Anslut dig till vårt nätverk!

Oceana

EU och Storbritannien vänder ryggen åt de mest sårbara fiskarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 20 december nådde EU och Storbritannien en överenskommelse på 76 fångstbegränsningar för deras delade fiskbestånd i nordöstra Atlanten och Nordsjön för 2023. Avtalet resulterade i en ökning av antalet fångstbegränsningar (även känd som Total Allowable Catches – TACs) satt i linje med vetenskapliga råd jämfört med förra året år. Oceana beklagar dock att, trots internationella åtaganden att stoppa överfiske till 2020, fastställer EU och Storbritannien fortfarande fiskebegränsningar för ett betydande antal fiskbestånd som kommer att se deras fortsatta överexploatering, särskilt för de mest utfiskade, som äventyrar deras återhämtning.

“While both parties adhered to the science for some stocks, we deeply regret their inability to take the right decision for stocks in the poorest conservation state,” said Vera Coelho, senior director of advocacy at Oceana in Europe. “Not only did decision-makers disregard the zero catch scientific advice for the most heavily depleted stocks, such as West of Scotland cod, Irish Sea whiting, and Celtic Sea herring, they also continue to allow excessive incidental catches of these stocks by other fisheries – which will render their recovery to sustainable levels nearly impossible.”

“Overfishing is decimating fish populations in UK and European Union waters. Cod numbers in the Celtic Sea, Irish Sea and off the west of Scotland have plummeted over the years and are at risk of collapse if urgent action isn’t taken. The UK and EU continue to break their own fisheries laws, setting quotas above scientific advice and risking the long-term viability of the fishing industry, as well as driving the marine biodiversity crisis. Urgent action must be taken to allow fish stocks to recover, restore our marine ecosystems and ensure food security for future generations,” added Hugo Tagholm, executive director, Oceana UK.

Bakgrund

Varje år förhandlar EU och Storbritannien om fiskebegränsningar för ett stort antal gemensamt förvaltade fiskbestånd. Båda parters förvaltningsbeslut för deras delade fiskpopulationer styrs av de mål och principer som överenskommits i handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien 2020 (TCA).

Både EU och Storbritannien har ett bindande åtagande att återhämta och bibehålla fiskbestånden på hållbara nivåer i inhemsk och internationell lagstiftning, som EU:s gemensamma fiskeripolitik, UK Fisheries Act och EU-UK TCA. Men under de senaste åren har parterna inte respekterat detta åtagande när de fastställer kvoter för de flesta av sina gemensamma bestånd. Enligt en rapport från Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS) [1] följde faktiskt endast 2020–2022 % av TAC vetenskapliga råd under perioden 34–35.

Oceana publicerade nyligen en rapport belyser det svåra tillståndet för de 25 mest utfiskade fiskbestånden i nordöstra Atlanten, och uppmanar EU och Storbritannien att anta fångstbegränsningar för de som de är ansvariga för i linje med vetenskapliga råd.

Annons

[1] Bell, E., Nash, R., Garnacho, E., De Oliveira, J., O'Brien, C. (2022). Att bedöma hållbarheten för fisket fångstbegränsningar som förhandlats fram av Storbritannien för 2020 till 2022. CEFAS. 38 s. 2 januari 2022.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend