Anslut dig till vårt nätverk!

Konsumentskydd

Bättre konsumentskydd: Nya EU-regler för defekta produkter 

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU vill uppdatera de befintliga reglerna för defekta produkter för att bättre skydda konsumenterna och hänga med i utvecklingen av ny teknik, Ekonomi.

Det befintliga produktansvarsdirektivet antogs för nästan 40 år sedan. I september 2022, Europeiska kommissionen publicerade ett förslag att anpassa riktlinjerna för att hantera de tekniska fördelar som nyare produkter kan ha.

Syftet med det reviderade direktivet är att fastställa enhetliga regler för EU-länderna, säkerställa att den digitala och cirkulär ekonomi och hjälpa offer för defekta produkter att få rättvisare ersättning.

Omfattningen av de reviderade ansvarsreglerna

För att bättre spegla förändringarna i den digitala och gröna världen behöver den befintliga definitionen av en produkt utökas till att omfatta mjukvaruuppdateringar, artificiell intelligens eller digitala tjänster, till exempel robotar, drönare eller smarta hemsystem.

Samtidigt utesluter de reviderade reglerna öppen källkod eller fri programvara från tillämpningsområdet eftersom sådan programvara är beroende av förbättringar från användarna. Detta innebär att utvecklarna inte kan hållas ansvariga för skador som kan orsakas av andra användare.

Som EU är engagerad i att vara mer hållbar, bör produkter utformas för att vara mer hållbara, återanvändbara, reparerbara och uppgraderbara. Ansvarsreglerna bör också moderniseras för affärsmodeller för cirkulär ekonomi för att säkerställa att de är tydliga och rättvisa för företag som väsentligt modifierar produkter.

Annons

Skada

För närvarande erkänner direktivet endast fysisk skada som ett legitimt skäl att kräva ersättning. Enligt de nya reglerna kommer det att vara möjligt att söka ersättning för medicinskt erkänd psykisk skada, som kräver terapi eller medicinsk behandling.

Ersättning kan också begäras för förstörelse eller oåterkallelig korruption av data, såsom radering av filer från en hårddisk. Förlusten måste dock överstiga €1,000 XNUMX.

Ansvar

Enligt kommissionens förslag bör ansvarstiden vara 20 år.

Riksdagen vill förlänga ansvarstiden till 30 år i vissa fall där skadan är synlig efter en längre tid.

Enligt det reviderade direktivet ska det alltid finnas någon inom EU som kan hållas ansvarig för den skada som orsakats av en defekt produkt, även om produkten är tillverkad utanför EU. Detta kan antingen vara importören av produkten eller en representant för tillverkaren. Om det inte finns något ansvarsfullt företag kan konsumenterna fortfarande kompenseras via nationella system.

Tydligare ersättningsförfarande

Parlamentet strävar efter att förenkla förfarandet för att bevisa att en produkt var defekt, orsakat skada och att det finns rimliga skäl att kräva ersättning.

Ledamöterna vill att nationella konsumentskyddsmyndigheter ska tillhandahålla vägledning och information för ersättningsanspråk på ett lättillgängligt och begripligt sätt.

Konsumenter som lidit skada kan vända sig till nationella domstolar för att beordra tillverkarna att avslöja bevis som kan hjälpa till med deras ersättningsanspråk.

I det nuvarande direktivet är den lägsta skadegränsen för att kräva ersättning 500 euro. Parlamentet föreslår att tröskeln upphävs så att konsumenterna kan bevisa brister som en möjlig orsak till skada för alla produkter.

Defekt

Parlamentet anser att en produkt bör anses vara defekt när den inte är säker för genomsnittskonsumenten.

Defekterna kan vara relaterade till en produkts design, tekniska egenskaper och instruktioner, dess förutsebara användning, effekter som andra produkter kan ha på den defekta produkten, med tanke på dess livslängd eller dess förmåga att lära sig kontinuerligt.

Nästa steg

Efter a gemensam rapport by Parliament’s rättsutskottet och kommittén för den inre marknaden och konsumentskydd, godkände parlamentet sin ståndpunkt om de reviderade reglerna i oktober 2023. Detta kommer att ligga till grund för förhandlingar med EU-länderna om den slutliga utformningen av lagstiftningen.

Läs mer om hur EU vill stärka konsumentskyddet.

Ansvarsregler för artificiell intelligens

EU arbetar också med regler ang ansvar för artificiell intelligens, som skulle komplettera det reviderade produktansvarsdirektivet och bättre ta itu med skador orsakade av felaktigt beteende hos AI-system, såsom integritetsintrång eller skador orsakade av säkerhetsproblem.

Läs mer om hur EU vill reglera AI-användning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend