommissionen erkänner mental hälsa som en grundläggande pelare för övergripande hälsa och har föreslagit ett expansivt, tvärsektoriellt initiativ som syftar till att förändra hur psykisk hälsa hanteras i Europeiska unionen.

Psykisk hälsa är mer än en individuell eller familjär fråga; det påverkar våra ekonomier och samhällen avsevärt. Enligt kommissionen har psykisk hälsa berört cirka 84 miljoner människor i EU före covid-19-pandemin, till en svindlande kostnad på cirka 600 miljarder euro årligen – över 4 % av BNP. Arbetsplatsen har inte heller varit skonad, med 27 % av arbetarna rapporterar att de upplever arbetsrelaterad stress, depression eller ångest.

Men mental hälsa existerar inte i ett vakuum; det formas av olika personliga och yttre faktorer. Nya kriser som covid-19-pandemin, Rysslands aggression mot Ukraina och den eskalerande trippelplanetära krisen med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar, har alla förvärrat dessa utmaningar. Kommissionen lyfte fram hur pandemin särskilt påverkade unga människor och personer med redan existerande psykiska tillstånd. Till exempel har självmord blivit den näst vanligaste dödsorsaken bland ungdomar i EU, i åldern 15-19 år. Dessutom har ökad digitalisering, demografiska förändringar och förändringar på arbetsmarknaden skapat en komplex väv av utmaningar och möjligheter.

Bakom dessa siffror finns miljontals "personliga berättelser", inklusive de om barn och tonåringar som blir alltför beroende av digitala enheter, socialt utestängda individer, äldre människor som upplever ensamhet, arbetare som kämpar mot utbrändhet och individer som känner sig isolerade på grund av sin identitet eller plats. Tillkännagivandet understryker särskilt vikten av tidiga insatser, förebyggande åtgärder, högkvalitativ och prisvärd psykvård och samhällelig återanpassning efter tillfrisknande.

Som svar på denna brådskande uppmaning till handling, och erkännande av alla EU-medborgares grundläggande rättigheter att få tillgång till förebyggande hälsovård och högkvalitativ behandling, tillkännagav president von der Leyen kommissionens nya mål – "Främja vårt europeiska sätt att leva". Den nya strategin fokuserar på tre vägledande principer: rätten att få tillgång till adekvat och effektiv förebyggande, rätten till tillgång till högkvalitativ och prisvärd psykvård och förmågan att återintegrera sig i samhället efter tillfrisknande.

Initiativet är omfattande och efterlyser samarbete mellan nationella och regionala aktörer, hälso- och icke-hälsopolitiska sektorer och olika intressenter, allt från patient- och civilsamhällesorganisationer till akademi och industri. Det gemensamma målet är att "utrusta dessa enheter med de verktyg som krävs för att driva förändring och stärka befintliga strukturer på global nivå".

Annons

Viktigt är att kommissionens nya strategi kommer att stödja medlemsstaterna i deras ansträngningar att uppfylla Världshälsoorganisationens mål för icke-smittsamma sjukdomar till 2025 och målen för hållbar utveckling till 2030.

Kampanjer, däribland Mental Health Europe (MHE) har argumenterat för just denna typ av utveckling – att ta itu med mental hälsa i ett bredare samhälleligt och ekonomiskt sammanhang. Genom att efterlysa ett samordnat, tvärsektoriellt tillvägagångssätt och ange en tydlig väg mot förbättringar, har det potential att åstadkomma ett paradigmskifte inom mentalvården i hela Europeiska unionen. Vissa intressenter har dock efterlyst ytterligare åtgärder, inklusive konkreta mål, riktmärken, indikatorer och framstegsövervakningsmekanismer för medlemsstaterna.

Som en del av den nya insatsen planerar EU att finansiera 10 miljoner euro för att stärka mental hälsa i samhällen, med fokus på utsatta befolkningsgrupper som barn, unga vuxna och invandrar- eller flyktingpopulationer. Den personliga utvecklingen av psykisk hälsa får inte heller försummas och bör inkludera spridning av avstressande tekniker som kognitiv beteendeterapi (KBT), eller vanor som att journalföra, sova gott och använda stressavlastande medel som stressbollar eller tugga sockerfritt tuggummi , eftersom forskare tror att handlingen att tugga ökar fokus genom att minska stress och ångest.

Betecknande nog försöker strategin också att bryta det genomgripande stigmat kring psykisk hälsa. Kommissionär Kyriakides betonade behovet av större acceptans och förståelse och sa: "Det är ok att inte vara ok."

EG:s vice ordförande Margaritis Schinas varnade för att förvänta sig så kallade snabba lösningar och sa: "Det finns ingen glädjeknapp att trycka på." Det övergripande målet är att integrera mental hälsa över alla politikområden, från utbildning och miljö till sysselsättning och den digitala världen, vilket indikerar att mental hälsa inte bara är en hälsofråga, utan en samhällelig sådan. Strategin återspeglar en förändring mot att erkänna mental hälsa som lika viktig som fysisk hälsa, en nödvändig förändring för att bättre kunna ta itu med den "tysta epidemin" som drabbar miljoner människor i hela EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend