Anslut dig till vårt nätverk!

Maritime

Medelhavsländer förenas för att skydda unika djuphavskoraller från fiskepåverkan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Åtgärderna kommer att skydda Cabliers Bank, det enda kallvattenkorallrevet som är känt för att växa i Medelhavet och som först undersöktes av Oceana Medelhavsstaterna är också överens om att vidta åtgärder för att agera mot dem som inte följer fiskereglerna.

Medelhavsländerna har gått med på att förbjuda all form av bottenfiske, inklusive destruktivt fiske som bottentrålning, på 400 km2  området runt Cabliers Banks unika djuphavskorall 2024. Åtgärden kommer att förhindra all försämring av denna bräckliga biologiska mångfald som ligger i Alboransjön mellan Spanien och Marocko.

Beslutet fattades vid General Fisheries Commission for the Medelhavets (GFCM) årsmöte. Cabliers Bank är ett havsberg som hyser halvorörda arter som djuphavsvita koraller (Desmofyllum pertusum och Madrepora oculata) och erbjuder skydd och plantskola för flera kommersiella bestånd som havskräfta och havsruda. Korallhögen är över 400,000 XNUMX år gammal. Bottentrålning kan förstöra sådana ömtåliga ekosystem på bara en gång.

Vera Coelho, vicepresident vid Oceana i Europa, sa: "Beslutet att skydda Cabliers-revet från bottentrålning är en stor vinst för marina ekosystem och är ett exempel att följa av Medelhavsländerna för att uppnå sina bevarandemål och återuppbygga fisken. lager. Vi berömmer särskilt ledarskapet för Europeiska kommissionen, Marocko och Algeriet i detta beslut."

I mars 2023 genomförde det spanska nationella forskningsrådet (ICM-CSIC) en internationell forskningskampanj till Cabliers Bank som bekräftade den unika och rika biologiska mångfalden runt revet och förstärkte behovet av dess skydd. Claudio Lo Iacono, senior forskare vid institutet för marina vetenskaper vid det spanska nationella forskningsrådet (ICM-CSIC), sa: "Cabliers Bank är en unik djuphavsfristad där koraller och tillhörande arter, inklusive kommersiella och kritiskt hotade sådana, frodas, leka och växa under de mest optimala förhållandena under hela sin livscykel. Den höga fiskbiomassan här spiller sannolikt över och gynnar omgivande områden. Att skydda kablar är det klokaste vi kan göra.”
Desmofyllum och madreporaisidella elongatakrabba, glassvamp & nyponfisk
Efter detta GFCM-beslut kommer ytterligare en internationell forskningsexpedition att äga rum 2024 för att hjälpa till att definiera ett permanent avstängningsområde, för att GFCM slutligen ska anta ett fiskebegränsat område (FRA) 2024. Under årsmötet enades också Medelhavsländerna om att vidta åtgärder som gör det möjligt för dem att vidta åtgärder mot medlemmar som ständigt misslyckas med att följa redskapsrestriktioner eller stoppa trålare från att fiska illegalt i trålfria zoner. Efter exemplet med liknande regionala fiskeriförvaltningsorganisationer kommer GFCM nu att ha ett system på plats för att lägga ansvaret på medlemmarna att uppfylla ytterligare kontroll- eller datarapporteringskrav. Detta är avgörande för att stoppa år av passivitet och för att skapa en efterlevnadskultur. Vi uppmanar GFCM att stärka detta system under de kommande åren för att även kunna agera mot medlemmar som inte uppfyller sina rapporterings- eller kontrollkrav.

Bakgrund

Oceana undersökte Cabliers Bank först i en expedition till havs 2011, följt av en av ICM-CSIC 2015. Tillsammans föreslog båda organisationerna officiellt att skapa en FRA runt Cabliers-revet vid GFCM-mötet i april 2022. Detta skulle vara det första fiskebegränsade området i Alboransjön. Antagandet av FRA kring Cabliers Bank skulle hjälpa till att leverera åtaganden från 2017 MedFish4Ever-deklaration. Oceana kritiserade GFCM:s fiskeministrar i år för att de inte gjorde tillräckligt, inklusive att de var för långsamma med att utse FRA.

Läs mer: Nya video- visar varför vi behöver skydda Cabliers Bank  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend